USLOVI ZA POVRAĆAJ BEBI PDV: Dobijaće ga samo roditelji koji imaju primanja manja od 708 evra ZAJEDNO!

Maksimalna vrednost kupljene robe i hrane za koju se PDV može dobiti nazad je 73.847 dinara

  • 7

Roditelji čija mesečna primanja ne prelaze 84.397 dinara, što je 708 evra, mogu da računaju na povraćaj bebi PDV-a, a rok za predaju zahteva za refundaciju poreza na robu kupljenu od 2013. do danas ističe 17. februara.

Od danas kreće predaja zahteva za povraćaj bejbi PDV-a!

To znači da PDV može da se dobije za opremu i hranu za bebe do dve godine koja je kupljena od 1. januara 2013. do dana prijave Poreskoj upravi.

Kako poreznici kažu, maksimalna vrednost kupljene robe i hrane za koju se PDV može dobiti nazad je 73.847 dinara, piše Informer.

KO IMA PRAVO DA DOBIJE POVRAĆAJ PDV-a?

Pravo imaju roditelji ili staratelji deteta, ali ne i hranitelji. Osim toga, podnosilac zahteva mora da bude punoletni državljanin Srbije, kao i to da ima prebivalitše na teritorji naše države. Godišnji prihod ne sme biti veći od 1.012.766 dinara, što je mesečno 84.397 dinara.

- Ukupna vrednost imovine porodice treba da je manja od 24.321.352 dinara. Poslednji uslov za povraćaj PDV-a jeste da podnosilac zahteva ima sve fiskalne račune za bebi-opremu i hranu za koje traži novac - stoji na sajtu Poreske uprave.

Foto-ilustracija: sxc.hu Foto-ilustracija: sxc.hu

KAKO DOĆI DO PDV-a?

Prva stvar koja treba da se učini je da se predaju zahtevi filijali Poreske uprave u opštini u kojoj porodica živi. Obrazac prijave dobija se u filijali, a može se pronaći i na sajtu Poreske uprave. Osim toga, treba dostaviti i fiskalne račune svega što je kupljeno, kao i foto-kopije tih računa i spisak brojeva fiskalnih isečaka.

- Kada je podnosilac zahteva staratelj, pri prvom podnošenju zahteva treba da dostavi foto-kopiju odluke nadležnog organa o starateljstvu - piše na sajtu Poreske uprave.

ZA ŠTA SE VRAĆA POREZ?

Kašice, mleko za odojčad, krevetići, kolica, stolice za hranjenje, stolice za kola i pelene. Iz Poreske uprave je naglašeno da u zavisnosti od iznosa PDV-a (na mleko je 10 odsto, a na sve ostalo 20), računa se i visina novca koji država vraća roditeljima.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

DO KADA TRAJE PREDAJA ZAHTEVA?

Roditelji imaju mogućnost dva puta u toku godine da se prijave Poreskoj upravi za bebi PDV. Prvi rok je u februaru, a drugi u prvoj polovini jula tekuće godine.

- Zahtev može da se podnese samo u propisanim rokovima. ponovo se može podneti samo ukoliko je odbačen zbog nedostatka nekog dokaza. Ako je neko propustio da podnese prijavu u prethodnom periodu, može to uraditi u narednom roku iste godine.

KADA SE DOBIJA NOVAC?

PDV na kupljenu robu i hranu roditelji će dobiti za 45 dana od dana podnošenja zahteva. U Poreskoj upravi su istakli da nakon kontrole dokumenata u roku od 30 dana od podnošenja zahteva, donose rešenje. Posle toga rešenje dostavljaju Upravi za trezor, koja u roku od 15 dana vraća PDV.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KG

    3. februar 2016 | 13:58

    Ceo koncept ovog Zakona i nije baš pravedan, jer nigde ne uključuje i broj dece. Ja sa suprugom imam ukupno preko ovih 84.000 dinara, pa nemam prava na povraćaj, ali imam kredit za stan i treće dete. Ne vidim zašto je neko ko ima malo manje od ove cifre a ima tek prvo dete u težoj poziciji od mene?

  • momazver

    3. februar 2016 | 14:11

    Roditelji ne cvilite.Mora da bude para i za migrante.Održavanje *parkinga*/u najavi/ KOŠTA....a neki uporno pričaju da NAMA pomoć NE TREBA.

  • KajzerSoze

    3. februar 2016 | 14:11

    Smesno,a sto su ostali roditelji diskriminisani ako zajedno imaju malo veca primanja od ovih propisanih.Pa sto se onda i pdv za kupovinu prvog stana ne odredi selektivno,nego se vraca svima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA