STARBAKS U SAUDIJSKOJ ARABIJI ŠOKIRAO NATPISOM: Ženama ulaz zabranjen, mogu da pošalju vozača po kafu (FOTO) (VIDEO)

Ženama u Saudijskoj Arabiji je zabranjeno da poseduju pasoš, da se udaju, putuju, ili studiraju, bez dozvole svog muškog staratelja

  • 7

Starbaks je bio primoran da se brani nakon kontroverznog znaka koji je stajao na jednoj njihovoj radnji, i koji je postao popularan na internetu iz potpuno pogrešnih razloga.

PRKOSE PRAVILIMA: Žene voze kola u Saudijskoj Arabiji

Natpis, koji je bio zakačen na vratima kafića u prestonici Saudijske Arabije, Rijadu, upozorava žene da ne ulaze unutra, već da njihovim muškim vozačima dozvole da im uzmu narudžbinu. Ono što je još gore, u Saudijskoj Arabiji je ženama zabranjeno da voze.

Jedna mlada žena iz Libana je povodom ovog natpisa tvitovala fotografiju istog uz komentar: "Zamislite mesto u kojem ne možete da se: 1) Odvezete do kafića 2) Naručite svoju kafu."

Feministkinje širom sveta skupljaju se ispred njihovih kafića, zahtevajući globalni bojkot čuvenog lanca kafića.

Starbaks ima 78 objekata u Saudijskoj Arabiji, a skoro svaki od njih ima zidove koji dele polove, osim jedne radnje koja je rezervisana samo za žene i decu.

- U Starbaksu se pridržavamo lokalnih običaja u Saudijskoj Arabiji, pružajući posebne ulaze za porodice, kao i za one koji su sami. Pored toga, sve naše prodavnice obezbeđuju jednake pogodnosti, uslugu, meni i ugodnost za muškarce, ženu i decu - rekli su za CNN iz ove kompanije za proizvodnju kafe.

O diskriminatorskoj politici prema ženama u Saudijskoj Arabiji pisao je Human Rights Watch, uključujući i slučaj dve žene koje su uhapšene nakon što su, navodno, vozile automobil na granici između ove zemlje i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ženama u Saudijskoj Arabiji je zabranjeno da poseduju pasoš, da se udaju, putuju, ili studiraju bez dozvole svog muškog staratelja.

Jedina pozitivna stvar koja se dogodila u ovoj državi za žene je da su dobile dozvolu da glasaju i da se kandiduju za za funkciju na opštinskim izborima.

U međuvremenu, u Iranu je slična situacija. Tamo se prvi put održava svetski turnir u odbojci na pesku, čiji je organizator Međunarodna odbojkaška federacija. Ženama je zabranjeno da prisustvuju mečevima.

Foto: AP Foto: AP

Apel Human Right Watch-a da je to diskriminatorsko ponašanje prema ženskom polu, nije urodio plodom, a pojedine aktivistkinje koje su pokušale da uđu i da gledaju mečeve, nisu uspele da prođu obezbeđenje. U junu će se isto u ovoj zemlji održati još jedan turnir.

Iako Međunarodna odbojkaška federacija kaže da je posvećena cilju ravnopravnosti polova, uprkos svim apelima i pozivanjem na bojkot aktivista, žene neće moći da uživaju u potezima najboljih odbojkaša na pesku.

Pogledajte video:

(N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • solunac

    16. februar 2016 | 17:06

    S.Arabija je diktatorska drzava.Tamo je zabranjeno cak i pominjati izbore. Njihovi najveci prijatenji su SAD,oni isti koji su crkli pricajuci o ljudskim slobodama i nekakvim demokratijama u Srbiji. Na ovom primeru se vidi koliki su olos SAD i kakvu politiku vode.

  • momazver

    16. februar 2016 | 17:12

    Jel ti crni zavoji kojima su im umotane glave imaju neku rupicu kroz koju mogu da piju kafu? Na slamku bar.

  • Nenad

    16. februar 2016 | 17:05

    Amerikancima ne smeta sto kod njih nema demokratije...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA