DANAS PLAČE ČITAV REGION: Za ovaj masakr svet je optužio Srbe, a još uvek niko ne zna ko je kriv! (FOTO) (VIDEO)

Prema sudskim presudama Haškog tribunala, za masakr na pijaci Markale u Sarajevu odgovorna je Vojska Republike Srpske, ali prema izveštaju nezavisne komisije iz 1995., ne postoje jasni dokazi ko je odgovoran, što je potvrdio i Jasuši Akaši nekadašnji specijalni izaslanik UN

  • 68

Na današnji dan 1994. godine, u eksploziji minobacačke granate na pijaci Markale u Sarajevu, poginulo je 68 ljudi, a ranjeno je oko 200. Glavni štab Vojske Republike Srpske, koju su sarajevski mediji odmah optužili, odbacio je odgovornost.

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) IZETBEGOVIĆ JE NAREDIO MASAKR U MARKALAMA, A NE SRBI - Reči Alijinog specijalca odjekuju u Hagu!

Kao posledica izdejstvovano je povlačenje teškog naoružanja oko Sarajeva, a izveštaj koji je bio prosleđen u središte UN nagoveštavao je mogućnost da je tragedija bila iscenirana.

(UZNEMIRUJUĆI FOTO I VIDEO) ZA MASAKR U MARKALAMA NISU KRIVI SRBI - Ove reči diplomate iz Japana odjekuju u Hagu!

Ipak, nekadašnji specijalni izaslanik UN Januši Akaši, izjavio je 2011. da je još uvek nejasno ko je počinio masakr na pijaci Markale te godine. S druge strane, moskovski istoričar Konstantin Nikiforov, koji je jednovreme radio i kao pisac govora Borisa Jeljcina,koji je u svojoj knjizi pisao o masakrima na Markalama (drugi se dogodio 28. avgusta 1995.), uveren je da su u februaru 1994. godine zapadne službe organizovale akciju pod nazivom "Ciklon-1". I tada su krvavu akciju izveli muslimani, a cilj je bio da se stvori povod da NATO napadne srpske položaje.

MASAKR U MARKALAMA, KO JE KRIV? Zločin za koji su optuženi Srbi da bi bili bombardovani! (FOTO) (VIDEO)

Isto tako, prema sudskim presudama Haškog tribunala, za oba slučajna je odgovorna Vojska Republike Srpske, ali prema izveštaju nezavisne komisije iz 1995., ne postoje jasni dokazi za to ko je odgovoran kod prvog napada, što je potvrdio i Jasuši Akaši, koji je kasnije izjavio i da su granatu mogli da ispale i Srbi i muslimani.

Upravo to i jeste povod za razmišljanje da je to iscenirno od strane bošnjačkih snaga kako bi se izazvalo NATO bombardovanje Republike Srpske, a posledica je i bila da je NATO optužio RS i iskoristio granatiranje kao povod za ulazak NATO-a u rat protiv Srba u BiH i vojnoj operaciji pod imenom "Operacija namerna sila" (Operation Deliberate Force), kao i nastavak akcije i Hrvatske protiv Republike Srpske započete dvadesetak dana ranije.

Sve ovo je na kraju dovelo do proterivanja srpskog stanovništva s teritorije Kninske Krajine, kao i stanovništva iz zapadnih i jugozapadnih delova Bosne i Hercegovine. Republika Srpska je vojnički poražena i bila je prinuđena da potpiše mir u kome je izgubila više od trećine svoje dotadašnje teritorije.

Printskrin:YouTube/Harun FAZLIĆ Printskrin:YouTube/Harun FAZLIĆ

Ovo su još neki bitni istorijski događaji koji su se dogodili na današnji dan:

1679. - Umro je holandski pisac Jost van den Vondel, najplodniji i najznačajniji književnik holandskog baroka. Pisao je tužbalice, patriotske, satirične i prigodne pesme, a dramama na biblijske, antičke i istorijske teme znatno je uticao na evropsku literaturu. Dela: drame "Pasha", "Palamed", "Hizbreht van Amatel", "Levendalci", "Lucifer", "Jefta", "Adam u izgnanstvu".

1814. - U Beču je objavljena "Mala prostonarodna slavenoserbska pesmarica" Vuka Karadžića, koja je označila početak upoznavanja Evrope sa srpskom narodnom poezijom.

1840. - Rođen je britanski konstruktor oružja američkog porekla Hajrem Stivens Maksim, čiji je mitraljez konstruisan 1884. nazvan "Maksim".

1876. - Osnovan je Vojnogeografski institut u Beogradu, tada kao kao Drugo (od 1878. godine Geografsko) odeljenje Glavnog generalštaba Srpske vojske. Danas on je naučno-tehnička ustanova Geodetske službe Vojske Srbije.

Foto: Wikipedia/Materialscientist Foto: Wikipedia/Materialscientist

1884. - Rođen je srpski pisac Veljko Petrović, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Najčešći motiv njegove književnosti je srpska Vojvodina s njenim specifičnim ambijentom i ljudskim karakterima. Studije Prava je završio u Pešti. U Prvom balkanskom ratu bio je ratni dopisnik, a u Prvom svetskom ratu dobrovoljac u srpskoj vojsci, potom načelnik u Ministarstvu prosvete, predsednik Matice srpske u Novom Sadu i Srpske književne zadruge u Beogradu, kao i upravnik beogradskog Narodnog muzeja. Prve zbirke stihova objavio je 1914. godine. Bio je i plodan prozni pisac, a pisao je i studije o književnosti i slikarstvu. Dela: zbirke pesama "Rodoljubive pesme", "Na pragu", "Stihovi", zbirke pripovedaka "Bunja i drugi u Ravangradu", "Varljivo proleće", "Pomerene savesti", "Prepelica u ruci", "Dah života", "Moloh".

1917. - Usvajanjem novog ustava Meksiko je postao federalna republika sa 28 saveznih država. Proklamovan je princip da "zemlja i rudno bogatstvo pripadaju narodu", država je sekularizovana (razdvojena od crkve), priznato je pravo radnika da se organizuje u sindikate, pravo na štrajk, uvedeno je osmočasovno radno vreme.

Foto: Wikipedia/Dutch National Archives Foto: Wikipedia/Dutch National Archives

1919. - Rođen je grčki državnik i ekonomista Andreas Papandreu, prvi socijalistički predsednik vlade Grčke. Bio je šef vlade od 1981. do 1989. i od 1993. do januara 1996, kad se povukao zbog bolesti. U politički život Grčke je ušao 1961. kao član Unije centra, stranke svojeg oca Jorgosa. U očevoj vladi bio je ministar, ali je dao ostavku zbog nesuglasica s desnim strujama u partiji, a 1965. je napustio zemlju. Po povratku, posle vojnog puča 1967. je zatvaran kao protivnik diktature, a 1968. je dobio dozvolu da ode u SAD. Vratio se 1974. i osnovao Svegrčki socijalistički pokret (PASOK), s kojim je dobio izbore 1977. a predsednik vlade je postao četiri godine docnije kada je PASOK ponovo pobedio na izborima.

1941. - Nacistička Nemačka je, u Drugom svetskom ratu, u Berlinu, na tajnom sastanku šefa diplomatije Joakima fon Ribentropa sa specijalnim izaslanikom jugoslovenske vlade Danilom Gregorićem, izvršila jak pritisak na vladu Kraljevine Jugoslavije da pristupi Trojnom paktu, što je ona i učinila 25. marta 1941. u nadi da će izbeći rat.

Foto: Arhivske fotografije Foto: Arhivske fotografije

1983. - U Lionu je posle izručenja iz Bolivije zatočen ratni zločinac Klaus Barbi, jedan od šefova Gestapoa u okupiranoj Francuskoj. "Dželat iz Liona", direktno odgovoran za ubistva i mučenja hiljada francuskih rodoljuba u Drugom svetskom ratu, u Boliviji se skrivao 32 godine.

1988. - Vrhovni sud Sovjetskog Saveza ukinuo je presudu kojom su u martu 1938. osuđeni i potom ubijeni Nikolaj Buharin, Aleksej Rikov i niz drugih visokih sovjetskih partijskih i državnih rukovodilaca. Svi osuđeni su rehabilitovani.

1990. - Sovjetski predsednik Mihail Gorbačov je na partijskom plenumu rekao da Komunistička partija mora da se odrekne monopola na vlast.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

2006. - Iran je povukao svog ambasadora iz Danske u znak protesta zbog objavljivanja stripa o proroku Muhamedu u listu "Jilands Posten".

2007. - Američki astronaut Sunita Vilijams postigla je rekord u boravku žene u otvorenom prostoru u kosmosu, sve ukupno, u tri izlaska, u trajanju od 22 časa i 27 minuta. Međutim, američki astronauti nisu uspeli da potisnu apsolutnog rekordera, ruskog kosmonauta Anatolija Solovjova, koji je boravio u kosmosu 77, 5 časova.

2009. - Evropski parlament usvojio je Rezoluciju o Kosovu kojom se poziva na ponovno razmatranje prelaznog sporazuma UN i Vlade Srbije "kada Euleks postigne svoju punu operativnu sposobnost". Rezolucijom su pozvane članice EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine.

2012. - Proglašena je vanredna situacija na teritoriji cele Srbije. Vlada je ovakvu odluku donela zbog brojnih problema izazvanih obilnim snegom i izuzetnom hladnoćom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • queue

    5. februar 2016 | 14:07

    Je, je... I vukovar i sarajevo su se sami mjesecima gadjali i unistavali. Negirate svoja zlodjela, a trazite da vas se postuje.

  • memo

    5. februar 2016 | 09:27

    Čitav svijet zna da su zločinci sa srpske strane inicirali i počinili zločine na markalama, kao i sirom bivše jugoslavije.ali potomci tih istih zločinaca još uvijek lažu i šire dezinformacije i optužuju druge za ono što su počinili u ime neke velike srbije.iste te ubice žele da optuže žrtvu tih njihovih zlodjela...srbija je zemlja apsurda!!!

  • gorgeous

    5. februar 2016 | 09:05

    kako se ne zna? postoje stenogrami čak i video zapisi gde Alija Izetbegović aminuje ovaj masakr kako bi se okrivili Srbi, a što su potvrdili brojni svedoci u Hagu. kako se ne zna?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA