OVO SIGURNO NE ZNATE: I zbog toga možete da završite u ZATVORU 30 dana! (FOTO)

Kazna za postupanje suprotno čl. 247 utvrđena je u članu 331, koji određuje da će se "novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 30.000 dinara, ili kaznom zatvora u trajanju do 30 dana, kazniti za prekršaj lice koje postupi suprotno odredbi iz ovog člana

  • 16

Ako vam se do sada ikad desilo da vas uslika kamera za prekoračenje brzine, za prolazak kroz crveno svetlo ili nešto slično, a mrzelo vas je da idete u sud jer će vam, kao vlasniku vozila, svakako stići kazna, od sada dobro pazite, jer možete da zaglavite - ZATVOR. Kada vam se dogodi da prekoračite dozvoljenu brzinu u naseljenom mestu, kazna za ovaj prekršaj nije sve što ćete morati da platite: ukoliko lično usmeno (ili lično pismeno) ne obavestite policiju ko je upravljao vašim automobilom, spremite još 30.000 dinara ili se spremite i da odete u zatvor na 30 dana.

SVAKI STOTI SRBIN VOZI PIJAN: Za tri dana saobraćajne kontrole, otkriveno više od 1.000 prekršaja

Ovo propisuje čl. 247 Zakona o bezbednosti na putevima, u kom piše da je vlasnik, odnosno korisnik vozila "dužan da, na zahtev policijskog službenika, da podatke o identitetu lica kome je dao vozilo na upravljanje, odnosno korišćenje".

U praksi će se uglavnom dogoditi to da policija na osnovu fotografija načinjenih radarom neće moći da utvrdi vaš identitet, zbog čega će vas pozvati da im dostavite "pismeno izjašnjenje o identitetu lica" koje se nalazilo za vašim volanom u momentu kad je učinjen prekršaj, ili da lično dođete u policijsku stanicu da date izjavu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ukoliko to ne učinite, rizikujete da platite višestruko veću kaznu od one koja je propisana za samo prekoračenje brzine - naravno, ako se radi o prekoračenju koje nije izazvalo neposrednu opasnost ili saobraćajnu nezgodu.

Ovaj paradoks omogućuje drugi član Zakona o bezbednosti na putevima.

Naime, kazna za postupanje suprotno čl. 247 utvrđena je u članu 331, koji određuje da će se "novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 30.000 dinara, ili kaznom zatvora u trajanju do 30 dana, kazniti za prekršaj lice koje postupi suprotno odredbi iz člana 247.

Mi smo se opekli i ne znajući za ovaj propis smo kažnjeni. Po zakonu. Pišite nam u komentarima o sličnim kaznama ili sudskim pozivima, sa kojima ste se vi susretali ili o manje poznatim propisima i začkoljicama koje mogu da nas sve iskoštaju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran kifla

    4. februar 2016 | 16:09

    Problem je sto sirotinji sve napacuju i salju,a ovi sa besnim kolima i dzipovima njih niko nedira!

  • Dag

    4. februar 2016 | 14:59

    Sebe pitam,drugi se ne - brine. dal' ce ovo, ludilo da - mine? I bez glave, a cak, i bez -repa, i poslednje, otece, iz - dzepa...

  • Владојло

    4. februar 2016 | 14:44

    Па и затвор је за људе. Зими топло, редовна храна, спавање, вежбање и све то за џабе. После изађеш здравији и јачи због казне у саобраћају...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA