LIDER ISIS-a SE PROGLASIO VOĐOM SVIH MUSLIMANA: Talibani ljuti, odbacuju te tvrdnje

Islamska država je prošle godine proglasila svog lidera kalifom, odnosno čelnikom države, a Al-Bagdadi ima ambiciju da ustanovi globalni kalifat na čijem bi čelu bio upravo on

  • 13

Pakistanski talibani odbacili su tvrdnju lidera Islamske države Abu Bakrija al-Bagdadija da je on vođa svih muslimana u svetu, navodi se u saopštenju talibana, do kojeg je došla agencija Rojters.

SPREMA SE RAT MEĐU MUSLIMANIMA: Talibani oštro kritikovali Islamsku državu zbog svireposti! (VIDEO)

Nešto ranije su i avganistanski talibani saopštili da ne priznaju Al-Bagdadija za vođu, kao reakciju na to što se nekoliko komandanata nižeg ranga i avganistanskih i pakistanskih talibana zaklelo na lojalnost ISIS-u.

Islamska država je prošle godine proglasila svog lidera kalifom, odnosno čelnikom države, a Al-Bagdadi ima ambiciju da ustanovi globalni kalifat na čijem bi čelu bio upravo on.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

U poslednje vreme su se pojavile spekulacije da vođstvo pakistanskih talibana, čiji je cilj da svrgnu vladu premijera Pakistana Navaza Šarifa i uspostave šerijatsku državu, zazire od ISIS-a.

- Al-Bagdadi nije kalif, zato što u islamu titula kalif znači da ta osoba kontroliše čitav muslimanski svet, što u slučaju Al-Bagdadija nije istina - on kontroliše određene ljude i teritoriju - navodi se u saopštenju pakistanskih talibana.

- Al-Bagdadi nije islamski kalif, jer nije izabran u skladu sa islamskim pravilima - ističu talibani iz Pakistana, dodajući da vođa ISIS ima veoma malo kontrole nad muslimanskim zemljama poput Egipta, Libije, Jemena i Avganistana.

Pakistanski talibani deluju odvojeno od avganistanskih, a međusobno su povezani, ali slabo.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    20. decembar 2015 | 09:03

    POSTO JE OCITO DA JE ISIL AMERICKO CEDO A EU SA TURSKOM JE POMAZU I TRGUJU NAFTOM -NEBI ME CUDILO DA SE OTKRIJE DA JE SAM KALIF NEKAD STUDIRAO U AMERICI I TAMO BIO VRBOVAN OD AGENATA CIJE DA RADI ZA INTERESE PENTAGONA I NATO ALIIJANSE!!!

  • Popi

    20. decembar 2015 | 08:50

    Zar tog Bagdadija nisu ubili Amerikanci i to nekol7ko puta.

  • deonisious

    20. decembar 2015 | 12:07

    Vođa muslimana su Allah i poslanik, niko više, čisto da vas podsetim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA