OPASNOST OD ZIKA VIRUSA NA PLAŽAMA JUŽNE EVROPE: Na ovim letovalištima komarci šire bolesti, ČUVAJTE SE!

- Početkom proleća i leta rizik od širenja Zika virusa se povećava - piše u saopštenju SZO

  • 4

Ujedinjene nacije su upozorile turiste koji ovog leta putuju na Mediteran da se virus Zika može dobiti ujedom komarca. Dosad je ovaj virus predstavljao manju pretnju južnoj Evropi, jer je komarac žute groznice (Aedes aegyptii) koji širi bolest veoma redak na području Španije, Francuske, Portugala, Italije i Grčke. Ali, sada se veruje da azijski tigrasti komarac (Aedes albopictus) predstavlja novu opasnost po Evropu.

EVROPA MORA DA SE SPREMI I ZAŠTITI OD ZIKE: SZO upozorava da rizik od virusa raste, dvoje zaraženo u Irskoj

Upozorenja su uglavnom bila fokusirana na putovanja u Brazil, gde je zabeleženo 4.000 slučajeva beba sa malim lobanjama, u Južnu Ameriku i Karibe. Tako da je Svetska zdravstvena organizacija juče upozorila da Evropa može da se suoči sa epidemijom neizlečivog virusa.

Ovakva upozorenja da će Zika možda pogoditi Evropu naneće turističkim agencijama veliki problem i štetu. Avio-linije i turističke agencije su već zabeležile značajan pad rezervacija za Južnu Ameriku.

Zemlje u Evropi u kojima je potvrđeno prisustvo ovog virusa su Hrvatska, Francuska, Grčka, Malta, Slovenija, Španija, Italija, Malta i Švajcarska, prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Foto-ilustracija: AP/Tanjug, Foter/phalinn Foto-ilustracija: AP/Tanjug, Foter/phalinn

- U svakoj evropskoj zemlji u kojoj su prisutni ovi komarci, postoji rizik od širenja virusa Zika - navela je Suzana Jakab, regionalni direktor SZO za Evropu, u saopštenju.

Ona je dodala da je veliki broj putnika inficiranih Zikom ušlo u Evropu, ali se bolest nije dalje prenosila jer komarci još uvek nisu aktivni.

- Početkom proleća i leta rizik od širenja Zika virusa se povećava. Sada je vreme da se zemlje pripreme kako bi se smanjio rizik - piše u saopštenju.

(Telegraf.rs/ Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lala

    4. februar 2016 | 13:14

    Dal u Grčku, Španiju, pa zakačiti Ziku. ili Turska,Egipat.Tunis pa zakačiti metak? Ostati lepo kući, lavor, bašta, roštilj...

  • Zika

    4. februar 2016 | 14:06

    Vidim da ce komarci ,koristeci mape ili gps, obazvezno zaobici Crni Goru ? Da li ste slucajno istu zaboravili ?

  • Kimi

    6. jun 2016 | 17:36

    Ja bi te komarce pod hitno stavio na poligraf.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA