Vernici danas slave APOSTOLA koji je napisao NAJPOZNATIJE JEVANĐELJE!

Matej je po Bibliji zamenio Judu Iskariota, izdajnika Isusa, među 12 apostola, a napisao je i jedno od najcitiranijih jevanđelja u Svetoj knjizi

  • 3

Pravoslavni vernici danas slave Svetog apostola Mateja Jevanđelista, pisca "Jevanđelja po Mateju" koje spada među najcitiranije delove Biblije.

BIBLIJA OKUPANA KRVLJU: Evo dokaza da se i Svetim pismom, kao Kuranom, može pravdati klanje nedužnih (FOTO)

Matej Jevanđelist je po istorijskim izvorima bio sakupljač poreza u Kafarnaumu (današnji Izrael). Hrišćanstvo je prema tvrdnji iz svog jevanđelja prihvatio kada mu je Isus prišao i rekao: "Molim te, sledi me" (Jevanđelje po Mateju 9:9).

Pravoslavna crkva koja se zalaže za muslimansku svetu knjigu! Šta će reći Putin?

Vreme i način Matejeve smrti nisu poznati, ali se pretpostavlja da se odigrala u slično vreme kada i Isusova, kada su hrišćani masovno gonjeni i ubijani.

Matej je po Bibliji zamenio Judu Iskariota, izdajnika Isusa, među 12 apostola.

Hrišćanski istoričari ubeđeni su da je umro na tlu današanje Etiopije. Njegove posmrtne ostatke navodno su nekoliko vekova kasnije pronašli Langobardi i preneli ih u katedralu u Salernu u oblasti Kampanija (južna Italija), ali za ovo ne postoje naučni dokazi.

Foto: Wikipedia/Giraudon/Art Resource, NY Foto: Wikipedia/Giraudon/Art Resource, NY

Matej po predanju nije sam napisao jevanđelje koje se kasnije našlo u Bibliji. Njemu je navodno jevanđelje diktirao Arhangel Mihail, prvi među anđelima. Zbog ovoga se Matej često u katoličkim i evanđelističkim crkvama prikazuje sa krilima, pošto ga je posle smrti Bog navodno nagradio da i sam postane anđeo.

Na pravoslavnim ikonama Matej se uglavnom prikazuje kako sedi za stolom i piše jevanđelje.

Sveti Matej bio je inspiracija i mnogim umetnicima. Jedno od Mikelanđelovih remek dela je prikaz Mateja u crkvi Svetog Luiđija u Rimu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Velislav

    29. novembar 2015 | 13:44

    Lep tekst.

  • Djole

    29. novembar 2015 | 18:59

    Zanimljivi odgovori. Ljudi tvrde da znaju celo Jevandelje. Ne treba lagati I to javno. Ja imam ogromno drustvo I niko ne zna ni malo, a kamoli celo.

  • Zoran

    13. decembar 2015 | 00:43

    On jeste bio Apostol,al on nije zamenio Judu, ovo je cista glupost da mu je Arhandjeo diktirao Jevandjelje. Hodao je sa Isusom 3 godine,slusaoje I gledao je sta Isus cini.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA