MOSTAR - GLAVNI GRAD BIH? Oživljena ideja da grad na Neretvi postane prestonica!

Ideja da Mostar postane glavni grad Federacije BiH stara je punih 15 godina, a u njemu je već smešteno pet ministarstava Vlade FBiH

  • 7

Ideja da Mostar postane glavni grad Federacije BiH ponovo je aktualizovana tokom posete lidera Stranke demokratske akcije BiH i bošnjačkog člana Predsedništva Bakira Izetbegovića tom gradu sredinom novembra, pišu federalni mediji.

NE KUPAJTE SE U OVOJ RECI: Legenda kaže da se na ovaj dan čuju čudni glasovi i da ljudi misteriozno nestaju!

Tom prilikom Izetbegović se sastao s liderom HDZ-a i hrvatskim članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem i novim koalicionim partnerom, šefom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

Ideja da Mostar postane glavni grad Federacije BiH stara je punih 15 godina, a šef Gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić kaže da se o tome razgovaralo još 1998. godine.

Te godine je Savet za implementaciju mira (PIC) naglasilo kako nema ništa protiv da Mostar bude glavni grad FBiH s tim da je neophodno ispuniti određene uslove.

U mostarskoj SDA smatraju da su ti uslovi ispunjeni i da bi premeštanje glavnog grada FBiH u Mostar značilo mnogo za ovaj grad.

- Na taj način Mostar bi dobio priliku bržeg razvoja. Time bi se podržala i decentralizacija vlasti, a upravo to je ono što se Bošnjacima često zamera, ta činjenica da je sve smešteno u Sarajevu. Bila bi to poruka da Bošnjaci nemaju ništa protiv da vlast ima sedište u celoj BiH i FBiH - kaže Marić koji dodaje da se SDA poziva na Madrisku deklaraciju iz 1998. godine, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

OVO JE 7 NEPOZNATIH ARHITEKTONSKIH ČUDA: I Stari most je među njima! (FOTO) (VIDEO)

On smatra da bi premeštanje glavnog grada FBiH u Mostar doprinelo i spuštanju međunacionalnih tenzija u Mostaru. Za sada se o svemu razgovara isključivo u krugovima SDA.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

- Mi smo ovaj predlog iznosili i na organima stranke, na Glavnom odboru i tu nije bilo nekog protivljenja, kategoričnog odbijanja... Sve to treba malo ozbiljnije razmotriti - kaže Marić.

Međutim, iz mostarske SDA naglašavaju kako im je drago da imaju punu podršku predsednika Izetbegovića u ideji da Mostar bude novi glavni grad FBiH.

U Mostaru je već smešteno pet ministarstava Vlade FBiH, ali ova ministarstva faktički imaju dvojne urede, i u Sarajevu i u Mostaru. Nije poznato bi li premeštanjem glavnog grada FBiH u Mostar bile zatvorene sve kancelarije u Sarajevu, niti što bi se dogodilo sa službenicima zaposlenim u Sarajevu, navode mediji u FBiH.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Marić kaže da Mostar ima kapacitete gde bi bi mogle da se smeste institucije, kao i to da je već ranije planirana gradnja zgrade Vlade FBiH u samom centru Mostara.

Takođe, već je formirano povereništvo koje radi na iznalaženju smeštaja za pet ministarstava čije je sedište u Mostaru, pa bi samo trebalo da proširi delokrug rada spomenutog povereništva.

Pitanje glavnog grada FBiH regulisano je Ustavom FBiH koji izričito kaže da je glavni grad FBiH Sarajevo.

Ako bi se krenulo u realizaciju ideje premještanja glavnog grada u Mostar, to bi značilo da se mora ići u promenu Ustava FBiH, a za tako nešto je u parlamentu FBiH potrebna dvotrećinska većina, što bi, kako se navodi, koalicija SDA, HDZ BiH, SBB, SDA i Stranka za BiH mogla osigurati.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mitke

    1. decembar 2015 | 17:30

    Isto tako može i Banja Luka da bude glavni grad!! A Mostar može samo da bude glavni grad hrvatskog entiteta, jer ove sulude ideje, kao i ona ustavnog suda, idu samo iz glava SDA i muslimanskog naroda. Srbi i Hrvati su protiv jednog i drugog!

  • Zeljko PSG ex JSO

    1. decembar 2015 | 18:01

    Vratite se korenima i nek vam glavni grad bude Beograd!

  • momazver

    2. decembar 2015 | 07:53

    ĆEGA ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA