ISIS ĆE NAPASTI AMERIKU OVE GODINE: SAD strepi od džihadista

Islamska država će verovatno izvesti dodatne napade u Evropi, a onda pokušati to isto na teritoriji SAD

  • 17

Lideri takozvane Islamske države rešeni su da izvedu napade na ciljeve u SAD tokom ove godine, saopštili su američki obaveštajni zvaničnici.

ISLAMISTI SPREMAJU "NOVI PARIZ"? Zapad strahuje od pokolja u Evropi i Americi

Direktor američke Nacionalne obaveštajne agencije Džejms Klaper izjavio je da je ID u stanju da "usmeri i organizuje napade na veliki broj ciljeva širom sveta", prenosi AP.

Direktor američke Obaveštajne odbrambene agencije (DIA), general potpukovnik Vinsent Stjuart, rekao je da će Islamska država verovatno izvesti dodatne napade u Evropi, a onda pokušati to isto na teritoriji SAD.

Prema njegovim rečima, američke obaveštajne agencije veruju da će lideri džihadista sve više biti i sami uključeni u izvođenje napada, a ne da će samo podsticati druge pojedince da napadaju.

Klaper i Stjuart govorili su o bezbednosnim pretnjama pred komitetom američkog Kongresa. Islamska država, prema rečima Klapera, svoje pripadnike šalje u Evropu infiltrirane među izbeglicama. Pred Senatom, on je kazao da takozvana Islamska država koristi u svoje svrhe talas izbeglica i da je veoma „spretna“ u izradi falsifikovanih pasoša sa kojima oprema svoje pripadnike.

Najveća opasnost u SAD, naveo je Klaper, jeste da građani budu radikalizovani kroz propagandu Islamske države preko interneta.

Takozvana Islamska država, prema njegovim rečima, najveća je teroristička pretnja, a veliku brigu zadaje rastuća sposobnost ove terorističke organizacije da izvede napade i inspiriše ljude za napade na ciljeve širom sveta.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA