8

KAKO FUNKCIONIŠU STRANAČKI IZBORI U AMERICI: Sve što bi trebalo da znate, na jednom mestu (FOTO)

Šta su primarni izbori? Oko čega se trenutno vodi bitka između različitih kandidata? Kako se ta bitka vodi? Šta je cilj? Odgovori na ova pitanja nisu ni približno toliko komplikovani koliko možda mislite, mada, sa druge strane, nisu baš ni jednostavni

Takozvani primarni izbori u dve najjače američke političke organizacije, Demokratskoj i Republikanskoj partiji, izuzetno su složen proces, a cilj im je da svojim članovima i simpatizerima omoguće da sami izaberu najboljeg kandidata koji će svaku stranku predstavljati na državnim izborima.

ZA KOGA BISTE VI GLASALI? Sanders - predstavlja obične Amerikance, Klintonova - velike korporacije (FOTO) (VIDEO)

U suštini, dakle, u pitanju su unutarstranački izbori, ali dok se kod nas to odnosi na pitanje ko će rukovoditi samom strankom, Amerikanci na primarnim izborima neposredno odlučuju ko je osoba koja će u krajnoj liniji biti mogući predsednik, guverner, senator, kongresmen, načelnik okruga, i tako dalje.

Kažemo "mogući" zato što nakon pobede na primarnim - unutarstranačkim - izborima, ta ista osoba mora da pobedi i na državnim, zvaničnim izborima.

Najbitniji primarni izbori su svakako oni koji određuju ko je taj koji će demokrate i republikance predstavljati na predsedničkim izborima koji svake četiri godine determinišu novog ili starog šefa Bele kuće.

Donald Tramp. Foto: AP/Tanjug

Donald Tramp. Foto: AP/Tanjug

Bitno je naglasiti da partija koja već ima predsednika u prvom mandatu gotovo uvek na primarnim izborima izabere upravo njega za svog kandidata na narednim izborima. Međutim, budući da Baraku Obami ističe drugi mandat i da po ustavu ne može da se kandiduje po treći put, i demokrate trenutno prolaze kroz uzbudljiv primarni izborni proces kao i republikanci.

Pokušaćemo ukratko da vam objasnimo kako to funkcioniše, u obe partije, kao i da vam predočimo raspored u mesecima koji su pred nama.

GLAVNE CRTE

Član partije objavljuje svoju kandidaturu obično pola godine pre nego što primarni izbori počnu, mada to može da uradi u bilo kom trenutku, čak i nakon što počnu.

Republikanci Rend Pol i Dzeb Bus razgovaraju u pauzi tokom debate. Foto: Tanjug/AP

Republikanci Rend Pol i Dzeb Bus razgovaraju u pauzi tokom debate. Foto: Tanjug/AP

Zatim, kandidat kreće da vodi kampanju u kojoj druge članove partije pokušava da ubedi u svoju sposobnost, integritet, kredibilitet, u svoje ideje i u svoju "elektibilnost". Ovo potonje je reč koju Amerikanci koriste da bi opisali osobu koja može da pobedi kandidata suparničke partije na zvaničnim izborima.

Zatim na početku godine kreću sami unutarstranački izbori koji se odvijaju od jedne do druge države, i tako u svih pedeset, plus Distrikt Kolumbija, plus pridružene teritorije poput Portorika i Američke Samoe. Svaka država ima svoj dan za izbore, ali postoje i mnogi dani tokom kojih su izbori u više država (pogledati raspored na dnu teksta).

U zavisnosti od osvojenog odstotka glasova u svakoj pojedinačnoj državi, dolazi do preraspodele delegata među kandidatima koji će se na kraju procesa okupiti na partijskoj konvenciji. Svaka država ima ukupan broj delegata u zavisnosti od broja stanovnika, a delegati (uglavnom) glasaju za "svog" kandidata na konvenciji.

Članovi Republikanske partije u Nju Hempširu slušaju Džeba Buša. Foto: Tanjug/AP

Članovi Republikanske partije u Nju Hempširu slušaju Džeba Buša. Foto: Tanjug/AP

Demokrate imaju proporcionalni sistem preraspodele delegata u svim saveznim državama (ako postoji ukupno 100 delegata za raspodelu u državi Z, i kandidat X osvoji 60 odsto glasova, on dobija 60 delegata). Republikanci ostavljaju državnim partijskim organizacijama da same odluče da li će pobednik uzeti sve delegate, ili će se koristiti proporcionalni sistem.

DVA TIPA GLASANJA

Unutarstranački izbori mogu biti "primarni" ili "kokusni". Pošto su ovi prvi danas dominantni, taj termin se koristi generalno za ceo proces, ali u nekim saveznim državama partijske organizacije koriste i ovaj drugi.

U čemu je razlika? Primarni tip izbora je onaj koji nam je svima dobro poznat: dođeš na glasanje, glasaš za koga hoćeš i ideš kući. Ovaj tip se deli na tri pod-tipa: otvoreni (građanin može da učestvuje na primarnim izborima bez obzira na to da li je član te stranke ili nije, ali može samo na jednim, ne može da glasa i kod demokrata i kod republikanaca), zatvoreni (samo članovi mogu da glasaju, i možeš da budeš član samo jedne partije), i polu-zatvoreni (u kojima neopredeljeni glasači imaju mogućnost da participiraju).

Kris Kristi, republikanac. Foto: Tanjug/AP

Kris Kristi, republikanac. Foto: Tanjug/AP

Kokusni je bitno drugačiji. To je bio originalni metod unutarstranačkih izbora koji je u poslednjih stotinak godina "ispao iz mode" (jedan od ključnih razloga je to što država finansira primarni tip). U pitanju je zapravo "okupljanje suseda" u mesnim zajednicama.

Ovako, recimo, kokus funkcioniše u saveznoj državi Ajova (varijacije su male).

Na određenom mestu (škola, hotel, privatna kuća, bilo gde) okupljaju se članovi partije iz te mesne zajednice. Svaki kandidat ima svoj ugao u kojem se grupišu njegove pristalice. Kada se svi raspodele kako žele, zastupnici kandidata pokušavaju da ubede ove druge da pređu na njihovu stranu. To traje pola sata. Onda se prebrojavaju. Oni koji imaju manje od 15 odsto u toj mesnoj zajednici ispadaju iz trke, a njihove pristalice imaju pola sata da pređu na neku drugu stranu (doslovno da odšetaju u neki drugi ćošak). Nakon toga dolazi do konačnog prebrojavanja, svaka partijska mesna zajednica šalje svoje delegate na okružnu konvenciju, pa dalje na državnu i dalje na nacionalnu (onu konačnu).

Marko Rubio tokom kampanje. Foto: Tanjug/AP

Marko Rubio tokom kampanje. Foto: Tanjug/AP

Nažalost, ne postoji jednostavniji način da se objasni kako funkcioniše kokusni tip glasanja.

KOMPLIKACIJA

Ako ste mislili da je sve jasno i da ne može biti zakukuljenije, pogrešili ste. Iako postoje neposredno izabrani delegati koji su (uglavnom) dužni da glasaju u skladu sa voljom partijskih članova, postoje i takozvani superdelegati. U pitanju su bivši i trenutni predsednici, kongresmeni, senatori, guverneri i visoki partijski službenici, koji mogu da glasaju kako hoće, i koji obično čine petinu od okupnog broja delegata.

Pored toga, ono "uglavnom" koje smo stavili dva puta u zagradu se odnosi na činjenicu da u šačici država postoje i "ne-obavezujući" primarni izbori i kokusi u kojima se biraju delegati za državnu konvenciju koja potom bira delegate koje šalje na nacionalnu konvenciju.

Kupola zgrade Kongresa SAD sa Statuom Slobode i zastavom. Foto: Wikipedia Commons/David Maiolo

Kupola zgrade Kongresa SAD sa Statuom Slobode i zastavom. Foto: Wikipedia Commons/David Maiolo

Ali, "uglavnom" se odnosi i na to da ne postoji zakonska obaveza da glasaju onako kako su članovi partije rekli da se glasa. To se podrazumeva, ali nije obavezno, zbog čega timovi koji stoje iza kandidata moraju s vremena na vreme da češljaju spiskove svojih delegata i da uklanjaju one u koje sumnjaju.

KOLIKO TREBA ZA POBEDU?

Republikanci će ove godine na svojoj nacionalnoj konvenciji imati 2.472 delegata, a pošto je potrebna prosta većina, kandidatu će trebati 1.237 glasova za pobedu i nominaciju.

Demokrate, sa druge strane, na svojoj će nacionalnoj konvenciji imati 4.764 delegata, tako da će biti potrebno 2.383 za pobedu.

Foto: Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

Uglavnom se sve već zna i pre te konvencije. Poslednji put kada je bilo gusto i kada se nije znalo pre toga, je bilo davne 1976. godine u Republikanskoj partiji, kada je Džerald Ford pobedio Ronalda Regana.

RASPORED

Napomena: Datum označava dan održavanja unutarstranačkih izbora. Ispod toga je naziv države u kojoj se oni održavaju. Ako je u pitanju kokus, to je napomenuto u zagradi; primarni tip izbora se podrazumeva. U narednoj zagradi je broj delegata koje ta država šalje na nacionalnu konvenciju; slovo "D" označava demokrate, slovo "R" označava republikance.

1. februar
Ajova (D 52, R 30)

Marko Rubio. Foto: Tanjug/AP

Marko Rubio. Foto: Tanjug/AP

9. februar
Nju Hempšir (D 32, R 23)

20. februar
Nevada (kokus) (D 43)
Južna Karolina (R 50)

23. februar
Nevada (kokus) (R 30)

27. februar
Južna Karolina (D 59)

Berni Sanders. Foto: AP/Tanjug

Berni Sanders. Foto: AP/Tanjug

1. mart (takozvani Super-utorak)
Alabama (D 60, R 50)
Aljaska (kokus) (R 28)
Američka Samoa (kokus) (D 10)
Arkansas (D 37, R 40)
Kolorado (kokus) (D 79, R 37)
Džordžija (D 116, R 76)
Masačusets (D 116, R 42)
Minesota (kokus) (D 93, R 38)
Severna Dakota (kokus) (R 28)
Oklahoma (D 42, R 43)
Tenesi (D 76 D, R 58)
Teksas (D 252, R 155)
Vermont (D 26, R 16)
Virdžinija (D 110, R 49)
Vajoming (kokus) (R 29)

Foto: Wikipedia/Matt H. Wade

Foto: Wikipedia/Matt H. Wade

5. mart
Kanzas (kokus) (D 37, R 40)
Kentaki (kokus) (R 45)
Luizijana (D 58, R 47)
Mejn (kokus) (R 23)
Nebraska (kokus) (D 30)

6. mart
Mejn (kokus) (D 30)
Portoriko (R 23)

8. mart
Havaji (kokus) (R 19)
Ajdaho (R 32)
Mičigen (D 148, R 59)
Misisipi (D 41, R 40)
Demokrate u inostranstvu (17)

Foto: Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

12. mart
Gvam (konvencija) (R 9)
Severna Marijanska Ostrva (kokus) (D 11)
Distrikt Kolumbije (kokus) (R 19)

15. mart
Florida (D 246 D, R 99)
Ilinois (D 182, R 69)
Misuri (D 84, R 52)
Severna Karolina (D 121, R 72)
Severna Marijanska Ostrva (kokus) (R 9)
Ohajo (D 159, R 66)

Berni Sanders. Foto: AP/Tanjug

Berni Sanders. Foto: AP/Tanjug

19. mart
Devičanska ostrva (kokus) (R 9)

22. mart
Američka Samoa (konvencija) (R 9)
Arizona (D 85, R 58)
Ajdaho (kokus) (D 27)
Juta (D 37, R 40)

26. mart
Aljaska (kokus) (D 20)
Havaji (kokus) (D 34)
Vašington (kokus) (D 118)

Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP

5. april
Viskonsin (D 96, R 42)

9. april
Vajoming (kokus) (D 18)

19. april
Njujork (D 291, R 95)

26. april
Konektikat (D 70, R 28)
Delaver (D 31, R 16)
Merilend (D 118, R 38)
Pensilvania (D 210, R 71)
Rod Ajlend (D 33, R 19)

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

3. maj
Indijana (D 92, R 57)

7. maj
Gvam (D 12)

10. maj
Nebraska (R 36)
Zapadna Virdžinija (D 34, R 37)

Ted Kruz. Foto: Tanjug/AP

Ted Kruz. Foto: Tanjug/AP

17. maj
Kentaki (D 61)
Oregon (D 73, R 28)

24. maj
Vašington (R 44)

4. jun
Devičanska ostrva (kokus) (D 12)

Ted Kruz. Foto: AP/Tanjug

Ted Kruz. Foto: AP/Tanjug

5. jun
Portoriko (kokus) (D 67)

7. jun
Kalifornija (D 546, R 172)
Montana (D 27, R 27 R)
Nju Džersi (D 142, R 51)
Novi Meksiko (D 43, R 24)
Severna Dakota (kokus) (D 23)
Južna Dakota (D 25, R 29)

14. jun
Distrikt Kolumbije (D 46)

(K. M.)

Tagovi: Amerika, Demokrate, Demokratska partija, Predsednički izbori u SAD 2016, Republikanci, Republikanska partija, SAD

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (8)
Poređaj komentare:
 • V
  Velislav

  Najobičnija farsa. Američki izbori su zamka za naivčine...biraš između dva zla i još ubeđuješ sebe kako je to najbolje za Ameriku.

 • C
  cirarudenik

  Gledajmo kako cemo mi da profunkcionisemo a za "amere" daleko im krasna kuca ?

 • M
  Micko

  To je kao demokratija samo pare

Desničarske partije su budućnost Evrope? Ako se ujedine, ovi ljudi mogu zauvek da promene svet kakav znamo (FOTO)

Poznati naučnik koji proučava klimatske promene otkriva: Imaćemo sve jače oluje, a ovo su posebno ranjive oblasti

Napadnuta Marina Abramović u Firenci: Muškarac je udario slikom u glavu - njenim portretom koji je sam naslikao

Kataklizma biblijskih razmera u Americi nakon uragana: Mrtve ribe prekrile puteve, širi se nesnosni smrad (VIDEO)

Smrtonosno voće puno igala, ljudima se savetuje da jagodu preseku na pola: Da li je ovo teroristički čin u jednoj zemlji?

Tražio je u emisiji trudnoj ženi da mu se vrati sa dečicom, menjao priču više puta, a posle razgovora sa jednom osobom priznao gde je sakrio leševe

Čudni izbori u Peruu: Lokalni političari Hitler i Lenjin bore se za mesto gradonačelnika

"Kao da smo usred ratne zone": Tornado protutnjao Otavom, porušeni stabla i kuće, isprevrtani automobili. Dve osobe kritično (FOTO)

Roboti će zameniti 75 miliona radnih mesta u svetu: Nestaće poštari, sekretarice i računovođe, a tražiće se ova zanimanja

Zemlja u kojoj je porođaj opasniji od rata: Žene u bolovima i krvareći danima putuju do "fabrike beba", a budu otpuštene posle 3 sata (FOTO)

Komšije su se danima svađale zbog smeća, a onda su otac i sin brutalno ubili svog suseda dok je porodica sve snimala (UZNEMIRUJUĆI SNIMAK)

Nervoza roditelja ubijenog Amerikanca na Zakintosu, ključni svedok neće da svedoči: "Teško je sedeti sa Srbima zbog kojih smo sina sahranili sa naočarama za sunce"

Bivši operativac CIA uhapšen u Abu Dabiju po poternici crnogorskih vlasti, SAD se protive izručenju

Kucala je poruke dok je vozila, pa se zakucala u kamion i poginula: Poslednje Danijeline reči njena majka ne može da zaboravi (FOTO)

Zastrašujuće scene sa krvave vojne parade u Iranu: Naoružani napadači otvorili vatru, ubijeno 24, povređeno 50 (VIDEO)

Iranski predsednik upozorava: Tramp će u sukobu sa nama proći kao Sadam Husein

Dvoje poginulih u jezivoj nesreći u Misuriju: Svetla na pisti nisu se uključila, pilot izgubio kontrolu i oborio avion

Sud naredio da liderka francuske ekstremne desnice mora kod psihijatra: Ko je Marin Le Pen, koja je u detinjstvu doživela teške traume

Škotska premijerka napala Terezu Mej: Ovakav Bregzit nije prihvatljiv za nas. Mi za to nismo glasali

Zoran je spakovao kokain u kutije za hranu, pa pokušao da ih prošvercuje u Limu: Diler uhapšen u Peruu, preti mu ozbiljna kazna (FOTO)

Krvoproliće u Las Vegasu: U kući pronađena 4 leša, muškarac ubio ženu i dvoje dece, pa presudio sebi

Vanredno stanje na severu Nemačke, ne smiruje se požar sa vojne vežbe. Naređena i evakuacija (VIDEO)

Monstruozni napad u vrtiću: Vaspitačica nožem izbola 3 bebe i dve odrasle osobe (FOTO)

Porodica se okupila na bdenju, a onda je počeo krvavi obračun: Nad telom preminule osobe iznenada počela pucnjava, ranjena i devojčica

Zatrpani ljudi ispod ruševina na Filipinima: Klizište odnelo na desetine kuća i usmrtilo najmanje 29 osoba (FOTO)

Nikome ne treba još jedno dete sa Daunovim sindromom: U živoj emisiji izvređala trudnu glumicu, a onda je usledio brutalan odgovor (VIDEO)

Kamiondžije u Americi ne mogu da vrate nastradale kolege iz Kraljeva, ali su za njihove porodice uradili predivnu stvar

Jeziva scena u Njujorku: Žena izbola nožem više ljudi, među povređenima ima i dece

Serijski ubica seje strah u ruskom gradu: Brutalno iskasapio dve žene. Uhapšen osumnjičeni sa krvavim rukama (FOTO)

Ako se Severna i Južna Koreja ujedine, Putinu i Trampu preti 2 miliona vojnika, 10 nuklearnih bombi i 5.000 tona hemijskog oružja (FOTO)

Vijetnamski predsednik Tran Đai Kvang preminuo u 61. godini

Prevrnuo se trajekt u Tanzaniji: Udavile se najmanje 42 osobe (VIDEO)

Jeziv snimak pijanca koji prebija staricu zgrozio svet: Nesrećna žena pljuvala krv i zube dok je njenom glavom udarao o zemlju (VIDEO)

Pilot pokušao da ukrade putnički avion, sprečio ga električar

Ovo je ruski raketni sistem S-300 od koga strepi Izrael: Gađa istovremeno šest ciljeva u bilo kom pravcu (INFOGRAFIKA)

Majka prodala novorođenče učiteljici za 40 evra: Uznemirujući trenutak primopredaje bebe stare 9 dana na aerodromu (VIDEO)

Britanska princeza usred priprema za venčanje posetila Srbiju (FOTO)

Pucnjava u Americi, troje ljudi ubijeno i napadač kritično! Kruži upozorenje - ljudi, ne prolazite ovuda! (VIDEO)

Osuđen migrant koji je nasilno ušao u Mađarsku: U ovu zemlju više neće moći, a moraće i u zatvor

Šef nemačkih obaveštajaca opasno zaljuljao stolicu Merkel: Kancelarka jedva uspela da ga smeni, a onda se saznalo da mu je učinila uslugu

Tramp ponovo šokira svet: Ako se sagradi zid preko Sahare, migranti neće moći da priđu Evropi

"Donesite makaze, ova luda kučka mora biti odsečena": Sveštenica mučki kasapila i iskorišćavala sledbenike svog kulta (VIDEO)