ŠTO SI SE STISLA KOJI K., GLUPAČO, HOĆEŠ DA TE MILUJEM? Mateu Janković su maltretirali kad je rodila mrtvu bebu

- Je li normalno tako hladno saopštenje? I meni je samo rekao: 'Dete ti je umrlo'. Nije mi ni saučešće izjavio. Prevezli su me u sobu, a on je nakon tri, četiri sata došao i pitao treba li mi tableta za smirenje - rekla je nesrećna žena

  • 19

Matea Janković (24) iz Ivankova je 31. janura došla u Opštu bolnicu Vinkovci gde joj se dogodila stravična tragedija kada joj je beba preminula tokom porođaja. Ona je bila u devetom mesecu trudnoće, a primio ju je dežurni lekar koji je nakon kraja smene otišao kući, piše Jutarnji list.

"UMALO DA MI SAHRANE ŽIVU BEBU": Vapaj majke koja optužuje LEKARE u SMEDEREVU za NAJGORU NOĆNU MORU!

Ginekolog koji ju je preuzeo tog dana, saopštio je ovoj ženi i njenoj porodici reči koje nikad neće zaboraviti "Matea je dobro, beba je mrtva", iako je to trebalo da bude zdravo i živo dete.

- Tada me preuzima dr Nikola Kolak i tu počinje moja agonija. Ušao je u salu i pregledao me. Bolovi su krenuli i bili su sve jači i jači. U sobi je bio još jedan lekar specijalista i dve babice. Nakon što je počeo s pregledom, pitala sam ga može li biti malo nežniji jer sam krvarila. Na to mi je rekao: "Hoćeš da te milujem" i otišao. Došao je ponovno i grubo rekao: "Što si se stisla koji k..." i opet me grubo pregledao, a kada je izlazio, rekao je: "A, glupače". Babici je rekao da me stave na loptu da se beba spusti. U 14.10 sati bila sam otvorena devet centimetara, skakala sam na pilates lopti kao ludača, nakon toga me opet pregledao, a beba se nije spuštala. Krvi je bilo u velikim količinama - rekla je Matea o višesatnoj drami koju je proživljavala u bolnici.

Inače, ova mlada žena je bila trudna pre pet godina ali je imala spontani pobačaj izgubila je bebu u devetoj nedelji, pa je ovaj događaj predstavljao za nju još jedan šok i stres. Uspela je da opet zatrudni uz pomoć vantelesne oplodnje, i iako je trudnoća bila visokorizična, beba je bila savim zdrava.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Matea je kobnog dana potpisala da želi da ide na carski rez, ali se to nije dogodilo jer joj je lekar rekao da "neće sa tim da se zaj..."

- Oko 19 sati rekla sam babici da mi se vrti u glavi. Babica me stavila na krevet, a on se izdrao na nju i rekao: 'Ma k.... joj se vrti' i neka me vrate na loptu. Nisu reagovali ni kada sam im rekla da imam visok pritisak celu trudnoću, koji mi tamo uopšte nisu merili. Bila sam potpuno otvorena. U 20.27 sati skidaju CT otkucaj bebinog srca i u 20.30 sati kreće porođaj. Rekli su mi da stisnem. Tri puta sam stisla i moj sin je izašao bez plača - plakala je Matea.

Njenog sina oživljavali su 35 minuta, a onda su proglasili smrt.

Foto: Facebook Foto: Facebook

- Kada je dete umrlo, zazvonio je telefon, on se okrenuo prema meni i pitao: 'Jesi ti Matea?' Nije znao ni kako se zovem za tih 14 sati, nije pregledao ni moje papire, nije znao da imam trombofiliju, da mi je trudnoća visokorizična... Ništa nije znao. Da, dva puta mi je bio skočio na trbuh i sišao sa stola, a treći put mi je babica normalno stisla trbuh - priča Matea, kojoj je lekar, rekla nam je, upućivao i neke neumesne komentare poput: "Dobro izgledaš, nemaš podočnjake“ i "Što ti muž radi na putu dok ti rađaš?".

Onaj telefonski poziv bio je od njene majke.

- Je li normalno tako hladno saopštenje? I meni je samo rekao: 'Dete ti je umrlo'. Nije mi ni saučešće izjavio. Prevezli su me u sobu, a on je nakon tri, četiri sata došao i pitao treba li mi tableta za smirenje. Žalosno je da mi nije ponuđena nikakva psihološka pomoć, a jedinu utehu imala sam od dve babice i pedijatra, dr Jurković - ispričala je Matea za Jutarni list, dodajući da je lekar tri dana menjao svoju priču i negirao da je potpisala za carski rez.

Porodica ove žene je uputila službeni prigovor bolnici i podnela kaznenu prijavu protiv lekara. Matein otac tvrdi da je čuo da je lekar suspendovan.

- U toku je postupak unutrašnjeg stručnog nadzora koji je pokrenut prema pritužbi porodice koju smo dobili. Dok se nadzor ne obavi i dok ne dobijemo mišljenje stručnjaka, nikakve konkretne izjave ne možemo davati - saopštili su iz vinkovačke bolnice.

(Telegraf.rs/ Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДУШАН КРАИШНИК БАЊА ЛУКА

    17. februar 2016 | 12:23

    Е неби ти мени носио главу на раменима да се то недај Боже десило мојој жени и дјетету,,, фамилији саучешће а теби мали анђеле лака црна земља!!!!

  • ADOLF

    17. februar 2016 | 12:45

    TOG USTASU ZATVORITI DOZIVOTNO , KO ZNA KOLIKO JE OVAKO PORODICA UNESRECIO, MONSTRUM OD " doktora "

  • !Fox

    18. februar 2016 | 01:40

    Kako kazniti ovakve dzukele?(verovatno ce proci kao I ovde nikom nista$)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA