DROGA, TERORISTI I ISIS: Ova tri ujedinjena zla predstavljaju pretnju celom SVETU

Novi razvoj događaja zabrijava ceo svet, jer se pojavljuju taktike, tehnike i filozofije koje sve više ujedinjuju svet terorizma i krijumčarenja droge

  • 4

Terorizam i svet narkotika uvek su bili na neki način povezani, a to nije izuzetak ni u slučaju Islamske države. Međutim, činjenica da ova tri zla deluju ujedinjeno predstavlja pretnju čitavom svetu.

ISIS OTKRIO AHILOVU PETU EVROPE: Soroš tvrdi da su ovo slabe tačke zapadnog društva

Reč atentator (assassin) potiče od jedne od prvih terorističkih grupa, čiji su članovi bili pod uticajem hašiša. Tako su i današnji bombaši samoubice često drogirani kako bi se smirili i kako ne bi odustali od opasne namere na unište svoje i tuđe živote kad krenu na poslednji zadatak. Ali mnogo veća veza između terorizma i narkotika je ona ekonomska. Krijumčarenje droge se već dugo koristi kako bi se finansirale terorističke operacije.

Terorističko delovanje naime zahteva novac - kako bi kupili oružje, platili obaveštajce i militante, iznajmili kuće, putovali, nadzirali neprijatelje i planirali tajne operacije. A do droge mogu doći na jednostavan način, lako je prodaju i brzo ostvare profit u obliku gotovine. Droga je novac, a zbog toga što je ilegalna, profit se prikriva i buja u mraku zajedno s terorizmom.

Teroristi i kraljevi droge se lako povezuju jer se kreću u istim krugovima i često dele zajedničke neprijatelje: policiju i obaveštajce, koji ih nenamerno usmeravaju prema udruživanju snaga. Nije nimalo čudno da u onim zemljama u kojima najbolje cvetaju opijum i kokain često ima najviše problema i vlada bezakonje.

Narkotici ne poznaju ideologiju, već već traže šansu gde god mogu i ne brinu za žrtve koje ostavljaju za sobom - kao i teroristi. Stoga su se u jednakoj meri tokom istorije pomoću njih finansirali i levo i desno nastrojeni teroristi. Islamski teroristi, uključujući Al Kaidu i ISIS, prikupljaju novce od krijumčarenja heroina iz južne Azije. Zanimljivo je da mnogi izvori tvrde da se Hezbollah finansira tako što prodaje hašiš u Izraelu, ali to nije nikakva novost.

Noviji razvoj događaja mnogo više uznemiruje, jer se pojavljuju taktike, tehnike i filozofije koje sve više ujedinjuju svet terorizma i krijumčarenja droge. S tim da su iz svakog od ta dva sveta izvučene najgore strane. I teroristi i krijumčari moraju kontrolisati svoju teritoriju. A kako bi to postigli, moraju kontrolisati lokalno stanovništvo, što recimo meksički karteli postižu korišćenjem klasičnih terorističkih taktika: s jedne strane su velikodušni, ali takođe im prete, muče i ubijaju ih.

Terorističke grupe su uvek sticale moć tako što su ljudima omogućavale stvari koje nisu dobijali od vlasti. To se pokazalo posebno uspešnom taktikom u nerazvijenim i siromašnim krajevima, pa su mnogi narko carevi (poput Guzmana ili Eskobara) smatrani junacima u lokalnim zajednicama, jer su gradili bolnice, škole, crkve i dečja igrališta. Organizovali bi proslave praznika i sponzorisali decu i majke.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Ali kad nisu bili zadovoljni, bolje bi vam bilo da ste pobegli u drugu državu, jer su njihove odmazde i osvete ostavljale za sobom krvoproliće i niko ne bi ostao pošteđen - što su klasične terorističke tehnike i standard u krijumčarenju narkoticima. Uz to, teroristima je bitno da se pročuje za njihova dela. Oni stvaraju, kao što i sam naziv kaže: teror, a koja je korist od njega ako niko nije čuo za njega?!

ISIS se savršeno ispraksirao u tome, budući da su njihovi snimci smaknuća već legendarni, a čak i oni koji ih nisu pogledali znaju tačno šta prikazuju. Uz to, islamski teroristi su modernizovali tehnike meksičkih kartela, prvenstveno koristeći društvene mreže.

Dakle, trostruki cilj terorizma se postiže zastrašivanjem, propagandom i zapošljavanjem, a zahvaljujući snimcima koje pokazuju pozitivne strane Islamske države, dolazi do privlačenja velikog broja novih mladih ljudi, u sve većem broju sa Zapada.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

I krijumčari i teroristi dolaze do novih snaga u jednakoj meri privlačenjem, kao i zastrašivanjem, pa prikazujući da je put njihovim stopama jedini ispravan, tj. postojeći način (ako se ne pridružite kartelu, možete umreti - i uz to još siromašni, a ako se pridružite svetom ratu, u drugom svetu ćete gledati božje lice). Neke pak privuče i pomisao da će pridruživanjem kartelu ili teroristima dobiti moć, a dokaz tome je i činjenica da često čitamo o osobama koje su inače bile izrazito sramežljive i povučene, pa su "preko noći" postali ubice, čim su dobili oružje u ruke.

Ne treba doduše zanemariti ni one koje privlači čisti sadizam, jer se osobama s psihotičnim poremećajima ličnosti mogu svideti snimci kojih se ostali ljudi zgražavaju i teraju im led u kosti. I teroristi i krijumčari imaju posebnu vezu s medijima, koja ih međusobno povezuje. S jedne strane, trebaju medije koji će prikazivati njihove "uspehe", dok im s druge strane zameraju negativno izveštavanje.

Foto: Profimedia/Zuma Press - News Foto: Profimedia/Zuma Press - News

ŠARLI EBDO PROVOCIRA: Na godišnjicu od masakra, naslovnicom opet šokirao svet (FOTO)

Karteli su donedavno izbegavali, ubijali ili podmićivali novinare, čak su napadali radijske i televizijske stanice teškom artiljerijom. U Meksiku je tokom poslednjih 10 godina ubijeno stotine novinara, pa su mnoge velike medijske kuće odlučile da uopšte više neće raditi priče o kartelima.

Na sličan način i islamski teroristi napadaju novinare i druge zbog prikaza proroka Muhameda, a napad na Šarli Ebdo je bio uvod u nedavne tragične događaje u Parizu. A uz to što su ubili nevernike, teroristi su na ovaj način privukli pažnju medija iz celog sveta, što im je i krajnji cilj, u kojem su savršeno uspeli.

(Telegraf.rs/ Izvor: thedailybeast.com/ express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljuba

    4. januar 2016 | 14:58

    Amerika je pretnja svetu, po svim pomenutim pitanjima, ona je ISIS terorizam ! ! !

  • Једноставан одговор

    4. januar 2016 | 15:31

    Терористи+ Дрога + Исис= Америка

  • Velislav

    4. januar 2016 | 15:25

    I sva tri se kontrolišu iz Londona.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA