BORBA ZA NAFTU: ISIS napao libijsku luku, žestoke borbe u toku

Sidra i obližnje luke preko kojih se tranportuje nafta su zatvorene više od godinu dana zbog borbi rivalskih frakcija za kontrolu nad zemljom

  • 7

Pripadnici Islamske države (ISIS) sukobili su se danas sa snagama koje čuvaju libijsku naftnu luku Sidra a prema rečima očevidaca i policije borbe se nastavljaju u blizini glavnog terminala, javlja Rojters.

ISIS JEZIVIM SNIMKOM PRETI VELIKOJ BRITANIJI: Premijera nazvali imbecilom, pogubili pet "špijuna" (VIDEO)

Nijedan zvaničnik nije bio dostupan da iznese detalje o borbi, navodi britanska agencija, podsećajući da je Islamska država prethodno pokušala da napadne Sidru u oktobru postavivši bombu u automobil i napavši obod luke.

Sidra i obližnje luke preko kojih se tranportuje nafta su zatvorene više od godinu dana zbog borbi rivalskih frakcija za kontrolu nad zemljom.

Islamska država je u neredima koji su usledili posle pada Moamera Gadafija 2011. uspela da osvoji deo teritorije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Luku Sidra čuva jedna od naoružanih frakcija federalističkog pokreta. Islamska država kontorliše Sirt i polako povećava prisustvo u Libiji.

Pripadnici ISIS-a su napali nekoliko naftnih polja na jugu Libije, ali do sada nije uspela da stavi pod konrolu naftna postrojenja kao u Siriji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    4. januar 2016 | 15:48

    J... mi se i za Sidru i za ISIS i za sve njihove frakcije,imamo dovoljno i svojih govana,ovi nasi seljaci ne kapiraju sta se ovde desava ,a sad ih kao Sidra treba zanimati,sto se mene tice nek se istrebe medjusobno

  • Momo

    4. januar 2016 | 13:48

    E,pa sada neka Sarkozi-**bač pošalje čuvenu legiju stranaca da čuvaju Libiju-Gad,*ovno,na faci mu se vidi da je *ubre-kako je Gadafi naletio na njegovu priču to je misterija!

  • Duki st.

    4. januar 2016 | 12:53

    Nešto gadno djanfa u svim tim pričama oko nafte pa crne ekonomoje i slično. Sprega kupaca i lopova zasigurno postoji. Kako drugačije objasniti na primer sivu ekonomiju? Potera . Hajka na trgovine i pijace. A roba stiže šleperima i kontejnerima preko carinarnica koje nisu u vlasništvu progonjenih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA