Pravi vernici znaju zašto DANAS treba da ĆUTIMO CEO DAN!

Jovan je odlučio da devet godina provede u pustinji ne razgovarajući ni sa kim, iskušavajući sebe i pobeđujući sopstvene demone

  • 18

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Jovana Ćutljivog, sveca koji je ostao upamćen po tome što je dugi niz godina ćutao.

Vernici danas slave SVECA, koji je bio POSLEDNJI SRPSKI CAR!

Jovan je rodom iz Nikopolja, gde je stekao čin episkopa. Posle nekog vremena, videvši zlobu tadašnjeg sveta, Jovan je odlučio da se odrekne monaškog života i ode među običan svet.

Danas slavimo SVECA koji se ODREKAO HRIŠĆANSTVA i postao BEZBOŽNIK!

Napustivši episkopski presto, Jovan se obukao u običnog monaha, a potom i u prosjaka, i tako se uputio u Jerusalim.

Ubrzo je Jovan bio primljen u manastir u Jerusalimu, a kako se isticao monaškim životom potom bi predloženo da ga patrijarh Ilija imenuje u episkopa.

Nemavši drugog izlaza, Jovan se ispovedi patrijarhu da je već episkop i objasni da je već živeo monaški život, ali da ga se odrekao nezadovoljan zlobom tadašnjeg sveta, ali i ljudima iz hrišćanskih krugova.

Iako mu je patrijarh oprostio lažno predstavljanje u Jerusalimu, Jovan je odlučio da narednih devet godina provede u pustinji ne razgovarajući ni sa kim, iskušavajući sebe i pobeđujući sopstvene demone.

Foto: johnsanidopoulos.com Foto: johnsanidopoulos.com

Sveti Jovan Ćutljivi u hrišćanstvu predstavlja odlučnost i istrajnost, a veruje se da na njega treba u tišini provesti ceo dan vežbajući svoju disciplinu i slušajući više šta drugi govore.

Pravoslavci danas slave još i Svetog Sofonija, Svetog sveštenomučenika Teodora, Svetog Tedula Kipranina, Svetog Savu Storoževskog, Svetog Angelisa i Svetog sveštenomučenika Gavrila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojsa

    16. decembar 2015 | 11:19

    Boze me oprosti na ovom forumu sve je vise antihrista.

  • Patriot serb

    16. decembar 2015 | 17:21

    Bezboznik nikada u svome zivotu nece biti zadovaljan uvek mu nesto fali i uvek trazi vise,u to sam uveren,A Ko ima Boga u sebi njemu netreba nista a ima sve...

  • Banjalucanka iz Svabije

    16. decembar 2015 | 12:48

    Boze dragi oprosti im ne znaju dta pricaju. Ljudi na ovom forumu sve manje vjernika. Boze podaj im zdravlja i pameti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA