"BIRAJ REČI, HEJT SPREČI": Ovo je ŠIFRA, koja može da vam spase život! Ali STVARNO!

Zbog alarmantne situacije uznemiravanja na društvenim mrežama, napravljena je SOS aplikacija na Fejsbuku, koja omogućava da se digitalno nasilje prijavi i spreči u trenutku dešavanja

  • 1

Međunarodni dan bezbednog interneta danas se obeležava širom sveta sa ciljem da se promoviše bezbedna, odgovorna i pozitivna upotreba digitalnih tehnologija za decu i mlade. Ovaj dan je prilika da se podseti na probleme koji se javljaju usled neodgovornog ponašanja na internetu, i da se podstaknu svi društveni akteri - deca i mladi, roditelji, nastavnici, socijalni radnici, donosioci odluka, kompanije i mnogi drugi - kako bi se udružili u iznalaženju novih načina za stvaranje bolje i bezbednije upotrebe interneta i digitalnih tehnologija.

HRVATI ZAKAČILI NAJVIŠE VIRUSA U EVROPI: Danas je Dan bezbednosti na internetu!

Jedan od njih je jedinstvena Fejsbuk SOS aplikacija koja žrtvama i svedocima digitalnog nasilja pruža pomoć i podršku u realnom vremenu.

Istraživanje sprovedeno u okviru projekta “Prevencija digitalnog nasilja” koji od 2012. godine partnerski sprovode UNICEF Srbija, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanija Telenor, pokazuje da je čak 84 odsto srednjoškolaca bar jednom izložilo sebe nekom od rizika na internetu.

Uznemiravanje na društvenim mrežama doživelo je 18 odsto osnovaca i 17 odsto srednjoškolaca, a u ulozi žrtve snimanja mobilnim telefonom ili kamerom našlo se 12 odsto učenika srednjih i devet odsto učenika osnovnih škola. Posebno zabrinjava podatak da je čak 15 odsto ispitanih srednjoškolaca prihvatilo da se sastane sa osobom koju su upoznale preko interneta. Samo jedan odsto žrtava nasilja među školskom decom zatraži pomoć odraslih u školi, a da se mnogo više njih obrati za savet svojim vršnjacima.

Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Kao od odgovor na ovu zabrinjavajuću situaciju, UNICEF u Srbiji i Telenor su pomogli da se kreira i aktivira SOS platforma na Fejsbuk stranici „Biraj reči, hejt spreči“. SOS aplikacija omogućava da se digitalno nasilje prijavi i spreči u trenutku kada se dešava.

Korisnici aplikacije, žrtve ili svedoci nasilja, kroz jednostavno slanje poruke dobijaju podršku psihologa i posebno obučenih studenata psihologije koji ih vode kroz proces informisanja roditelja/nastavnika, i ukazuju im na neophodne korake koji bi trebalo da se preduzmu. Stručni tim SOS platforme ažurno odgovaraju na sve poruke od 7 časova ujutro do ponoći, 365 dana u godini. Sve što korisnici aplikacije napišu je poverljivo, ostaje između njih i lica koja im daju podršku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA