SRBI, NE SECITE BADNJAK: Veliki apel šumara pred Božić!

Nadležni traže od građana da se dogovaraju sa šumarima na terenu i uzimaju grančice i ostatke krošnje stabala

  • 14

Vojvodinašume apelovale su danas na građane da za vreme praznika ne seku hrast lužnjak, u narodu poznat kao Badnje drvo.

BOŽIĆNI OBIČAJI: Evo zašto palimo badnjak za Božić!

Šumarski inženjer Slađana Dabić apelovala je na građane da ne seku badnjak bez kontrole, već da se dogovaraju sa šumarima na terenu i uzimaju grančice i ostatke krošnje stabala.

- Na taj način oni će biti zadovoljni, a nama neće napraviti štetu - navela je ona, ističući da za uzgoj stabla od 20 centimetara potrebno i više od 30 godina.

Ona je navela da hrast lužnjak može živeti od 500 do 1.000 godina i da je, prema tome, jasno kolika je šteta od svake individualne seče u vreme praznika, kad se seku mlada stabla.

Da bi se proizvelo najkvalitetnije tehničko drvo potrebno je vreme od 120 do 160 godina, a za hrast lužnjak najkritičnije su prve tri godine.

- Neobično je važno da shvatimo da sečom šuma narušavamo prirodnu ravnotežu što uvek ima negativne posledice na ceo obitavajući šumski fond i život zaštićenih vrsta - navela je Dabić.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    5. januar 2016 | 13:46

    Čuj da pitam šumara,pa ne idem u šumu da sečem hrast da bi pravio regal.

  • Broj Jedan

    5. januar 2016 | 13:01

    hahaha! pa da,vekovima srbi seku badnjak i evo,sve unistise,pretvorismo se u pustinju... kakva glupost! zar ova misli da ce i JEDAN srbin da poslusa ovo bulaznjenje?

  • Nešo

    5. januar 2016 | 14:12

    Baš bi bilo interesantno da desetine hiljada ljudi odu kod šumara i da ga pitaju koju granu da odseku , mislim da bi to trajlao minimum pola godine . Dakle vec u Avgustu kod šumara da nam odredi granu , haaaa kakva glupost ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA