ASADOVA VIZIJA ZA 10 GODINA: Hoću da me pamte kao čoveka koji je sačuvao Siriju

- Za deset godina, ako uspem da sačuvam Siriju kao predsednik - ali to ne znači da ću biti predsednik za deset godina, već govorim samo o svojoj viziji za deset godina - rekao je on u intervjuu za "El Pais"

  • 20

Sirijski predsednik Bašar al Asad izjavio je danas da želi da za deset godina bude upamćen kao čovek koji je sačuvao Siriju.

RUSI PRETE ASADU: Ako Sirija ne bude sledila savete Moskve, ne piše vam se dobro...

On je rekao da je njegov posao i dužnost da sačuva Siriju i da ona postane sigurna zemlja.

- Za deset godina, ako uspem da sačuvam Siriju kao predsednik - ali to ne znači da ću biti predsednik za deset godina, već govorim samo o svojoj viziji za deset godina - rekao je on u intervjuu za "El Pais".

Asad je naveo da će ostati na vlasti ako sirijski narod to želi.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

- Ako me oni ne žele, ne mogu da uradim ništa, ne mogu da pomognem svojoj zemlji tako da moram da odem odmah - naveo je on.

Sirijski predsednik je rekao da je spreman za prekid vatre, pod uslovom da "teroristi" ne iskoriste zatišje u borbama u svoju korist, kao i da države koje podržavaju pobunjenike obustave podršku koju im pružaju.

Na pitanje o eventualnom slanju kopnenih snaga Turske i Saudijske Arabije u Siriju, Asad je rekao da će ih tretirati kao teroriste.

- Branićemo svoju zemlju. To je agresija - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP Photo Foto: Tanjug/AP Photo

Sirijske snage uskoro će povratiti punu kontrolu u Alepu i napreduju ka provinciji Raka koja se smatra uporištem Islamske države.

Pošto bude imao kontrolu nad zemljom, sledeći korak će biti formiranje vlade nacionalnog jedinstva koja će postaviti temelje za novi ustav i opšte izbore, rekao je Asad.

Govoreći o ofanzivi na severu Alepa, Asad je rekao da je podrška njegovih ruskih i iranskih saveznika bila ključna za napredak.

- Definitivno nam treba ta pomoć iz jednostavnog razloga: zato što više od 80 zemalja podržava te teroriste na različite načine - rekao je on navodeći da neki to čine "novcem, logističnom podrškom, naoružanje, regrutovanjem, a neki politički na različitim međunarodnim forumima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zagondzija

    21. februar 2016 | 19:14

    ne daj se Asade neprijatelji sa zapada zele da ti naprave isto ko sa Sadamom,Gadafijem.......

  • vucko

    21. februar 2016 | 19:49

    Koliko ima zluradih komentara da mi se povraca kakvi ste.po vama nijedna drzava u svijetu nesmije biti samostalna.tko nece prihvati gospodara taj je odmah diktator.

  • Stranac u noci

    21. februar 2016 | 19:29

    Ti jedan hrabar vladar koji ide do kraja I neda zemlju psihopatama I ibicama I olosima nadam se da ces izdrzati do kraja I pobediti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA