2

TOP 10 SAVETA kako da sačuvate NOVAC i ŽIVCE, a kupite SVE ŠTO VAM TREBA za Novu godinu! (FOTO)

Neki nisu upoznati sa izmenama zakona od lane, pa još čuvaju kutije od računara, plaćaju ćebad koja im ne trebaju, pristaju na popravke pokvarenih aparata jer "se pare ne vraćaju"

Decembar je vreme kupovine, kada kupci u gužvama i euforiji zaborave na opreznost i tek u januaru shvate da su postali žrtve nesavesnih trgovaca. Mnogo građana ne zna ni svoja elementarna potrošačka prava.

NOVI MAMAC ZA SRPSKE KUPCE U TRGOVINAMA: Prodaju suvomesnate proizvode po cenama za 100 grama! (FOTO)

Neki nisu upoznati sa izmenama zakona od lane, pa još čuvaju kutije od računara, plaćaju ćebad koja im ne trebaju, pristaju na popravke pokvarenih aparata jer "se pare ne vraćaju".

NA ŠTA SE SRBI ŽALE: Najviše kukaju zbog loših patika i visokih računa za struju!

Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, objašnjava šta reći u konkretnoj situaciji, gde otvoriti četvore oči i kada kupac dobija u situaciji kada prodavac pokuša da ga prevari.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Naypong

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Naypong

Sitiacija 1 - kupovina na daljinu

Kupac je naručio ćebe sa magnetima, pa saznao da ne sme da ga koristi jer ima pejsmejker. Može jednostavno i da neće ćebe jer mu se ne sviđa.

REŠENJE - Kupac ima rok od 14 dana da se predomisli ne navodeći razlog. To se ne odnosi na kupovinu u prodavnicama, kada dobijemo račun.

Da li su vas nekada prevarili lukavi trgovci?

Da li su vas nekada prevarili lukavi trgovci?

- Ranije se roba mogla vratiti 14 dana od potpisivanja ugovora o kupovini. Onda trgovac tek posle tih 14 dana kupcu dostavi robu, pa ovaj nema vremena da odustane. Prošle godine je zakon promenjen, pa se rok sada računa od dana predaje robe u posed potrošaču - pojašnjava Nikolić.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Trgovac pre kupovine mora da ponudi kupcu i obrazac za odustajanje od ugovora. Ako ovaj obrazac kupac nije tražio, uspeće da raskine ugovor o kupovini, ali može da prođe i šest meseci.

Situacija 2- slobodno bacite kutiju od računara

Reklamirate računar koji se pokvario. Prodavac pita- imate li kutiju? Kažete- ne, a on odvraća da robu ne može da zameni.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

REŠENJE - Ranije su trgovci uslovljavali potrošače da kod reklamiranja robe moraju da dostave i kutiju. Udruženja su postavila pitanje- šta je kupac kupio, računar ili kutiju. Kutija služi samo za transport, ona je ambalaža. Zbog takvih trgovaca u zakon je uvedena stavka da prodavac ne može da odbije reklamaciju jer kupac nema ambalažu.

Situacija 3 - Garancija i na novi deo u staroj tehnici

Pokvario se usisivač kome je istekla garancija. Serviser ga popravi, instalira novi motor, vi platite. Uzimate račun i plašite se novog kvara.

REŠENJE - Ako se kupcu nakon isteka garancije pokvari recimo usisivač, pa mu serviser ugradi novi motor, on uslugu plati, dobije račun za motor i dve godine garancije na taj motor. Više nema garanciju za ceo uređaj, ali ima za novi motor u njemu!

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Situacija 4 - Garancija na polovnu robu - godinu dana

Kupili ste polovnu veš mašinu, TV, ili auto. Mislite- jeftinije je, ali rizik je što nema garancije.

REŠENJE - Ako neko kupi polovnu veš mašinu, tv ili auto ima garanciju od godinu dana, naravno ako je kupio u legalnoj prodavnici i uzeo račun. Svaki kupac mora da dobije pisanu garanciju. Ukoliko prodavac kupcu ne izda ovu garanciju od godinu dana, onda ga zakon obavezuje dve godine! To što je trgovac pokušao kupca da prevari, daje kupcu duplo veću garanciju!

Situacija 5 - Neću popravku!

Kupili ste fen za kosu koji se ubrzo pokvario. Prodavac kaže- popravićemo ga. Vi ne želite, ko zna koliko će se još puta pokvariti!

REŠENJE - U prvih šest meseci nakon kupovine, prodavac će robu moći da popravlja samo ako na to pristane potrošač. Ako je potrošač u reklamacionom listu napisao da traži nove patike ili fen, trgovac će morati da mu omogući zamenu. Ukoliko kupac želi povrat novca, prodavac mora da mu vrati pare.

Foto: sxc.hu/datarec

Foto: sxc.hu/datarec

Situacija 6 - Može zamena i bez računa!

Mobilni telefon se pokvario nakon nedelju dana, a račun se negde zaturio. Ako prođe par meseci, i ko ima račun, on je već izbledeo.

REŠENJE - Zakon traži "dokaz o kupovini" ne strikno račun, kaže Zoran Nikolić.

- Ako ste proizvod platili čekom, imate izvod iz banke. Ako ste platili karticom, imate slip, potvrdu o plaćanju. Ako imate originalno pakovanje, na njemu je barkod. I to je dokaz o kupovini. Ne kaže Zakon da vam treba račun, on ne reguliše fiskalnu politiku i račune, nego pravo potroča, za koje je bitno da dokažemo da smo nešto kupili i kada smo kupili, zbog rokova, kaže Nikolić.

Situacija 7 - Pazi gde stavljaš potpis!

Potrošači se žale jer ne mogu da raskinu ugovor za korišćenje usluge interneta ili mobilnog telefona, koje su potpisali na godinu ili dve.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

REŠENJE - Mnogi i ne čitaju dokument koji su potpisali, bilo da kupuju internet ili uzimaju kredit u banci.

- Niko ne može da vam zabrani da pročitate šta potpisujete. Ja sam otišao da potpišem baš ugovor za korišćenje interneta, dali su mi par dokumenata i rekli da stavim potpis. Odvratio sam- hoću, samo mi treba malo vremena sve da pročitam. Svi su razrogačili su oči. Svako ima pravo da pročita ono što će potpisati. U banci možete zatražiti da dokumentaciju odnesete kući, a ako vam ne dozvole pitajte- "gde ja mogu na mirnom mestu to da pročitam, ili da čitam ovde i pravim gužvu?" Nema razloga da vam bude neprijatno. Razmislite o tome koliko vas može koštati ako uzmete kredit na pet godina misleći da je kamata 7,5 a ona je 20 odsto, apeluje Nikolić.

Situacija 8 - Zabranite da vas kinje ponudama- internet paketa, ćebadi

Kompanija koja prodaje tv i internet pakete besomučno vas zove telefonom mesecima i nudi usluge koje odbijate nebrojeno puta.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

REŠENJE - Zoran Nikolić kaže da je ovde u pitanju nasrtljiva poslovna praksa kojoj se ipak može stati na kraj.

- Svi koji vas pozovu moraju da se predstave pre nego što iznesu ponudu. Imate prava zatim da kažete- ne dozvoljavam vam da me više zovete. Ako pozovu ponovo, možete da ih prijavite. U nasrtljivu poslovnu praksu spada i poseta potrošaču bez njegove saglasnosti. Kazne za ovakva dela su do dva miliona dinara - kaže Nikolić.

Situacija 9 - Tražite deklaracije i u mesari

Za upakovanu robu može se videti datum proizvodnje i rok trajanja, a u mesari nigde nema tih podataka.

REŠENJE - U mnogim mesarama kupci ne mogu da vide deklaraciju mesa koje je u vitrinama jer je ona često na dnu vitrine, u visini kolena kupaca. Ako žele da ih pročitaju, moraće da se sagnu.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

- U mesari možete da tražite da vam pokažu deklaraciju. To je vaše pravo! Jednostavno kažete- ja hoću da vidim deklaraciju za ovaj juneći but! Prodavac mora da skine tu deklaraciju, odakle god treba da je skine, i pokaže vam je - kaže Nikolić.

Situacija 10 - Trgovac mora da dokazuje, ne kupac

Kupac je pazario DVD uređaj, ali on ne čita sve formate video zapisa iako je prodavac pri kupovini rekao suprotno.

REŠENJE - Pre nego što nešto proda, trgovac mora o svemu da obavesti potrošača. Za trgovca je preporučljivo da informacije kupcu ponudi pisano i da to kupac potpiše, čime ima dokaz da je kupca obavestio. Ako kupac nije dobio potrebne informacije, pa reklamira robu, trgovac je taj koji mora da dokazuje da jeste dao informacije, kupac ne mora ništa. Tako je i ako kupac reklamira robu u prvih šest meseci. Teret dokazivanja je na trgovcu. Ukoliko se uređaj pokvari za šest meseci smatra se da je imao skrivenu manu, da je nedostatak postojao i kada je proizvod kupljen.

(Marija Raca)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: deklaracija garancija kupovina-2 nova-godina novac-2 potrosaci prava prodavci racun srbija zivci
Najnoviji komentari
  • Ј
    Јасмина

    Да бисмо сачували оно што и немамо најбоље је заобилазити продавнице.Питање је да ли ће многи имати и старог хлеба за Н.Г,а за плаћање рачуна који следе,да и не говоримо.Туге је више него радости.

  • M
    MK

    Najefikasnije rešenje je da ništa nekupite

SLOBODANOVA BORBA KAO U RINGU: Životinjski radim da preživim mesec dana na Malti, bio sam spreman da spavam i na plaži! (FOTO)

Prošao 800 km bez ijednog kvara, pogodio sve mete, a generali bili u transu, jer je bolji od američkog: Kako je raspad SFRJ uništio posao od skoro milijardu dolara!

Bez bundevare, slanine i čvaraka dan u Banatu ne sme da počne: Dobro došli na banatski fruštuk!

Juče sam se udala u Čačku: Kad su pitali šta bih za poklon, rekla sam kovertu, a kad su gosti stigli, došlo mi je da ih OBESIM!

USKORO KREĆE GREJNA SEZONA: Ali dolazi do jedne velike promene, evo o čemu je reč!

Drama zbog sahrane u Novom Pazaru: Crkva joj ne da spomenik bez krsta na očevom grobu, a otac uopšte nije bio vernik!

Novosađanka odlučila da napusti grad i žurke: S porodicom je prešla na selo, a sad otkriva pravu istinu o životu van asfalta! (VIDEO)

Danas oblačno, ali kiša će padati samo u nekim krajevima Srbije: Jesen je već tu, vreme ostaje isto do ovog dana

VENČANJE U KUĆI MARJANOVIĆA U BORČI: Oženio se Zoranov brat

Kraljica "Dana ludaje", najteža bundeva od 288 kg: Pobednik Blaže Jelić otkrio kako se gaji šampionka i gde će potrošiti nagradu (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 24. septembar 2017. godine

DA LI SRBI UOPŠTE VOLE ŽIVOTINJE? U prevozu im smetaju, ne postoji groblje za njih, a kad im dosade, izbace ih na ulicu!

Uskoro kreće blokada svih gradova u Srbiji, najavljuje MUP! Evo zbog čega će se to desiti

Obrali kukuruz, pa u prikolici zaigrali kolce: Nema tog posla koji će umoriti srpskog (ve)seljaka, a da ne zaigra kad ga dovrši! (VIDEO)

Sklavko je sa ženom živeo u Užicu pre 700 godina, ali samo će jedno od njih dobiti spomenik!

Aleksandrijski patrijarh Teodor II stigao u Beograd (FOTO)

U ritmu jeseni: Danas se smenjuju oblaci i kiša

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 23. septembar 2017. godine

”Dani ludaje” nezamislivi bez “Kinderbala”: Više od 500 kostimiranih mališana prodefilovalo gradom (FOTO)

TV PRESEK U 17: Srbija ima veliku podršku Amerike; Bundestag "pod lupom" zbog izbeglica; 350.000 zaposlenih na minimalcu (VIDEO)

NA OVOJ FOTOGRAFIJI VREBA SMRT: Dobro pogledajte jedan detalj i shvatićete zašto narod gine na prugama! (FOTO)

KONAČNO POMOĆ OVIM RODITELJIMA: Uskoro se očekuje usvajanje Nacrta zakona o nestalim bebama

PRVI VINSKI MARATON SRBIJE: Trčanje kroz vinograde, degustacije vina i koncerti

TV PRESEK U 14: Čist račun, duga ljubav - Britanija vraća novac EU; "Planulo" 30.000 za fudbalski meč (VIDEO)

Ceca živi u stanu sa sinom i čak 50 mačaka: Izviru iz svih ćoškova i fioka, komšije se danima žale na smrad

ISTRAŽIVAČI NA PRVI OGLED: Osam veličanstvenih istraživača za 8. Noć istraživača u Srbiji (FOTO)

Dejan je duboko udahnuo i iskočio iz aviona: Lepote koje je gledao mogla je da zabeleži samo GoPro kamera (VIDEO)

Novi Sad ugostio rektore vodećih univerziteta Kine, centralne i istočne Evrope (FOTO)

Ko u Kraljevu suši veš na terasi plaća paprenu kaznu. Ne sme ni klima da curi - bolje odmah proverite svoju!

Kakvo nas vreme očekuje za vikend: Prognoza za veće gradove Srbije, iz sata u sat (FOTO)