Makedonija zatvorila granice za migrante, izbeglice čekaju na granici sa Srbijom

Zabrana ulaska izbeglicama iz Avganistana usledila je kao domino efekat, nakon što su to isto učinile i vlasti u Srbiji

  • 1

Makedonija je zatvorila granicu za migrante iz Avganistana, zbog čega je u tampon-zoni na granici između Grčke i Makedonije u Idomeniju stvoren zastoj u protoku izbeglica.

PRIČA O MAČORU MIGRANTU: Majka i petoro dece prepešačili Tursku sa mačorom u korpi. Kunkuš nestao, pa pronađen 2.000 km od svojih vlasnika

Zabrana ulaska izbeglicama iz Avganistana usledila je kao domino efekat, nakon što su to isto učinile i vlasti u Srbiji.

Nakon zatvaranja srpske granice za izbeglice iz Avganistana, u makedonskom prihvatnom centru u Tabanovcima ostalo je 617 Avganistanaca, javili su makedonski mediji.

Međutim, Ministarstvo spoljnih poslova u Skoplju saopštilo je danas da Makedonija "za sada ne namerava da zatvori granice za izbeglice".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U tom ministarstvu novinarima je rečeno da će izbeglice koje čekaju na makedonskoj granici sa Srbijom, u Tabanovcima, morati tamo da ostanu dok Srbija i Hrvatska ne reše spor oko tretmana Avganistanaca.

Kako navode u Ministarstvu, vraćanje migranata istom rutom kojom su pošli prema zemljama Evropske unije uskoro će postati realnost.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Grčki ministar za migracije Janis Muzalas je izjavio ga je Grčka počela da preduzima diplomatske korake kako bi ubedila Makedoniju da prihvati avganistanske izbeglice, jer je već više hiljada ljudi zaglavljeno na grčko-makedonskoj granici i u Pireju. Kako je prenela je makedonska Televizija Telma, on je ocenio da zatvaranjem granica Makedonija krši sporazum koji je postignut u Briselu u petak.

Navodi se da je izvor iz grčke vlade za strane medije rekao da "danas ne očekuje diplomatsko rešenje". On je dodao da će Grčka smestiti Avgranistance, istovremeno pokušavajući da spreči pretrpavanje smeštajnih kapaciteta.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • obilic

    23. februar 2016 | 19:02

    Нешто се спремаПЕНТАГОН НЕ СПАВА

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA