2

TOP 10 SAVETA kako da sačuvate NOVAC i ŽIVCE, a kupite SVE ŠTO VAM TREBA za Novu godinu! (FOTO)

Neki nisu upoznati sa izmenama zakona od lane, pa još čuvaju kutije od računara, plaćaju ćebad koja im ne trebaju, pristaju na popravke pokvarenih aparata jer "se pare ne vraćaju"

Decembar je vreme kupovine, kada kupci u gužvama i euforiji zaborave na opreznost i tek u januaru shvate da su postali žrtve nesavesnih trgovaca. Mnogo građana ne zna ni svoja elementarna potrošačka prava.

NOVI MAMAC ZA SRPSKE KUPCE U TRGOVINAMA: Prodaju suvomesnate proizvode po cenama za 100 grama! (FOTO)

Neki nisu upoznati sa izmenama zakona od lane, pa još čuvaju kutije od računara, plaćaju ćebad koja im ne trebaju, pristaju na popravke pokvarenih aparata jer "se pare ne vraćaju".

NA ŠTA SE SRBI ŽALE: Najviše kukaju zbog loših patika i visokih računa za struju!

Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, objašnjava šta reći u konkretnoj situaciji, gde otvoriti četvore oči i kada kupac dobija u situaciji kada prodavac pokuša da ga prevari.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Naypong

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Naypong

Sitiacija 1 - kupovina na daljinu

Kupac je naručio ćebe sa magnetima, pa saznao da ne sme da ga koristi jer ima pejsmejker. Može jednostavno i da neće ćebe jer mu se ne sviđa.

REŠENJE - Kupac ima rok od 14 dana da se predomisli ne navodeći razlog. To se ne odnosi na kupovinu u prodavnicama, kada dobijemo račun.

Da li su vas nekada prevarili lukavi trgovci?

Da li su vas nekada prevarili lukavi trgovci?

- Ranije se roba mogla vratiti 14 dana od potpisivanja ugovora o kupovini. Onda trgovac tek posle tih 14 dana kupcu dostavi robu, pa ovaj nema vremena da odustane. Prošle godine je zakon promenjen, pa se rok sada računa od dana predaje robe u posed potrošaču - pojašnjava Nikolić.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Trgovac pre kupovine mora da ponudi kupcu i obrazac za odustajanje od ugovora. Ako ovaj obrazac kupac nije tražio, uspeće da raskine ugovor o kupovini, ali može da prođe i šest meseci.

Situacija 2- slobodno bacite kutiju od računara

Reklamirate računar koji se pokvario. Prodavac pita- imate li kutiju? Kažete- ne, a on odvraća da robu ne može da zameni.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

REŠENJE - Ranije su trgovci uslovljavali potrošače da kod reklamiranja robe moraju da dostave i kutiju. Udruženja su postavila pitanje- šta je kupac kupio, računar ili kutiju. Kutija služi samo za transport, ona je ambalaža. Zbog takvih trgovaca u zakon je uvedena stavka da prodavac ne može da odbije reklamaciju jer kupac nema ambalažu.

Situacija 3 - Garancija i na novi deo u staroj tehnici

Pokvario se usisivač kome je istekla garancija. Serviser ga popravi, instalira novi motor, vi platite. Uzimate račun i plašite se novog kvara.

REŠENJE - Ako se kupcu nakon isteka garancije pokvari recimo usisivač, pa mu serviser ugradi novi motor, on uslugu plati, dobije račun za motor i dve godine garancije na taj motor. Više nema garanciju za ceo uređaj, ali ima za novi motor u njemu!

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Situacija 4 - Garancija na polovnu robu - godinu dana

Kupili ste polovnu veš mašinu, TV, ili auto. Mislite- jeftinije je, ali rizik je što nema garancije.

REŠENJE - Ako neko kupi polovnu veš mašinu, tv ili auto ima garanciju od godinu dana, naravno ako je kupio u legalnoj prodavnici i uzeo račun. Svaki kupac mora da dobije pisanu garanciju. Ukoliko prodavac kupcu ne izda ovu garanciju od godinu dana, onda ga zakon obavezuje dve godine! To što je trgovac pokušao kupca da prevari, daje kupcu duplo veću garanciju!

Situacija 5 - Neću popravku!

Kupili ste fen za kosu koji se ubrzo pokvario. Prodavac kaže- popravićemo ga. Vi ne želite, ko zna koliko će se još puta pokvariti!

REŠENJE - U prvih šest meseci nakon kupovine, prodavac će robu moći da popravlja samo ako na to pristane potrošač. Ako je potrošač u reklamacionom listu napisao da traži nove patike ili fen, trgovac će morati da mu omogući zamenu. Ukoliko kupac želi povrat novca, prodavac mora da mu vrati pare.

Foto: sxc.hu/datarec

Foto: sxc.hu/datarec

Situacija 6 - Može zamena i bez računa!

Mobilni telefon se pokvario nakon nedelju dana, a račun se negde zaturio. Ako prođe par meseci, i ko ima račun, on je već izbledeo.

REŠENJE - Zakon traži "dokaz o kupovini" ne strikno račun, kaže Zoran Nikolić.

- Ako ste proizvod platili čekom, imate izvod iz banke. Ako ste platili karticom, imate slip, potvrdu o plaćanju. Ako imate originalno pakovanje, na njemu je barkod. I to je dokaz o kupovini. Ne kaže Zakon da vam treba račun, on ne reguliše fiskalnu politiku i račune, nego pravo potroča, za koje je bitno da dokažemo da smo nešto kupili i kada smo kupili, zbog rokova, kaže Nikolić.

Situacija 7 - Pazi gde stavljaš potpis!

Potrošači se žale jer ne mogu da raskinu ugovor za korišćenje usluge interneta ili mobilnog telefona, koje su potpisali na godinu ili dve.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

REŠENJE - Mnogi i ne čitaju dokument koji su potpisali, bilo da kupuju internet ili uzimaju kredit u banci.

- Niko ne može da vam zabrani da pročitate šta potpisujete. Ja sam otišao da potpišem baš ugovor za korišćenje interneta, dali su mi par dokumenata i rekli da stavim potpis. Odvratio sam- hoću, samo mi treba malo vremena sve da pročitam. Svi su razrogačili su oči. Svako ima pravo da pročita ono što će potpisati. U banci možete zatražiti da dokumentaciju odnesete kući, a ako vam ne dozvole pitajte- "gde ja mogu na mirnom mestu to da pročitam, ili da čitam ovde i pravim gužvu?" Nema razloga da vam bude neprijatno. Razmislite o tome koliko vas može koštati ako uzmete kredit na pet godina misleći da je kamata 7,5 a ona je 20 odsto, apeluje Nikolić.

Situacija 8 - Zabranite da vas kinje ponudama- internet paketa, ćebadi

Kompanija koja prodaje tv i internet pakete besomučno vas zove telefonom mesecima i nudi usluge koje odbijate nebrojeno puta.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

REŠENJE - Zoran Nikolić kaže da je ovde u pitanju nasrtljiva poslovna praksa kojoj se ipak može stati na kraj.

- Svi koji vas pozovu moraju da se predstave pre nego što iznesu ponudu. Imate prava zatim da kažete- ne dozvoljavam vam da me više zovete. Ako pozovu ponovo, možete da ih prijavite. U nasrtljivu poslovnu praksu spada i poseta potrošaču bez njegove saglasnosti. Kazne za ovakva dela su do dva miliona dinara - kaže Nikolić.

Situacija 9 - Tražite deklaracije i u mesari

Za upakovanu robu može se videti datum proizvodnje i rok trajanja, a u mesari nigde nema tih podataka.

REŠENJE - U mnogim mesarama kupci ne mogu da vide deklaraciju mesa koje je u vitrinama jer je ona često na dnu vitrine, u visini kolena kupaca. Ako žele da ih pročitaju, moraće da se sagnu.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

- U mesari možete da tražite da vam pokažu deklaraciju. To je vaše pravo! Jednostavno kažete- ja hoću da vidim deklaraciju za ovaj juneći but! Prodavac mora da skine tu deklaraciju, odakle god treba da je skine, i pokaže vam je - kaže Nikolić.

Situacija 10 - Trgovac mora da dokazuje, ne kupac

Kupac je pazario DVD uređaj, ali on ne čita sve formate video zapisa iako je prodavac pri kupovini rekao suprotno.

REŠENJE - Pre nego što nešto proda, trgovac mora o svemu da obavesti potrošača. Za trgovca je preporučljivo da informacije kupcu ponudi pisano i da to kupac potpiše, čime ima dokaz da je kupca obavestio. Ako kupac nije dobio potrebne informacije, pa reklamira robu, trgovac je taj koji mora da dokazuje da jeste dao informacije, kupac ne mora ništa. Tako je i ako kupac reklamira robu u prvih šest meseci. Teret dokazivanja je na trgovcu. Ukoliko se uređaj pokvari za šest meseci smatra se da je imao skrivenu manu, da je nedostatak postojao i kada je proizvod kupljen.

(Marija Raca)

Tagovi: Deklaracija, Garancija, Kupovina, Nova godina, Novac, Potrošači, Prava, Prodavci, Račun, Srbija, Živci

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
  • Ј
    Јасмина

    Да бисмо сачували оно што и немамо најбоље је заобилазити продавнице.Питање је да ли ће многи имати и старог хлеба за Н.Г,а за плаћање рачуна који следе,да и не говоримо.Туге је више него радости.

  • M
    MK

    Najefikasnije rešenje je da ništa nekupite

LGBT zajednica osudila izmene u Zakonu o matičnim knjigama: To je kršenje ljudskih prava

Već viđen scenario: Pre tačno dve godine Pančevom je protutnjao tornado a jezivo nevreme potopilo je ceo grad (VIDEO)

Oluja i ledeni talas se iz Srbije sele na jug: Od ponedeljka jake padavine u omiljenim srpskim letovalištima

Poplava u pančevačkoj bolnici napravila haos: Bolesne i nepokretne pacijente nose na rukama, opsadno stanje je (FOTO)

Proverila sam kako funkcioniše Yandex: Priznajem, bolje je od običnog taksija

Vršac i Pančevo pod vodom: Građani u panici, automobili plivaju, bujica navire u domove (VIDEO)

Devojka sa invaliditetom poručila svim poslodavcima: Zbog ovoga nemate pravo da me pitate za prosek ocena

Divčibare nema nijedan pešački prelaz: Učiteljice rukama zaustavljaju saobraćaj da bi deca prešla ulicu

U Beogradu već tutnji, RHMZ upozorava: Stiže jako nevreme, kiša, grad i grmljavina (VIDEO)

Zemljoradnik zbog trovanja orlova osuđen na šest meseci zatvora i osam miliona dinara

U Kalinjingradu je suvo i sunčano, Srbi se nadaju kiši golova i velikoj pobedi: Sara šalje vetar u leđa našim orlovima (VIDEO)

Strašno nevreme pogodilo Prijepolje: Voda poplavila kuće, uništila voćnjake i oštetila puteve

Usred noći nešto je puklo, čuo se smeh, a ona našla polomljenu vazu: Zatražila je savet od prijatelja, pa saznala za užas koji je čeka

Epilog jezivih optužbi šabačke porodilje: Ministarstvo šalje inspekciju, bolnica demantuje da je bilo propusta

Oglas koji je digao Srbiju na noge: Traži se čoban, dnevnica od 3.200 dinara, ali gazdinu naviku malo ko može da ispoštuje

Sutrašnja vremenska prognoza (22. jun 2018. godine): Dosta hladnije uz pljuskove, grmljavinu i vetar

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 22. jun 2018. godine

Zastrašujuće bahaćenje u Novom Sadu? Vozač napravio prekršaj, izudarao čoveka u drugom automobilu, pa proleteo kroz crveno svetlo! (VIDEO)

Dete vam je donelo knjižicu, a vi ste mu dali 200 dinara? Veću grešku niste mogli da napravaite

Lopovi najčešće vrebaju u ovo vreme i služe se ovim isprobanim tehnikama: 10 načina kako da zaštitite dom od provala kad ste na odmoru

Vremenska prognoza do kraja dana (21. jun 2018. godine): Umereno oblačno i toplo, ponegde sa pljuskovima (VIDEO)

Deca iz Bogatića spasili mače od nasilnika, a za to su dobili grdnju i prekor (VIDEO)

Pitanje je trenutka kada će kobna rampa odneti još jedan život: Užičani se hvataju za glavu kad moraju da prođu ovom trasom (FOTO)

Umesto prvog letnjeg vikenda - jesen: Kada padne noć temperatura će biti samo 10 stepeni, posmrzavaćemo se! (FOTO)

Jedna ruža već 48 godina cveta punim sjajem na benzinskoj pumpi u Blacu, a niko nema objašnjenje za ovu pojavu (FOTO)

Svi su zaboravili Milana Jevđića, a on se oglasio: Dobro je da mi ne stižu uvrede i da svi gledate Zadrugu (FOTO)

Grad Novi Sad na talasu novih inicijativa mladih

Samo se jednom tuđa zastava vijorila iznad Bele kuće: Ovaj deo istorije smo zaboravili, a zbog njega je Niš dobio 400.000 evra (FOTO)

Ovo pitanje sa kombinovanog testa je ubedljivo najviše namučilo osmake: Odgovori su urnebesni, ali i poražavajući (FOTO)

Žensko bi trebalo da sedi kod kuće, kuva, pere i čeka muža: U Srbiji se nasilje uvek pravdalo, zato je za pet meseci ubijeno više od 20 žena (VIDEO)

Doktor koji je proglasio usnulu baka Radojku iz Kikinde mrtvom izbačen iz Hitne pomoći

Stiže nam leto, ali ne i vrućine: Ovaj dan donosi sreću i zato obavezno uradite jednu stvar (FOTO)

Današnja vremenska prognoza (21. jun 2018.): Topao i oblačan dan, a tek ponegde pljuskovi sa grmljavinom (VIDEO)

Šale o krznenim papučama ni ovog leta se ne smiruju, a ova je pobedila sve (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za četvrtak, 21. jun 2018. godine

Sutrašnja vremenska prognoza (21. jun 2018. godine): Umereno oblačno i toplo, ponegde pljuskovi sa grmljavinom

Fejsbuk kroji Veliku Albaniju: Leskovac, Prokuplje i Kopaonik ova mreža uporno smešta pod "upravu" Prištine

Hladni talas juri ka Srbiji! Za prvi letnji vikend temperature će biti 20 stepeni niže

Vremenska prognoza do kraja dana (20. jun 2018. godine): Sunčano i toplo sa slabim vetrom (VIDEO)

Albanci i Srbi u kampu Bondstil na Kosovu i Metohiji zajedno uče o NATO

Na fakultetima više slobodnih mesta nego što ima srednjoškolaca

Dok su me babice porađale, doktor je jeo jabuku, a posle ušivanja "na živo", u meni je zaboravio gazu: Jeziva ispovest porodilje iz Šapca