RUSI I AMERI SU PRED POMIRENJEM? Sve veće glasine o tajnom sporazumu ove dve države

Glasine o potencijalnom tajnom dogovoru Zapada i Moskve usledile su neposredno nakon posete pomoćnice držžavnog sekretara SAD Viktorije Nuland Kalinjingradu sa savetnikom ruskog predsednika Vladislavom Surkovom

  • 22

Analitičari Stratfora ocenilu su da su zvanična Moskva i Vaššington načinili pomak u uzajamnom razumevanju ukrajinske i sirijske krize!

GOTOV JE: Ni Putin neće uspeti da spase Bašara al-Asada!

Glasine o potencijalnom dogovoru Zapada i Moskve usledile su neposredno nakon posete pomoćnice držžavnog sekretara SAD Viktorije Nuland Kalinjingradu, kada se sastala sa savetnikom ruskog predsednika Vladislavom Surkovom.

Postoje navodi o tajnom dogovoru, kojim bi se konačno stavila tačka na krizu u Ukrajini, ali oni verovatno neće biti obelodanjeni u javnosti. Kako Sputnjik navodi, ipak ne treba poricati da postoji veliki napredak kada je reč o povlačenju tešškog naoružžanja sa linije razgraničenja.

Prepreku za potencijalni kompromis možže da predstavlja i trenutna politička nestabilnost u Ukrajini, s obzirom na to da su rejtinzi trenutne vlasti u padu, dok bi Arsenij Jacenjuk mogao da izgubi premijersko mesto već u narednih nekoliko nedelja, zaključuje Stratfor.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Pored toga, velika pažžnja u istražživanju Stratfora, posvećena je i januarskom susretu ššefova diplomatije Rusije i SAD, Sergeja Lavrova i Džžona Kerija u Cirihu, nakon čega je američki političar, nastupajući na Međunarodnom ekonomskom forumu u Davosu, govorio o mogućnosti ukidanja sankcija Rusiji u narednih nekoliko meseci.

„Takva izjava zaslužžuje puno pažžnje, s obzirom na to da je stav Vaššingtona prema Moskvi bio daleko čvršći nego stav Evrope. EU jeste produžžila sankcije za ššest meseci, ali mnogi lideri evropskih zemalja pokazali su interesovanje za njihovo ukidanje u julu, kada ponovo dođe vreme da se o tome odlučuje“, pišše Stratfor.

Jošš jedan segment potencijalnog kompromisa Vaššingtona i Moskve je svakako sirijska kriza, budući da obe strane imaju zajedničkog neprijatelja - Islamsku državu, smatraju analitičari.

„Rusija možže da zahteva od SAD ustupke koji se tiču koncentracije NATO snaga u blizini njenih granica, dok Vaššington možže da tražži veću podrššku Moskve kada su u pitanju pregovori o Siriji. Oni se, dodušše, nalaze na različitim stranama barikada, ali zajednička komponenta u vidu borbe protiv Daeša otvara mogućnost za saradnju u drugim pitanjima“, navodi se u izvešštaju, prenosi Sputnjik.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    14. februar 2016 | 18:29

    MIR MIR NIKO NIJE KRIV -OBAMA I PUTIN SE IGRALI MALO HLADNOG RATA I NAPRAVILI RACUN PORESKIM OBVEZNICIMA OKO BILION DOLARA STETE !!!!!!!

  • ACO

    15. februar 2016 | 00:58

    Pa zar to nisu mogli isto napravitri pre nekoliko mjeseci ili godina??? Onako divna zemlja Sirija(pogledajte slike pre rata)je unistena. Jadan narod.

  • Feniks1

    14. februar 2016 | 18:29

    Davno sam napisao da ce se pomiriti a vi ostati na suhom , premisljajuci se .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA