"ASANŽ NIJE NEZAKONITO PRITVOREN": Britanija i Švedska odbacile odluku UN

Tužilaštvo Švedske navelo je da poziv UN da Asanž bude oslobođen i da mu bude izvršena kompenzacija "nema formalni uticaj na tekuće istrage prema švedskom zakonu"

  • 1

Švedska i britanska vlada su danas odbacile zaključke panela Ujedinjenih nacija da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž "nezakonito pritvoren". Takođe, saopšteno je da je Asanž sam izabrao da ostane u ambasadi Ekvadora, gde se nalazi od 2012. godine, preneo je Rojters.

ASANŽ MORA NA SLOBODU: Ujedinjene nacije donele konačnu odluku

Kako je navedeno iz Forin ofisa, "Velika Britanija nikada nije proizvoljno pritvorila Asanža", a BBC navodi da će britanske vlasti osporiti i ceo izveštaj panela UN.

- Mišljenje radne grupe zanemaruje činjenice i dobro poznate zaštitne sisteme britanskog pravnog sistema. Asanž, u stvari, dobrovoljno izbegava zakonito hapšenje izborom da ostane u ambasadi Ekvadora - navode Britanci.

Švedske vlasti nemaju kontrolu o njegovoj odluci da ostane u ambasadi Ekvadora, navedeno je u saopštenju, u kome se dodaje da je on slobodan da je napusti u bilo kom trenutku.

Švedsko Tužilaštvo navelo je da poziv UN da Asanž bude oslobođen i da mu bude izvršena kompenzacija "nema formalni uticaj na tekuće istrage prema švedskom zakonu", preneo je AP. Prema rečima portparolke Tužilaštva Karin Rosander, tužilac koji je odgovoran za Asanžov slučaj je na putu i još nije dao izjavu.

Panel UN objavio je odluku da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž "arbitrarno pritvoren" i pozvala na njegovo oslobađanje. Radna grupa UN pozvala je Britaniju i Švedsku da "okončaju njegovo lišavanje slobode", ocenjujući da se mora poštovati "fizički integritet i sloboda kretanja" Džulijana Asanža.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Panel, sastavljen od petorice eksperata, saopštio je da bi London i Stokholm trebalo Asanžu da nadokandu štete. Asanž je Radnoj grupi UN u septembru 2014. podneo tužbu protiv Švedske, Velike Britanije zbog odluke o arbitrarnom pritvoru zbog koje ne može da napusti ambasadu Ekvadora, a da ne bude uhašen.

Asanž (44) je našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu u junu 2012. kako bi izbegao izručenje Švedskoj, gde ga traže radi ispitivanja zbog optužbi da je počinio silovanje 2010. godine, koje on poriče.

On kaže da strahuje da će ga Švedska izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, gde bi mogao da se nađe na sudu zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata putem Vikiliksa, jednog od najvećih odavanja informacija u istoriji SAD.

Ekvador i Švedska su, posle šestomesečnih pregovora, prošlog meseca postigli sporazum u skladu sa kojim bi Asanž mogao da bude podvrgnut ispitivanju, navodi britanska agencija.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duki st.

    5. februar 2016 | 12:48

    Nekada sam o švedima imao sasvim drugačije mišljenje. Sada priznajem njih naravno boli uvo, ali srozali su se kao država u mojim očima. Ako su se uhvatili " pod ruku " sa britima ? Postaju paranoična rusofobna vlast. Previše sredstava u raznim socijal fondovima dovelo je do prevelike brige za čoveka koja polako guši. Čuo sam se sa garišom iz Malmea. Kaže i veoma to sve košta. Šta vredi velika zarada. Kad podvučeš crtu. Kao na mobilnom. Previše aplikacija koje ne koristiš. Asanž je samo kolaterala u celoj priči.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA