ZAŠTO "LAZA" NEMA OBEZBEĐENJE: Istraživali smo zbog čega najveća psihijatrijska klinika u Srbiji nema profesionalnu zaštitu

- Pre će pacijenta savladati edukovana sestra i tehničar, ali u momentu privođenja, dok lek još nije počeo da deluje, nama je jako bitno da imamo i profesionalce - kaže prof. dr Slavica Đukić Dejanović, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević"

  • 12

Najveća Klinika za psihijatrijske bolesti u Srbiji a i šire "Dr Laza Lazarević", nema profesionalno obezbeđenje, iako se osoblje ove ustanove danonoćno suočava sa pacijentima koji mogu da počine zločin kakav je učinio Vukašin Vilotić (40) u Domu zdravlja u Šapcu, kada je ubio medicinsku sestru Ljubinku Popović (55).

I u ovoj klinici sestre, tehničari i doktori susreću se sa verbalnim ali i sa fizičkim napadima osoba koje pate od mentalnih bolesti. Neretko se i u ovoj klinici dešava da pacijent, najčešće po prijemu u ustanovu, nasrne i udari osoblje.

MONSTRUM IZ ŠAPCA UBIO I ROĐENU MAJKU? Nova saznanja posle jezivog zločina

Direktorka Klinike prof. dr Slavica Đukić Dejanović i sama kaže za Telegraf da tehničarima, sestrama i doktorima ove ustanove nije nimalo lako, i da se takve stvari obično dešavaju na prijemu, i u Jedinici intezivne nege.

- To se, obično, dešavaju na prijemu kada se pacijenti dovode. Već 24 sata posle tretmana to se, naravno, ređe događa, sporadično... Ali u prvih 24 sata, dok ne počnu da deluju lekovi kod tih agitiranih pacijenata, kompletno osoblje koje radi na prijemu, od službenice na šalteru, preko sestre i tehničara koji su u dodiru sa pacijentom kao i doktori koji i ih pregledaju, su zaista ugroženi. Jedinica intezivne nege je, takođe, mesto gde se javljaju verbalni a nekad i fizički nasrtaji pacijenata. Međutim, posle 24 sata od prijema pacijenata, takvih problema, obično nemamo - kaže Đukić Dejanović.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

UŽAS U ŠAPCU: Pacijent ubio medicinsku sestru

Ona kaže da je njima neophodno profesionalno obezbeđenje za sam objekat, pogotovo u trenutku prijema pacijenata, i da će ga, nada se, dobiti, čim se za to stekknu finansijski uslovi.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Za nas je neprihvatljivo klasično obezbeđenje unutar zdravstvene ustanove. Nama je to obezbeđenje potrebno za objekte. Kao što znate, u Padinskoj skeli imamo više paviljona, a ovde dnevnu bolnicu i zgradu u kojoj se nalazimo. Bilo bi jako dobro da imamo profesionalno obezbeđenje za samu zgradu, da bi se znalo ko ulazi i da bi se pravila određena filtracija. A, naše osoblje je prilično edukovano, i ako bi ga bilo dovoljno, mi bismo se dobro organizovali da specifičnim tehnikama, i psihološkim i fizičkim, odgovorimo našim pacijentima. Pre će pacijenta savladati edukovana sestra i tehničar. Ali u momentu privođenja, dok lek još nije počeo da deluje, nama je jako bitno da imamo i profesionalce koji će, poštujući i pravila etike i ljudska prava čoveka koji je bolestan, to uraditi na kvalitetan način - objašnjava naša sagovornica.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

ZAKLAO JE MEDICINSKU SESTRU, OPRAO NOŽ I RUKE I SEO U ČEKAONICU! Jezivi detalji HORORA koji je zapalio Srbiju

Prema njenim rečima, strogo gledano, sve zdravstvene instistucije bi trebalo da imaju profesionalno obezbeđenje:

- Počev od domova zdravlja. Kao što vidite, tu dolaze i naši pacijenti, i oni koji nisu mentalno oboleli a koji imaju odredena nezadovoljstva i teško kontrolišu svoje ponašanje. S tim u vezi profesionalno obezbeđenje bi dobrodošlo u ogromnom broju tih objekata.

LJUBINKU ISPRATILI NA VEČNI POČINAK: Sahranjena medicinska sestra koju je ubio pacijent! (FOTO)

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Slavica Đukić Dejanović ističe da ovoj Klinici nedostaje desetak sestara, posebno u periodima odmora kada je obim rada pojačan. Zbog toga je iskoristila i ovu priliku da naglasi da bi kadar na psihijatriji trebalo da bude zastupljen bar u okviru kadrovskog plana koji je predviđen.

Kojim još zdravstvenim ustanovama u Srbiji je prekopotrebno profesionalno obezbeđenje? Podelite to sa nama u komentarima na osnovu iskustava koje ste doživeli. 

( Lj. Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nada

    17. januar 2016 | 22:42

    Ne mogu da verujem dok citam da takva ustanova nije adekvatno obezbedjena imam sina 23 god sa dijagnozom f 20 lecen u 4 ustanove do sad samo ja znam kakav mi je zivot a i njemu ali nisu svi pacijenti pod kontrolom kao on i nezamisivo je sta moze da se desi ako im kvrcne nesto a dr nema ko da pomogne apel drzavi

  • momazver

    18. januar 2016 | 09:09

    Jel no vi bejaste ministarka...zdravlja?Nešto se ne sećam da ste posećivali takve ustanove širom Srbije, al se sećam pisama zaposlenih, objavljenih u nvinama koji su vas zvali da ih posetite i spasite iz nemogućih uslova u kojima rade i pomažu pacijentima.Behu iz Vršca, Kovina, Stublina, Padinjaka...

  • Somikg

    18. januar 2016 | 05:40

    Dabome a zdravstveni radnici jedino nisu dobili jednokratnu pomoc drzave na kraju godine...a da ne pominjem da u pojedinim J.P. kafe kuvarice imaju znatno vece plate od lekara u ovakvim ustanovama...pritom zdravstveni radnici pored svega sami sebi kuvaju kafu...da nam bar daju da poselimo po platu tih kafe kuvarica...Srbijo, majko i maćeho!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA