KAD TOMA POTERA TRAPAVKA, ZA SELJAKE NEMA ZIME: Ovo je najmoćnija "uradi sam" grtalica! (VIDEO) (FOTO)

Na selu nema grtalica ni modernih mašina za čišćenje snega. Smetovi se rasklanjaju traktorima i plugovima, ali i "uradi sam grtalicama". Jednu od njih napravio je Tomislav Milinković i dao joj ime Trapavko

  • 11

Jeste li se zapitali kako se u selima, gde nema grtalica i javnih komunalnih preduzeća, čisti sneg?  Tu nastupa Trapavko!

Kad prvi veći snegovi zatrpaju ulice, svi mediji na dva sata izveštavaju koje gradske trase i magistrale su očišćene, a koje ne, ali nikoga ne zanima mogu li seljaci da izađu pred kuću.

U šumadijskim zabitim selima dešavalo se da su putevi toliko zavejani da familija preminulog po pet dana drži u kući jer je put do groblja neprohodan. Na selu nema grtalica, ni modernih mašina za čišćenje snega. Smetovi se rasklanjaju traktorima i plugovima, ali i "uradi sam grtalicama".

Jednu od njih napravio je majstor Tomislav Milinković zvani Tomo, po zanimanju automehaničar. Radni vek proveo je u kragujevačkoj Zastavi. Sada živi u selu Pajsijević, opština Knić. Leti je zemljoradnik i stočar, zimi je komunalac.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Svake zime ovim mojim čistačem za sneg, koga od milošte prozvasmo Trapavko, krčim zavejane puteve kroz selo. Nema te seoske staze kojom nisam prošao, ne stajem ni pred brdom ni pred nizbrdicom. Spolja je vama on možda neugledan, ali je iznutra moćan, a to je najbitnije i kod čoveka i kod mašine. Ima 15 godina od kako sam ga napravio i od tada ni da štucne - kaže Tomo Poni, idejni tvorac mašine.

JAGODINCI SE MASOVNO IZLOMIŠE NA MINUS 15: Odoše im podlaktice, kukovi, ručni zglobovi...

Tomo je na ideju da napravi Trapavka došao jer opštinska mehanizacija čisti samo do autobuske stanice u selu, a Tomo živi na brdu, pola kilometra od očišćenih puteva. U selu kažu da je Trapavko dika i ponos Pajsijevića, koji bi zimi bio neprohodna zabit da nije mašine.

- Napravio sam ga od delova za Zastavine automobile, nešto lima i dasaka! Najpre je imao samo zadnju vuču, a kasnije sam mu napravio i prednju vuču. Sve sam to uradio ručno pre 15 godina. Ako su loši uslovi, koristim lance na sva četiri točka. Najveći mi je problem bio podizanje pluga, jer nisam imao hidrauliku. Vukao sam plug, pa kada zapne negde izađem i pomerim šta je zapelo, pa opet. Onda sam došao na ideju da iskoristim dizalicu od auta i lančić, i polako, gospodski. Nije hidraulika, ali sada radim sedeći - priča Tomislav.

EL NINJO DIKTIRA VREME U SRBIJI: U februaru SUNCE, u martu SNEG?

Mašina uglavnom mora da se optereti, jer kada je prazna, lagana je i ne može da gura sneg.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ja je opteretim panjevima, koje specijalno za to ostavim kad vučem drva - pojašnjava Tomo.

On dodaje da njegov čistač za sneg služi i da preveze komšijama šta treba kada su putevi zavejani.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Mene zovu kada su hitni slučajevi i kada je smrtni slučaj zimi, a ne mogu da izađu traktori. Tada izađem ja, stavim lance na sva četiri točka i spreman sam - kaže Tomo.

Evo zašto NE SMETE da JEDETE nikakav SNEG, a ne samo žuti

On dodaje da mašinu pali samo kada su situacije ozbiljne jer za malo snega "treba uzeti lopatu, pa malo lopatanja po dvorištu i ulici, valja za fiskulturu". Nakon određene kilometraže, Trapavko mora da se odmori, a majstor da se okrepi.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Trapavko je benzinac i veliki potrošač goriva pošto "juri" 30 kilometara na čas. Majstor Tomo pred nastavak puta i posla mora da se okrepi, nekada i u komšiluku. Tomo je mali potrošač, a komšije ga za trud počaste kafom ili šumadijskim čajem. U mnogim šumadijskim selima nema Trapavka, pa se seljaci organizuju traktorima, kako i koliko mogu.

U Pajsijeviću se ne plaše smetova, sve dok je Tome i Trapavka.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hm....

    20. januar 2016 | 19:09

    Štap i kanap - naša realnost. Sad će da mu traže atest ovi agenti za (ne)bezbednost. :-) Sva sreća što nema folije, plin, kuku.....

  • Djenka

    20. januar 2016 | 19:07

    Važno je da u Beogradu ima mehanizacije,a za ostale ko ih šiša! Za poluticare i funkcionere koji se hvale pred izbore sramota a za majstora svaka pohvala!!!!

  • Nemanja

    20. januar 2016 | 18:55

    Zato i opstajemo jer se sami dovijamo kako znamo i umemo.Da cekamo sluzbe kao sto je to u Austriji, Svajcarskoj...odavno nas ne bi bilo ni pola!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA