DOKTOR KON MI JE DAO VAKCINU PROTIV GRIPA: A onda mi je rekao KADA VIRUS STIŽE U SRBIJU! (VIDEO) (FOTO)

Na pitanje, kakve, eventualno, komplikacije se mogu pojaviti posle primanja vakcine, dr Kon ističe da za 18 godina, koliko se bavi ovim poslom u Gradskom zavodu za javno zdravlje, nije zabeležena nijedna teža reakcija

  • 47
dr Predrag Kon, vakcina protiv gripa Foto: Milena Đorđević

Grip je stigao u Evropu, a kod nas se očekuje tek u novoj 2016. godini, sa polaskom dece u školu posle raspusta. S obzirom na to da još ima vremena da se stekne zaštita, novinarka Telegrafa rešila je da se vakciniše i na taj način zaštiti od ove bolesti, koja se često zanemaruje.

Nije ni dijabetičar ni srčani, a ni bilo koji drugi hroničan bolesnik, a razlog za zaštitu videla je u svojoj profesiji u okviru koje je konstantno u kontaktu sa ljudima, pacijentima, često boravi u zdravstvenim ustanovama... Da bi zaštitila sebe a i druge, primila je vakcinu koju joj je dao lično poznati epidemiolog prim. dr Predrag Kon, savetnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu.

Dr Kon, nakon što mi je dao vakcinu, kaže da kod nas virusa gripa još nema, ali da se očekuje, s obzirom na to da se pojavio u Evropi, gde, doduše, još uvek ima nisku aktivnost.

- Najbolje je vakcinu primiti mesec dana pre nego što počne grip, a sada je pravo i najpovoljnije vreme, odnosno dobro je vakcinisati se pre početka slava, svečanosti skupova... Za sticanje zaštite nakon primanja vakcine, potrebno je, otprilike, dve nedelje - objašnjava dr Kon.

U Srbiji nikad veća POMAMA za VAKCINOM PROTIV GRIPA!

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

I ove, kao i prošle godine očekuju se tri tipa virusa - A(H1N1), A (H3N2) i B virus gripa.

- Još se ne može reći koji će biti dominantan. Prošle sezone je, recimo, u SAD bio H3N2 i tamo je izazvao daleko veći broj hospitalizacija. Nažalost, i smrtnost je kod njih u toku prošle godine bila veća nego u toku pandemije. Ono što je bitno, jeste da je došlo do izmene virusa. Izmenio se tip B i H3N2 ali, vakcina koju je Srbija nabavila, sadrži tu izmenu. Tako da, zaista treba preporučiti svima onima koji imaju neko hronično oboljenje ili su u kontaktu sa ljudima da se vakcinišu - priča naš sagovornik.

OPREZ, SRBIJOM HARAJU VIRUSNE INFEKCIJE: Ovako ćete se NAJBRŽE IZLEČITI!

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

On podseća da da vakcina štiti od najteže forme gripa, i da daleko manje od gripa umiru oni koji su vakcinisani:

- Naše iskustvo govori da su svi, koji su imali teške forme virusa gripa, bili nevakcinisani. Grip, koji je jedan od najznačajnijih javno zdravstvenih problema, u Srbiji se, jednostavno, ne smatra značajnim. Tako se i ponašamo a to treba da prestane jer odnosi mnogo više života nego što znamo. U svakom slučaju kod nas se njemu ne pridaje toliko značaja kao u SAD i zapadnim zemljama Evrope, u kojima je vakcinisanost protiv gripa sedam do osam puta veća nego kod nas. To se posebno odnosi na zdravstvene radnike. U SAD je u vakcinacija protiv gripa za zdravstvene radnike obavezna, a uvođenje takve zakonske obaveze razmatra i Evropska komisija.

OVO JE NAJVAŽNIJA VEST U SRBIJI: Evo kada TAČNO kreće GRIP!

Na pitanje, kakve, eventualno, komplikacije se mogu pojaviti posle primanja vakcine, dr Kon ističe da za 18 godina, koliko se bavi ovim poslom u Gradskom zavodu za javno zdravlje, nije zabeležena nijedna teža reakcija, iako se one sreću u literaturi.

- Ako osetite bol na mestu uboda, otok ili crvenilo, stavite hladne obloge. U slučaju da se javi povišena temperatura, što je zaista retko, ispod jedan odsto, uzmite neki antipiretik - savetuje dr Kon.

Pogledajte video:

Kako se vi lečite protiv virusa gripa? Podelite to sa nama u komentarima.  

(Lj. Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sava

    23. decembar 2015 | 14:42

    Kako bre nema,dom zdravlja pun,svi isto,virusna infekcija,respiratornih organa...

  • Broj Jedan

    23. decembar 2015 | 15:52

    samo se vi vakcinisite,zar ne rece onaj bil gejts da treba pobiti sto vise takvih na ovoj planeti da bi on i njegovi pajtasi bogatasi imali vise prostora...narode srbski tupavi: vakcine su SMRT! informisite se malo...i ruckajte beli luk,TO je vakcina koju je Bog stvorio,a ove sto prave bil gejts i razni dr mengele,te ce samo da vam pomognu da vas brze zkopaju dva metra ispod zemlje

  • Danka

    23. decembar 2015 | 14:44

    Blago tebi! Sad si zasigurno "zasticena"...Tuzno je sto ovakvim "preventivama" podlezu ljudi koji su "akademski gradjani" a sta onda ocekivati od prosecnog sveta koji je totalno neupucen u farmaceutske manipulacije :(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA