ORAHE DRŽATI U RAKIJI 40 DANA, DUŠA IDE NA NEBO POSLE 40 DANA... Istina o MAGIJI - broja 40! (FOTO)

Postoje razne pretpostavke o periodu od četrdeset dana i godina, ali postoji nešto zajedničko za ove periode

  • 11

Da bi mladi orasi u komovoj rakiji postali lekovita orahovača potrebno je da prođe 40 dana, smokve potopljene u maslinovom ulju postaju lek kroz 40 dana, а biljnim kapima krvni sudovi se čiste kroz tačno 40 dana.

Slučajno ili ne, veruje se da bebu ne treba iznositi iz kuće 40 dana po rođenju, a duša pokojnika na onaj svet odlazi kroz 40 dana od smrti. Pitanje je, zašto melemi i lekovita pića postaju iscelitelji baš posle 40 dana i kakav je to mаgijski značaj broja 40.

MISTERIJA BROJA 7: Zašto nam je to najvažniji broj i koja je njegova SVETA tajna? (FOTO)

Prema Bibliji, potop je nastao nakon što je kiša padala 40 dana i 40 noći. Nakon krštenja na reci Jordan, Isus se povukao u osamu u pustinju gde je proveo 40 dana. Mojsije je postio 40 dana pre nego što je išao po ploče s deset božjih zapovesti. Prorok Ilija putovao je 40 dana po pustinji. Četrdesetog dana od vaskrsenja Hristos se vazneo na nebo, tako da po hrišćanskom verovanju i duša pokojnika, četrdeseti dan od smrti, odlazi na nebo. Petrovski post traje oko 40 dana, Božićni tačno 40 dana.

Etnolozi u nekoliko srpskih muzeja za Telegraf su potvrdili da je rađeno više istraživanja i postoji obimna građa na temu narodnih verovanja vezanih za sahranjivanje, te da oni obrađuju i temu značaja 40 dana od smrti.

O tome zašto se pojam "40 dana" pojavljuje i u receptima za meleme i rakije, te u nizu drugih verovanja, nisu rađena posebna istraživanja.

Postoje razne pretpostavke o periodu od četrdeset dana i godina, ali postoji nešto zajedničko za ove periode. To je činjenica da su svi nabrojani periodi bili periodi priprema. Broj 40 simbolički označava pripremini period, koji je dolazio pre bilo kog važnog događaja.

Foto: Printskin Foto: Printskin

 

U hrišćanstvu broj 40 je simbol iskušenja i usavršavanja, vreme čekanja i priprema, kao što se može primetiti u Bibliji.

Foto: Printskin Foto: Printskin

Književnica Mirjana Đapo, u svom romanu "Elysion", koji se sastoji od 40 poglavlja, bavila se magijom broja 40

"Toliko dana stvara se ćelija čoveka. Toliko dana i razgrađuje. Četrdeset dana luta duša, toliko dana je potrebno majci i detetu, posle porođaja, intime od ostalog sveta", piše Mirjana Đapo.

Foto: Printskin Foto: Printskin

Uzimajući 40 kao ispunjenje jedne životne faze, Talmud, a kasnije i katolička crkva, označili su ovaj broj kao "kanonsko doba" čoveka, što znači da je čovekov intelekt tada najrazvijeniji, piše ova književnica. Ona objašnjava da i savremeni psiholozi često uočavaju određene promene u razvoju ličnosti kratko nakon nastanka 40-ih. Pogled na biografije poznatih pruža dodatni dokaz za ovakva promišljanja.

I u judaizmu, i u islamu, 40 dana je period pročišćavanja. U savremenom društvu proces pročišćavanja se naziva karantina (quarantine) koji je prvobitno trajao 40 dana kako mu i samo ime kaže.

Foto: Printskin Foto: Printskin

Trudnoća traje 40 nedelja. Nakon porođaja, ženski polni organi vraćaju se u stanje pre trudnoće za 40 dana, i to nije verovanje nego medicinska činjenica. Narodno verovanje, pak, kaže da beba i majka 40 dana ne treba da izlaze iz kuće.

Po hrišćanskom verovanju duša pokojnika četrdeseti dan od smrti odlazi na nebo, porodica i rodbina 40. dana izlaze na groblje, a mnogi 40 dana nose crnu odeću nakon smrti bliskih osoba.

Naučna istraživanja ukazuju da proces normalnog tugovanja traje oko 40 dana. U tom periodu osoba ima nalete sećanja na izgubljenu osobu, priseća se proživljenih trenutaka sa tom osobom, što je praćeno osećanjem tuge, žalosti, plačem, osećanjem telesne malaksalosti.

Foto: Printskin Foto: Printskin

Pripadnici nekih plemena sa Papua Nove Gvineje broje jedan, dva, mnogo. Po tome je tri isto što i 303, odnosno, sve veće od dva je mnogo. Kod Starih Slovena taj "granični broj" bio je 40. Pokojniku se daje pomen posle 40 dana, deci do 40 dana ne ide se u goste.

Stara mera kod svih Slovena - oka, sadrži 40 nečega. Oka meda bila je 40 drvenih čašica sa dugom drškom, oka soli je 40 rjumočki, veličine rakijske čašice.

Foto: Printskin Foto: Printskin

Rusi i dan danas imaju broj 40 kao granični, poput naših, odnosno latinskih 100. Dok se u Srbiji kaže - stoput sam ti rekao, pre sto godina, sto puta sam išao, dotle Rusi koriste iste izraze, samo sa 40.

Oni nešto kažu 40 puta, po 40 puta nekud idu i vraćaju se, jedino za vreme ponekad izbegnu broj 40. Kako 40 godina i nije davna prošlost, koriste - pre 40 puta 40 godina. Na ruskom se 40 kaže "sorak", dok su nam svi ostali brojevi manje- više isti.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • F

    3. januar 2016 | 16:44

    Maksimalna zatvorska kazna 40g.

  • nele

    3. januar 2016 | 16:20

    Zanimljiv clanak.

  • VAN

    3. januar 2016 | 16:52

    Na osnovu bogatog stečenog iskustva iz prošlosti čovek je zaključio da se odredjene univerzalne vrednosti moraju i trebaju postovati. Kao što je i vremenski period od četrdeset dana, nedelja, meseci ili godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA