"POBITI SVE CIGANE", NAREDIO JE HIMLER: Srbija se danas seća GENOCIDA NAD ROMIMA u Drugom svetskom ratu

U Spomen-kompleksu "Stratište", u Jabuci kod Pančeva danas će biti obeležen Dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu i dan kada je Hajnrih Himler izdao naredbu da se Romi upute u koncentracione logore radi njihove likvidacije

  • 13

Komemorativna svečanost povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu biće održana danas u Spomen-kompleksu "Stratište", u Jabuci kod PančevaPovod za komemorativna okupljanja 16. decembra je sećanje na današnji dan 1942. godine, kada je Hajnrih Himler izdao naredbu da se Romi upute u  koncentracione logore radi njihove likvidacije.

Naime, na osnovu naredbe od 29. januara 1943. određeno je da Romi budu deportovani u logor smrti Aušvic-Birkenau. Deportacija je trajala od februara 1943. do jula 1944. godine.

(INTERVJU) DUŠKO JOVANOVIĆ, DIREKTOR KANCELARIJE ZA INKLUZIJU ROMA: Najveća obaveza svih Roma je da šalju decu u školu! (VIDEO)

Kao posledica organizovanog pogroma, u okviru logora smrti Aušvic-Birkenau do 2. avgusta 1944. godine funkcionisao je podlogor za Rome, "Cigojnerlager". U njemu je tokom tog perioda zatočeno više od 23.000 Roma, od kojih je oko 20.000 likvidirano.

Zatočeni Romi poticali su sa teritorije Nemačke, kao i iz okupiranih država poput Austrije, Čehoslovačke, Poljske, Francuske, Jugoslavije, Belgije, ali i sa područja Norveške, Španije i iz okupiranih delova Sovjetskog Saveza.

Romi u Nemačkoj 1935. godine. Uskoro će početi njihov progon i genocid. Foto: Wikimedia Commons/Das Bundesarchiv Romi u Nemačkoj 1935. godine. Uskoro će početi njihov progon i genocid. Foto: Wikimedia Commons/Das Bundesarchiv

(INTERVJU) ANA SAĆIPOVIĆ: Romkinje su višestruko diskriminisane, obrazovanje je osnovni korak ka unapređenju položaja u društvu (VIDEO)

Državnoj ceremoniji, kako je saopštio Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, prisustvovaće potomci žrtava, predstavnici romske nacionalne manjine, Pančeva, predstavnici diplomatskog kora, udruženja i građani.

U ime Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, venac će položiti pomoćnik ministra Milan Popović, a nakon ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti, prisutnima će se obratiti i gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, predsednik Nacionalnog saveta Romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović.

Genocid nad Romima u Drugom svetskom ratu predstavlja jednu od najtragičnijih epizoda tog oružanog sukoba koja je, kako se navodi u saopštenju, kod savremenih generacija skoro potpuno zaboravljena.

Kroz ove UŽASE su prolazile prostituke i lezbijke u Hitlerovom logoru (FOTO)

Inače, brojna su stratišta civila, Srba, Roma i Jevreja širom Srbije. Staro sajmište, Banjica, Jajinci, Jabuka kod Pančeva, logor "Crveni krst" u Nišu, stratište na Arapovom brdu u Leskovcu samo su neka od njih.

Da li ste znali da su tokom ovog genocida, proporcionalno gledano, u odnosu na broj stanovnika po nacionalnosti, najviše stradali Romi? Ostavite mišljenje, zbog čega je to tako, u komentarima.

(Telegraf. rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raspucin i

    16. decembar 2015 | 11:48

    Svih se mi sećamo, samo naših ne, kakav smo to narod zato nam i jeste ovako

  • Do

    16. decembar 2015 | 15:14

    Uz dozvolu Nedica ustase su usle u Srbiju kod Sabca I hapsile ljude, ukljucujuci I Rome. Tada su u logoru nestali cuveni muzicari Cicvarici, ponos I legende Srbije.

  • Raspucin i

    16. decembar 2015 | 11:46

    Ma koliko vidim na kraju ni jedan Srbin nije ubijen u logorima, sve romi i jevreji, kakve su vam to fore, podizete romske naciju iznad jevreja i srba ne razumem sta želite da postignete

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA