2

TOP 10 SAVETA kako da sačuvate NOVAC i ŽIVCE, a kupite SVE ŠTO VAM TREBA za Novu godinu! (FOTO)

Neki nisu upoznati sa izmenama zakona od lane, pa još čuvaju kutije od računara, plaćaju ćebad koja im ne trebaju, pristaju na popravke pokvarenih aparata jer "se pare ne vraćaju"

Decembar je vreme kupovine, kada kupci u gužvama i euforiji zaborave na opreznost i tek u januaru shvate da su postali žrtve nesavesnih trgovaca. Mnogo građana ne zna ni svoja elementarna potrošačka prava.

NOVI MAMAC ZA SRPSKE KUPCE U TRGOVINAMA: Prodaju suvomesnate proizvode po cenama za 100 grama! (FOTO)

Neki nisu upoznati sa izmenama zakona od lane, pa još čuvaju kutije od računara, plaćaju ćebad koja im ne trebaju, pristaju na popravke pokvarenih aparata jer "se pare ne vraćaju".

NA ŠTA SE SRBI ŽALE: Najviše kukaju zbog loših patika i visokih računa za struju!

Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, objašnjava šta reći u konkretnoj situaciji, gde otvoriti četvore oči i kada kupac dobija u situaciji kada prodavac pokuša da ga prevari.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Naypong

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Naypong

Sitiacija 1 - kupovina na daljinu

Kupac je naručio ćebe sa magnetima, pa saznao da ne sme da ga koristi jer ima pejsmejker. Može jednostavno i da neće ćebe jer mu se ne sviđa.

REŠENJE - Kupac ima rok od 14 dana da se predomisli ne navodeći razlog. To se ne odnosi na kupovinu u prodavnicama, kada dobijemo račun.

Da li su vas nekada prevarili lukavi trgovci?

Da li su vas nekada prevarili lukavi trgovci?

- Ranije se roba mogla vratiti 14 dana od potpisivanja ugovora o kupovini. Onda trgovac tek posle tih 14 dana kupcu dostavi robu, pa ovaj nema vremena da odustane. Prošle godine je zakon promenjen, pa se rok sada računa od dana predaje robe u posed potrošaču - pojašnjava Nikolić.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Trgovac pre kupovine mora da ponudi kupcu i obrazac za odustajanje od ugovora. Ako ovaj obrazac kupac nije tražio, uspeće da raskine ugovor o kupovini, ali može da prođe i šest meseci.

Situacija 2- slobodno bacite kutiju od računara

Reklamirate računar koji se pokvario. Prodavac pita- imate li kutiju? Kažete- ne, a on odvraća da robu ne može da zameni.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

REŠENJE - Ranije su trgovci uslovljavali potrošače da kod reklamiranja robe moraju da dostave i kutiju. Udruženja su postavila pitanje- šta je kupac kupio, računar ili kutiju. Kutija služi samo za transport, ona je ambalaža. Zbog takvih trgovaca u zakon je uvedena stavka da prodavac ne može da odbije reklamaciju jer kupac nema ambalažu.

Situacija 3 - Garancija i na novi deo u staroj tehnici

Pokvario se usisivač kome je istekla garancija. Serviser ga popravi, instalira novi motor, vi platite. Uzimate račun i plašite se novog kvara.

REŠENJE - Ako se kupcu nakon isteka garancije pokvari recimo usisivač, pa mu serviser ugradi novi motor, on uslugu plati, dobije račun za motor i dve godine garancije na taj motor. Više nema garanciju za ceo uređaj, ali ima za novi motor u njemu!

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Situacija 4 - Garancija na polovnu robu - godinu dana

Kupili ste polovnu veš mašinu, TV, ili auto. Mislite- jeftinije je, ali rizik je što nema garancije.

REŠENJE - Ako neko kupi polovnu veš mašinu, tv ili auto ima garanciju od godinu dana, naravno ako je kupio u legalnoj prodavnici i uzeo račun. Svaki kupac mora da dobije pisanu garanciju. Ukoliko prodavac kupcu ne izda ovu garanciju od godinu dana, onda ga zakon obavezuje dve godine! To što je trgovac pokušao kupca da prevari, daje kupcu duplo veću garanciju!

Situacija 5 - Neću popravku!

Kupili ste fen za kosu koji se ubrzo pokvario. Prodavac kaže- popravićemo ga. Vi ne želite, ko zna koliko će se još puta pokvariti!

REŠENJE - U prvih šest meseci nakon kupovine, prodavac će robu moći da popravlja samo ako na to pristane potrošač. Ako je potrošač u reklamacionom listu napisao da traži nove patike ili fen, trgovac će morati da mu omogući zamenu. Ukoliko kupac želi povrat novca, prodavac mora da mu vrati pare.

Foto: sxc.hu/datarec

Foto: sxc.hu/datarec

Situacija 6 - Može zamena i bez računa!

Mobilni telefon se pokvario nakon nedelju dana, a račun se negde zaturio. Ako prođe par meseci, i ko ima račun, on je već izbledeo.

REŠENJE - Zakon traži "dokaz o kupovini" ne strikno račun, kaže Zoran Nikolić.

- Ako ste proizvod platili čekom, imate izvod iz banke. Ako ste platili karticom, imate slip, potvrdu o plaćanju. Ako imate originalno pakovanje, na njemu je barkod. I to je dokaz o kupovini. Ne kaže Zakon da vam treba račun, on ne reguliše fiskalnu politiku i račune, nego pravo potroča, za koje je bitno da dokažemo da smo nešto kupili i kada smo kupili, zbog rokova, kaže Nikolić.

Situacija 7 - Pazi gde stavljaš potpis!

Potrošači se žale jer ne mogu da raskinu ugovor za korišćenje usluge interneta ili mobilnog telefona, koje su potpisali na godinu ili dve.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

REŠENJE - Mnogi i ne čitaju dokument koji su potpisali, bilo da kupuju internet ili uzimaju kredit u banci.

- Niko ne može da vam zabrani da pročitate šta potpisujete. Ja sam otišao da potpišem baš ugovor za korišćenje interneta, dali su mi par dokumenata i rekli da stavim potpis. Odvratio sam- hoću, samo mi treba malo vremena sve da pročitam. Svi su razrogačili su oči. Svako ima pravo da pročita ono što će potpisati. U banci možete zatražiti da dokumentaciju odnesete kući, a ako vam ne dozvole pitajte- "gde ja mogu na mirnom mestu to da pročitam, ili da čitam ovde i pravim gužvu?" Nema razloga da vam bude neprijatno. Razmislite o tome koliko vas može koštati ako uzmete kredit na pet godina misleći da je kamata 7,5 a ona je 20 odsto, apeluje Nikolić.

Situacija 8 - Zabranite da vas kinje ponudama- internet paketa, ćebadi

Kompanija koja prodaje tv i internet pakete besomučno vas zove telefonom mesecima i nudi usluge koje odbijate nebrojeno puta.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

REŠENJE - Zoran Nikolić kaže da je ovde u pitanju nasrtljiva poslovna praksa kojoj se ipak može stati na kraj.

- Svi koji vas pozovu moraju da se predstave pre nego što iznesu ponudu. Imate prava zatim da kažete- ne dozvoljavam vam da me više zovete. Ako pozovu ponovo, možete da ih prijavite. U nasrtljivu poslovnu praksu spada i poseta potrošaču bez njegove saglasnosti. Kazne za ovakva dela su do dva miliona dinara - kaže Nikolić.

Situacija 9 - Tražite deklaracije i u mesari

Za upakovanu robu može se videti datum proizvodnje i rok trajanja, a u mesari nigde nema tih podataka.

REŠENJE - U mnogim mesarama kupci ne mogu da vide deklaraciju mesa koje je u vitrinama jer je ona često na dnu vitrine, u visini kolena kupaca. Ako žele da ih pročitaju, moraće da se sagnu.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

- U mesari možete da tražite da vam pokažu deklaraciju. To je vaše pravo! Jednostavno kažete- ja hoću da vidim deklaraciju za ovaj juneći but! Prodavac mora da skine tu deklaraciju, odakle god treba da je skine, i pokaže vam je - kaže Nikolić.

Situacija 10 - Trgovac mora da dokazuje, ne kupac

Kupac je pazario DVD uređaj, ali on ne čita sve formate video zapisa iako je prodavac pri kupovini rekao suprotno.

REŠENJE - Pre nego što nešto proda, trgovac mora o svemu da obavesti potrošača. Za trgovca je preporučljivo da informacije kupcu ponudi pisano i da to kupac potpiše, čime ima dokaz da je kupca obavestio. Ako kupac nije dobio potrebne informacije, pa reklamira robu, trgovac je taj koji mora da dokazuje da jeste dao informacije, kupac ne mora ništa. Tako je i ako kupac reklamira robu u prvih šest meseci. Teret dokazivanja je na trgovcu. Ukoliko se uređaj pokvari za šest meseci smatra se da je imao skrivenu manu, da je nedostatak postojao i kada je proizvod kupljen.

(Marija Raca)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: deklaracija garancija kupovina-2 nova-godina novac-2 potrosaci prava prodavci racun srbija zivci
Najnoviji komentari
  • Ј
    Јасмина

    Да бисмо сачували оно што и немамо најбоље је заобилазити продавнице.Питање је да ли ће многи имати и старог хлеба за Н.Г,а за плаћање рачуна који следе,да и не говоримо.Туге је више него радости.

  • M
    MK

    Najefikasnije rešenje je da ništa nekupite

NIŠLIJA PETAR JE UMESTO ŽENE OTIŠAO NA PORODILJSKO: Neke muškarce je sramota da to priznaju, a on čak i otkriva kako ga prijatelji zezaju

Reke piva tekle oko Kalemegdana: A na ulici - raj! (FOTO)

Trihineloza u Despotovcu: Veterinari apeluju da se meso proverava, dovoljno je jedno parče da se zarazite

TV PRESEK U 17: Krivična prijava protiv Boška Obradovića zbog nasilničkog ponašanja; Srbija godišnje gubi 90 miliona evra zbog građevinskog otpada (VIDEO)

POSLEDNJA VEST: Male boginje se munjevitom brzinom šire Srbijom, 8 novih slučajeva u istom danu

Potvrđena i druga epidemija malih boginja u Nišu

Kongres za razvoj i unapređenje mladih u Srbiji

TV PRESEK U 14: Novi duel Maje Gojković i opozicije u Skupštini; Dodik crtao mape kao odgovor na "šta bi bilo, kad bi bilo" (VIDEO)

Zašto je važno podići svest o reciklaži građevinskog materijala? (FOTO)

Moskva i Mile Dragić ulažu u znanje mladih

Čačak ima Dom kulture za Ginisa: Tropska biljka visoka kao soliter od 13 spratova jedinstvena je u svetu (FOTO) (VIDEO)

EPIDEMIJA MALIH BOGINJA U NIŠU: Obolelo petoro dece

TV PRESEK U 10: Mladić - Boriću se dok sam živ da se otkrije prava istina o borbi Srba; Porodica ubijene novinarke tužila policiju (VIDEO)

Prosečan srpski učenik prvi seks ima sa 15 godina, uveliko puši i pije: Poražavajući rezultati o navikama u školama

Srbiji prete razorni zemljotresi: Evo koji delovi su najugroženiji

Ako nemate sedište za dete u kolima, platićete 120 hiljada! Kazne i za neispravna sedišta - evo kako da znate da li je vaše dobro

Operacija Beograd, prvi interesantni izbori posle pet godina: Novi broj Nedeljnika je na kioscima

Posle magle stiže sunce: Vreme toplo za ovo doba godine

Podrhtavalo tlo u Srbiji: Zemljotres pogodio opštinu Gornji Milanovac

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za četvrtak, 23. novembar 2017. godine

Marina se udala na selu, ali se ubrzo pokajala: "Bila sam im sluškinja, morala sam da pobegnem što pre!"

Žene mu nisu verovale da je on umesio štrudle: Luka (17) ima čarobne prste, kako za testo, tako i za dirke

TV PRESEK U 17: Mladićev sin preneo očevu poruku - sve je laž, Hag nije sud, već NATO komisija; Vučić poručio da na sledećim izborima "fašisti" odlaze u prošlost (VIDEO)

Džumbus na deponiji u Obrenovcu: Jedan kamion se prevrnuo na drugi, vozač prebačen na VMA (VIDEO)

Obeležen početak radova na izgradnji nove zgrade Radio-televizije ''Vojvodina'' (FOTO)

NEVEROVATNA ČUDA SVETOG NEKTARIJA: Ispovesti ljudi kojima je ovaj svetac pomogao ili ih izlečio (FOTO)

Legenda o starom srednjevekovnom gradu - Kurvingradu ledi krv u žilama: 11 kilometara od Niša krije se pravo blago (FOTO)

Uroš je kao mali otišao u Ameriku i postao profesionalni vojnik: Sada obučava srpske padobrance (FOTO)

TV PRESEK U 14: Doživotni zatvor Mladiću; Vlada ostaje pri zahtevima Hagu da bivšeg generala pregledaju srpski lekari (VIDEO)

Nestalo jevanđelje i vredne knjige stare tri veka iz crkve u Viči