GOJKO I DARKO SU PONOS SRBIJE: Napravili su ROBOTA KOJI POMAŽE SLEPIMA i osvojili AMERIKU! (VIDEO)

Mali beli robot programiran je tako da može da opaža prepreke i zaobilazi ih

  • 15

Gojko Panić i Darko Birač iz Kaća, učenici sedmog razreda OŠ "Đura Jakšić", osvojili su prvo mesto na programskom takmičenju u Americi jer su osmislili robota koji pomaže slepima.

SLETELI SRPSKI ŠAMPIONI, PRVACI SVETA: 7 veličanstvenih sa 6 medalja u Beogradu! (FOTO) (VIDEO)

Sada se spremaju za odlazak na sajam inovacija u Ženevi.

Ideja im je prvi put sinula prošle godine, kada su sa nastavnicom informatike Jasminom Jerković bili na istom takmičenju, koje organizuje Asocijacija predavača kompjuterskih nauka.

- Tada su upoznali jednog slepog čoveka, i bili su fascinirani kako se on dobro snalazi i kako je ukopljen u društvo, uprkos tome što ne vidi. Zato su rešili da osmisle nešto što će pomoći takvim ljudima, i tako je nastao mali robot. Ipak, nije sve teklo lako, bilo je tu mnogo rada, truda i prepreka - priča ponosna nastavnica.

Njih dvojica u su u videu u trajanju od dva minuta pokazali kako njihov robot može da pomogne slabovidim ljudima, i ubrzo su stigle sjajne vesti.

Osvojili su prvo mesto.

Mali beli robot programiran je tako da može da opaža prepreke i zaobilazi ih, kao neka vrsta vodiča za slabovide. Pored toga, ovi mladi genijalci su osmislili i program pomoću kojeg robot može i da priča, a energiju crpi putem USB priključka.

- Meni ovo mnogo znači, ali verujem da više znači onima koji ne mogu da vide. Bio sam vrlo iznenađen i srećan i znao sam da će nam to biti korak za novo programiranje. Želimo time da se bavimo i u budućnosti - rekao je Darko.

Gojko i Darko u školi nemaju sjajne uslove, pa na svega tri računara dolazi 400 učenika. Zato njih dvojica rade na svojim laptopovima, a profesorka daje sve od sebe da im izađe u susret.

(Telegraf.rs/ Izvor: 24 sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Palilula

    26. januar 2016 | 14:45

    Genijalci, samo da od sada dobiju adekvatne uslove i podrsku svom talentu.

  • N. S

    26. januar 2016 | 14:48

    Svaka vam čast mali Kaćani. Ponosni smo na vas i samo napred. Valda će neko i od uticajnih PROČITATI za ovaj vaš uspeh i naravno POZRUDITI se da dobijete i pristojnu finansijsku pomoć za dalji rad. Želim vam svu sreću ovog sveta u životu i u radu.

  • Goran

    26. januar 2016 | 14:37

    Sva cast momci , samo tako nastavite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA