SRPSKA TRADICIJA KROZ DUHOVNU MUZIKU: Pojci beogradskoj publici poklanjaju fantastičan koncert! (FOTO)

Publika će moći da čuje i izvođenje duhovnih pesama čiji napevi potiču iz 15. veka

  • 0

U Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, Srbski pravoslavni pojci pokloniće beogradskoj publici koncert pod nazivom "Srpska tradicija kroz muziku", u utorak, 22. decembra u 20 časova. Ulaz je besplatan.

 

ONI SU SRBENDE: Ovo su momci koji su usred Beča pevali srpske pesme! (FOTO) (VIDEO)

 

Koncert će biti podeljen u duhovne, nacionalne, etno i starogradske muzičke blokove. Svi ljubitelji akapela pevanja biće u prilici da, između ostalog, čuju izvođenje duhovnih pesama čiji napevi potiču iz 15. veka, koračnice Vojske Republike Srbije, obradu dečijih pesama u prepoznatljivom stilu "Pojaca", kao i numere uz pratnju harfe, tarabuke, frule i violine, a nastupiće i ženski etno vokalni sastav.

 

ZAPLAKAĆETE: Srbi USRED Beča iz sveg glasa pevaju pesmu o KOSOVU (VIDEO)

 

- Naša namera je da koncert u Kolarčevoj zadužbini poklonimo svima koji žele da osete snagu izvornih tekstova i upoznaju jedan narod i njegovu kulturu. Tradicionalna srpska pesma, prepoznatljiva po kratkoj i jasnoj emotivnoj snazi, očuvana je u svom izvornom obliku i želja "Pojaca" je da je 22. decembra upravo takvu prenesemo svima koji uživaju u ovoj vrsti muzike. Na ovaj način želimo da doprinesemo buđenju nacionalne svesti i da pokažemo da, iako mala, Srbija čuva tekovine svoje kulture i duh zajednice - ističe jedan od članova ovog akapela sastava, Marko Kačarević.

 

Srbski pravoslavni pojci nastali su 2011. godine kada su četiri prijatelja sa Teološkog fakulteta rešili da, darom za pesme koji poseduju, ulepšaju crkvena bogosluženja. Kako je ideja rasla, angažovanje ovog sastava postajalo je sve veće. Spektar pesama se širio, pa se tako i broj članova "Pojaca" povećavao.

 

Prvi solistički koncert u Beogradu, "Pojci" su napravili u holu Narodne banke Srbije. Važniji projekti na kojima su učestvovali jesu snimanje ploče za obnovu manastira Stupovi kao i snimanje ploče sa koračnicama za Vojsku Republike Srbije. Trenutno rade na muzici za decu u duhu "Pojaca".

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA