SANDERS DIŠE KLINTONOVOJ ZA VRAT: Šta očekivati od narednog kruga stranačkih izbora u SAD (FOTO)

Razlika između dva preostala demokratska kandidata za predsedničku nominaciju te partije u Nevadi, u kojoj se sutra održavaju stranački izbori, smanjila se na praktično jedan ili dva odstotka, u zavisnosti od ankete. Pre pola godine bila je ogromna

  • 6

Kada je trka za predsedničku nominaciju unutar Demokratske partije bila još uvek u povoju, pre nekih godinu dana pa sve do pre šest-sedam meseci, Hilari Klinton je bila na lovorikama. Sve ankete su pokazivale da sigurno pobeđuje, da nema ko da joj se suprotstavi, da njeni protivnici nemaju nikakve šanse.

Najviše se smejala Berniju Sandersu, čoveku koji sebe zove "demokratskih socijalistom", usred Amerike u kojoj je reč "socijalista" ravna masovnom ubici. U svakom slučaju - nekom "poremećenom komunisti".

A onda je Sanders počeo da postaje sve popularniji i popularniji, i Klintonova je počela da se znoji. Ipak, i dalje je imala sigurno i ubedljivo vođstvo u anketama, pa se nije baš previše opterećivala.

Pored toga, nju su podržale praktično sve demokrate sa stalnim glasačkim pravom na nacionalnoj konvenciji, a uz to je i dobila desetine miliona za svoju kampanju: svi znamo da se predsednička nominacija ne osvaja bez para. Sanders nema šanse jer ko će njemu da da novac?

Berni Sanders i Hilari Klinton tokom TV debate. Foto: Tanjug / AP Berni Sanders i Hilari Klinton tokom TV debate. Foto: Tanjug / AP

Tu se Hilari Klinton prevarila. Jedini izvor prihoda Bernija Sandersa su male donacije običnih ljudi koji njegovu poruku razumeju i prihvataju, i koji mu veruju da će uraditi sve da je ostvari. Posebno su to mladi ljudi, koji ga podržavaju u devet od deset slučajeva. Sanders ne prihvata novac krupnog kapitala a posebno ne onaj koji dolazi od bankara i spekulanata sa Vol strita. Svima se to dopada.

Tako se razlika između njih zatvorila.

KO JE KO NA IZBORIMA U SAD: Hilari i Trampa znate, ali ko su Berni, Ted, Marko i Ben? (FOTO) (VIDEO)

Nakon što je za dlaku izgubio od Hilari u Ajovi i ubedljivo pobedio u Nju Hempširu, sada se sprema da pokori Nevadu.

Berni Sanders. Foto: AP/Tanjug Berni Sanders. Foto: AP/Tanjug

Pre godinu dana, Klintonova je u toj saveznoj državi imala podršku od 58 odsto demokrata, a Sanders samo četiri odsto; u julu, Klintonova je bila na 55 odsto, a Sanders na 18; u oktobru, odnos je bio 50 naprema 34; sada anketa CNN-a pokazuje da nju podržava 48 odsto a njega 47.

Niko ne može da pogodi šta će se na kraju zbilja dogoditi, mada treba imati u vidu da se Sandersova ekipa žalila na moguću mutljavinu sa glasovima i u Ajovi, u kojoj su takođe kokusni izbori kao i u Nevadi.

>>> Ako želite da saznate šta su primarni izbori, šta su kokusni, oko čega se trenutno vodi bitka na stranačkim izborima u Americi, pročitajte naš tekst posvećen toj temi

Marko Rubio. Foto: Tanjug/AP Marko Rubio. Foto: Tanjug/AP

Što se tiče republikanskog tabora koji se sada nadmeće u Južnoj Karolini, ankete su vrlo slčne onome što su pokazivale i za Nju Hempšir, gde smo mogli da vidimo iznenađujući uspeh Džona Kejsika koji se plasirao na treće mesto. Međutim, treba imati u vidu da smo i mi najavili da ankete treba uzeti za rezervom zbog katastrofalnog utiska koji je tokom debate ostavio Marko Rubio, a čiji efekat istraživanja javnog mnenja nisu mogla da pokažu jer je došao u poslednjem trenutku.

Anketa "Foks Njuza" pokazuje da će Tramp uzeti 32 odsto glasova republikanaca, Kruz je iza njega na 19 odsto, Rubio ima 15, Džeb Buš i Karson imaju 9, a Kejsik 6. Druga anketa Trampu daje 33 odsto, Rubiju 20, Kejsiku 15, Kruzu 13, Bušu 8 a Karsonu 3.

Oscilacije su, kao što možete da vidite, velike, ali ako Tramp ne pobedi to će biti veliko iznenađenje.

Da li i ovog puta postoji nešto što bi moglo u potpunosti da poremeti ankete?

Foto-ilustracija: AP/Tanjug Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Nažalost, ili na sreću, postoji. Papa Franja je nakon posete Meksiku bio upitan šta misli o Trampovoj nameri da, ako pobedi na predsedničkim izborima u novembru, sagradi zid između SAD i svog južnog suseda. Njegov odgovor je bio da "osoba koja želi da gradi zidove umesto mostova nije hrišćanin".

Tramp je papi odgovorio na neuobičajeno odmeren način, čitajući saopštenje (što do sada nije nijednom učinio, obično kaže šta mu padne na pamet); rekao je da niko nema pravo da dovodi u pitanje nečiju hrišćansku veru, a začudo ni Džeb Buš ni Ted Kruz nisu ovo iskoristili protiv Trampa, iako su svi to očekivali, već su u suštini ponovili ono što je njihov suparnik sam rekao.

Međutim, kako će na to reagovati glasači u Južnoj Karolini, da li će to povećati ili smanjiti broj Trampovih glasova, vrlo je teško reći. Amerikanci generalno ne vole da im se iko meša u izborni proces, zbog čega bi mogli iz inata da podupru Trampa. A opet... Ko zna!

(K. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    19. februar 2016 | 15:06

    Kad neko nekoj osobi dise za vrat podrazumeva se sta onda rade te dve osobe.

  • Velislav

    19. februar 2016 | 19:31

    Američki tupani nisu svesni šta im se nudi već decenijama...to je kao da pitam nekoga da li hoće da mu kokoši čuva vuk ili lisica.

  • Ogi

    19. februar 2016 | 15:41

    Glasove prebrojavaju banksteri iz volstrita.Nama i svijetu bi najbolje odgovarao Trump,jedini on nece sukob sa Rusijom i vojne orlove naziva golubarima bez pokrica.Jj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA