"KOJA JE DAMA OŠIŠALA SVOJU ŠUMU"? Ovo je DOKAZ da su pre 120 godina SRPSKI TABLOIDI bili SUROVIJI nego danas! (FOTO)

Kao i danas, pre 80 i 120 godina bilo je tekstova o poštenjačinama koje nađu i vrate novčanik pun para, tekstova o iskopavanju leša nesrećnika za koga se sumnja da je ubijen, bilo je i tada tekstova o švaleraciji koja je pošla po zlu, onih o napadima pasa lutalica

  • 2

"Koja je to žena što voli starojka a i pobratima, a zatim dolaze redom svi ostali", "Koja je to dama što je ošišala svoju šumu i zbog čega", tekstovi su koji nisu objavljeni na stranicama najbljutavijih tabloida današnjice, već tekstovi štampani u novinama iz 1939. godine.

Da li su ovo najskuplje novine na svetu? A još su iz SRBIJE! (FOTO)

Koliko god se čini da su mediji danas prešli sve granice dobrog ukusa pišući o (ne)depiliranim damama i VIP švaleraciji, i da ranije novinari nisu tako radili, to je daleko od istine. I tekstovi iz crne hronike i oni iz oblasti privrede danas su skoro isti kao oni pre više od veka.

Da ni nekada omladina nije bila ništa drugačija nego danas potvrđuje tekst pod naslovom "Kuda ide omladina?!" iz "Odjeka Šumadije", nezavisnog informativnog lista za društvena pitanja Kragujevca. Nad tekstom stoji datum 22. maj 1939. godine.

- Zamislite, i gledajte kroz slabu svetlost i duvanski dim, jednu ovakvu sliku: oko jednog stola dosta živo, žustro se kada čuju glasovi, koji imaju sve prelive od soprana do basa. Po nekad i tuča; naročito pri rastanku. Igrači za stolom nisu ni deca ni mladići, tek počinju brčići da im rastu. Dok se jedni kockaju uz čokanj rakije, cigarete ili novac, drugi kao "matori kibiceri" - stoji u tekstu.

Foto: reprint Foto: reprint

Nakon 76 godina, Radio televizija Vojvodine objavljuje da "veliki broj dece ima probleme sa kockanjem, a kako kažu istraživanja sve veći broj dece troši novac od užine za kocku".

Foto: reprint Foto: reprint

- Rizična populacija je muška, a kazina, kladionice i kockarnica su postala mesta za izlaske mladih, vest je iz juna ove godine.

Foto: reprint Foto: reprint

Dalekog 23. aprila 1939. godine u "Odjeku Šumadije" pod naslovom "Da li znate i ako znate nikome ne pričajte" stoji: "koja je to devojka iz blizine groblja koja očekuje kroz koji dan bebu", "koji je to intelektualac što ima pored svoje žene i prijateljicu. Zašta mu služi jedna a zašta druga?", "Koja je to žena što voli starojka a i pobratima a zatim dolaze redom svi ostali?".

Foto: reprint Foto: reprint

Šest decenija kasnije, 30. avgusta 2000. godine u dnevnim novinama izlaze sledeći redovi koji se tiču iskustava jednog beogradskog privatnog detektiva:

- Među svoja "remek dela" ubraja razotkrivanje dvostrukog života uspešnog prestoničkog privatnika. Njegovoj ženi je, naime, bilo sumnjivo što ovaj sve češće odsustvuju od kuće i donosi manje para… Nije žalila novca da sazna šta se to dešava sa njenim suprugom. Pretpostavljao sam da se radi o klasičnoj prevari, ali već trećeg dana otkrijem da čovek vodi kompletno dvostruki život! Ima još jednu ženu, doduše nevenčanu, s njom dvoje dece, stan na drugom kraju grada. Prosto neverovatno... - objašnjava naš sagovornik" - piše poznati dnevni list.

Foto: reprint Foto: reprint

Kragujevačke novine "Potpora" iz 1895. godine pišu na dobro poznatu temu - otpuštanje radnika. Tekst je sledeći: "Izvestan broj majstora i radnika koji sada rade u ovdašnjoj vojnoj fabrici za 5-6 groša dnevno, kako čujemo biće otpušteni zbog nemanja novaca. Ovo će se otpuštanje izvršiti u najgore doba godine kada će im deca i žene skapavati od zime i gladi..."

Foto: reprint Foto: reprint

U septembru 2003. godine, 108 godina nakon gore pomenutog teksta, u poznatim dnevnim novinama izlazi sledeći tekst:

- U Sindikatu "Namenske", naime, već odavno uporno ponavljaju da ne pristaju na novo otpuštanje radnika iz fabrike iz koje je u leto 2001. već otpušteno 1.700 trudbenika. Najavljeno novo otpuštanje svih 2.400 radnika oružari tretiraju kao definitivno gašenje najstarijeg srpskog industrijskog preduzeća i najveće domaće fabrike oružja".

Foto: reprint Foto: reprint

I pre stotinak godina neki novinari ni najmanje nisu štitili privatnost onih o kojima pišu. Tekst o napuštenoj bebi objavljen je sa imenom i adresom porodilje koja je dete napustila, a imena osumnjičenih za ubistva navođena su bez ograđivanja da je imenovani samo osumnjičen i da nije dokazano da je kriv.

Foto: reprint Foto: reprint

U tekstu o neveri jedne verenice, Kragujevčanke, pre skoro čitavog veka, navedeno je njeno puno ime uz priču o tome kako je sa novim đuveglijom verenik zatekao u kukuruzu.

Foto: reprint Foto: reprint

Kao i danas, pre 80 i 120 godina bilo je tekstova o poštenjačinama koje nađu i vrate novčanik pun para, tekstova o iskopavanju leša nesrećnika za koga se sumnja da je ubijen, bilo je i tada tekstova o švaleraciji koja je pošla po zlu, onih o napadima pasa lutalica.

Foto: reprint Foto: reprint

I 1939. godine muškarci su se u novinama odricali žena, a neki to čine i danas. I 1896. godine bilo je tekstova o tome da li Naprednjaci prelaze u redove Radikala ili suprotno.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    27. novembar 2015 | 21:31

    MEDIJI su najmocniji na zemlji. Dovoljno su moćni da nevine učine krivima, a krive nevinama: to je ta moć.!!!!!

  • Deki

    28. novembar 2015 | 09:55

    I današnja štampa i mediji unapred osude svakog ko je uhapšen i ako sudjenje jos nije ni počelo. Po tom pitanju su naši mediji na nivou od pre 150 god.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA