POTPUNA ZABRANA PUŠENJA U SRBIJI U 2016. GODINI: Ovo važi i za KAFIĆE!

- Predviđena je potpuna zabrana pušenja na svim radnim i javnim mestima, uključujući i hodnike, liftove, čekaonice - rekla je Dr Srmene Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja

U Srbiji će u toku 2016. godine biti uvedena potpuna zabrana pušenja na javnim mestima, uključujući i sve ugostiteljske objekte. U svakom delu kafića i restorana neće biti dozvoljeno pušenje.

 

PUŠAČIMA ODZVONILO: Uvodi se OPŠTA ZABRANA PUŠENJA!

 

Pušači neće više moći da koriste ni posebne prostorije sa ventilacijom koje wada postoje u mnogim tržnim centrima i kafićima. To neće važiti za letnje bašte u kojima će pušenje biti dozvoljeno.

 

- Predviđena je potpuna zabrana pušenja na svim radnim i javnim mestima, uključujući i hodnike, liftove, čekaonice. Ovakav Zakon svrstaće Srbiju u grupu evropskih zemalja koje su donele iste zakone iz ove oblasti. U njima je pušenje u potpunosti zabranjeno u zatvorenim javnim mestima, javnom transportu, na radnim mestima. Međutim, mi smo i sada napravili male ustupke. Tako će u psihijatrijskim ustanovama, socijalnim objektima i zatvorima biti dozvoljeno pušenje u posebnim prostorijama, s tim što će u njima moći a puše samo pacijenti i zatvorenici, ali ne i zaposleni - rekla je dr Srmene Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja za Blic.

 

 

Biće zabranjena proizvodnja slim i cigareta sa ukusom mentola, a biće uvedena i stroža kontrola elektronskih cigareta. Takođe, na pakovanjima cigareta nalaziće se obavezna upozorenja o štetnosti duvana sa slikom i tekstom.

 

- Kaznenu politiku nismo menjali. Ostaje da pojedinac koji puši na javnom mestu plaća 5.000 dinara, rukovodilac od 30.000 do 50.000 dinara, a firma između pola miliona i milion dinara - dodala je dr Krstev.

 

(Telegraf.rs/ Izvor: Blic)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuro

    29. decembar 2015 | 12:26

    Nisam pusac ali po meni ovo je diskriminacija ljudi koji puse ! Mene niko ne moze naterati silom da udjem u lokal u kojem je dozvoljeno pusenje pa ako hocu da udjem uci cu ako ne zelim necu i gotovo

  • Aloo breee

    29. decembar 2015 | 12:26

    Sta bre podrzavate?? Odakle nekome pravo da nam zabrani da pusimo??? Kako da u kaficu pijem kafu ili puvo bez cigare??!!! Prokleta evropa!!! Sta je srbinu ostalo nego da zapali cigaru??!!

  • Ddare

    29. decembar 2015 | 11:36

    Zbogom kafane..zbogom radna mesta..zbogom druzenje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA