(EKSKLUZIVNO) VUKA MANDIĆA SLAVI CEO SVET: Ispovest Srbina koji stoji iza NAJVEĆEG OTKRIĆA U 21. VEKU! (FOTO)

- Voleo bih da vidim srpske i crnogorske naučnike povezane sa velikim projektima u svetu, poput LIGO-a uz čiju pomoć smo detektovali gravitacione talase. Siguran sam da bi naši naučnici bili uspešni u tim projektima i da bi dali veliki doprinos kada bi imali prilike - rekao je naš astrofizičar

  • 43

Vest o tome da je jedan Pribojac bio deo naučnog tima koji je otkrio gravitacione talase - i tako potvrdio Ajnštajnovu opštu teoriju relativiteta i dao nam potpuno novu vizuru u sagledavanju svemira - odjeknula je širom Srbije.

O VUKU MANDIĆU PRIČA CEO SVET: Naš ponos bio deo tima koji je otkrio GRAVITACIONE TALASE! (FOTO)

Reč je o Vuku Mandiću, astrofizičaru, članu LIGO kolaboracije (LIGO Scientific Collaboration) - koja broji više od 1.000 naučnika iz 14 zemalja koji su učestvovali u studiji detektovanja gravitacionih talasa, profesoru na katedri za fiziku i astronomiju Univerziteta u Minesoti.

On po prvi put za Telegraf priča o svom naučnom radu, odnosu sa studentima, omiljenim SF filmovima, ali i o vezama koje održava sa porodicom u Srbiji i Crnoj Gori.

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE: Kada je Ajnštajn o ovome pričao niko mu nije verovao, a sada se tome divi cela planeta!

- Svojim studentima govorim da je život u nauci pun odricanja, i da je potrebno mnogo strpljenja i rada da bi se došlo do rezultata. Međutim, otkrića kao što je ovo, daju validnost izboru karijere u nauci, i pokazuju vrednost tih odricanja – započinje profesor Mandić.

Naučnik koji se rodio u Priboju, a odrastao u Podgorici - gde je pohađao osnovnu školu i gimnaziju, za razvoj karijire odabrao je studije u Americi.

Foto: Flickr/Andria Foto: Flickr/Andria

Godine 1998. diplomirao je na eminentnom Tehnološkom Institututu Kalifornije (Caltech), a doktorat iz oblasti astrofizike završio je 2004. godine na Univerzitetu Kalifornije Berkli.

- Želeo sam bolje da razumem osnovne zakone fizike koji određuju sve procese u svemiru. Najranija faza u evoluciji svemira je jedinstvena laboratorija, pošto čestice i talasi koji su tada stvoreni imaju neverovatno velike energije. Mi takve energije ne možemo da ponovimo u našim laboratorijama. S toga je posebno interesantno proučavanje gravitacionih talasa koji su emitovani u prvoj sekundi posle Velikog Praska. To je verovatno jedini način da se proučavaju zakoni fizike koji važe za tako velike energije i one zakone koji su definisali najraniju fazu u evoluciji svemira – objašnjava on kako se tokom studija na Caltech-u zainteresovao za fundamentalnu fiziku.

Foto: Flickr/Andria Foto: Flickr/Andria

Profesor Mandić kaže da je od 2004. Do 2007. godine radio na Caltech-u, gde je dobio Miliken post-doktorsku stipendiju. Tu je počeo i da radi na LIGO projektu.

U pitanju je projekat započet još 70-ih i 80-ih godina, kada se došlo do saznanja kakva tehnologija je neophodna za detekciju gravitacionih talasa i koji astrofizički objekti bi mogli da se detektuju takvom tehnologijom.

- Albert Ajnštajn je predvideo gravitacione talase još 1916. godine, ali je pretpostavio da nikada neće biti detektovani, pošto su veoma niskog intenziteta. Međutim, tehnologija koja je neophodna za ovu vrstu detektora je značajno uznapredovala u poslednjim decenijama, tako da smo sada u mogućnosti da LIGO detektori detektuju ove talase stvorene prilikom sudara dve crne rupe – objašnjava Mandić i dodaje da su obe crne rupe imale masu otprilike 30 puta veću od Sunca, a da su se prilikom sudara kretale brzinom od polovine brzine svetlosti.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U takvom kataklizmičkom sudaru, oslobođena je ogromna energija - ekvivalentna masi tri Sunca, i pretvorena je u gravitacione talase.

- Ovaj događaj ne samo da je potvrdio tačnost Ajnštajnove teorije relativiteta, već je pokazao i da crne rupe mogu da postoje u parovima, a da sami parovi mogu da se kreću spiralnom putanjom i da se na kraju spoje. Ipak, najvažnija posledica ovog otkrića jeste to što sada imamo potpuno nov način da posmatramo i da proučavamo svemir – zaključak je ovog astrofizičara, koji smatra da će LIGO i drugi detektori u budućnosti poboljšavati svoju osetljivost na gravitacione talase, pa ćemo u godinama koje slede moći da očekujemo dosta važnih otkrića, kao što bi bilo otkriće različitih vrsta objekata u svemiru.

Tu verovatno ne misli na naučno-fantastične motive iz jednog od omiljenog filma "Odiseja u Svemiru 2001", serije "Zvezdane staze" ili filma "Marsovac", koji je poslednji gledao i jako mu se dopao, već pre svega cilja na detektovanje stokastičnih gravitacionih talasa koji nastaju kada se saberu gravitacioni talasi od svih objekata u svemiru.

- To će verovatno biti u fokusu naše grupe u Minesoti u narednim godinama. Na duži rok, ja se nadam da ćemo detektovati gravitacione talase emitovane tokom Velikog Praska koje sam pominjao. To će verovatno zahtevati novu tehnologiju i nove detektore, a najverovatnije i decenije rada - kaže rođeni Pribojac, čija čitava porodica živi u Crnoj Gori i Srbiji.

Kaže da je to njegova najjača veza sa obe zemlje.

- Pošto su moji roditelji u Crnoj Gori, mnogo češće putujem tamo, ali se nadam da ću ovog leta opet posetiti Srbiju. Takođe bih voleo da vidim srpske i crnogorske naučnike povezane sa velikim projektima u svetu, poput LIGO-a. Siguran sam da bi naši naučnici bili uspešni u tim projektima i da bi dali veliki doprinos kada bi imali prilike - poručuje Mandić i savetuje državu da više ulaže u nauku, jer je to od izuzetne važnosti za razvoj jednog društva.

(S. Ilić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misirac

    16. februar 2016 | 14:43

    Bravo brate naš, svaka čast! Izvini, ja sam doktor medicine, tako da te nisam ništa razumeo ali jesam tvoj rad, trud i uspeh;) Želim ti sve najbolje!

  • ispit

    16. februar 2016 | 16:28

    Eee o cemu vi pisete, a farma 7 pocela..

  • Bulbulderac

    16. februar 2016 | 14:55

    Crnogorac cim se rodi stave mu plan grada Beograda pod jastuk ! I uputstvo kako da ida Srbe kad zagusti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA