SRBIN I HRVAT STIGLI PEŠKE U AUŠVIC: Do OZLOGLAŠENOG MESTA SMRTI, Srđan i Dalibor pešačili punih 12 dana, a onda... (FOTO)

Oni su do Aušvica stigli u okviru akcije kojom su hteli da ukažu na probleme sa kojima se suočavaju izbeglice iz Sirije, sa Bliskog istoka i iz Afrike

  • 6

Aktivisti Dalibor Piskrec iz Zagreba i Srđan Papić Đurić iz Zrenjanina stigli su danas, posle 12 dana pešačenja, do Memorijalnog centra Aušvic Birkenau u Poljskoj.

O OVOM SRBINU I HRVATU PRIČA CEO BALKAN: Srđan i Dalibor krenuli peške do AUŠVICA! (FOTO)

Oni su do Aušvica stigli u okviru akcije kojom su hteli da ukažu na probleme sa kojima se suočavaju izbeglice iz Sirije, sa Bliskog istoka i iz Afrike.

Dalibor i Srđan su 10. februara krenuli iz Zrenjanina na međunarodnu pešačku akciju, a kako su napisali na društvenim mrežama, osmesi na licu i radost zbog ispunjenog cilja prestali su kada su došli do bodljikave žice i kapije nacističkog logora iznad koje stoji natpis "Rad oslobađa".

- Gledajući visoke dimnjake krematorijuma pored gasnih komora i vešala, osećali smo jezu i tugu. Ponovo smo postavili pitanje: kako se u XXI veku, kao rešenje nekog problema, mogu postaviti zid, ograda, bodljikava žica - naveli su Papić Đurić i Piskrec.

Foto: Facebook/Walking Ideas Foto: Facebook/Walking Ideas

Istakli su da je njihov cilj bio da s minimumom novca, hrane i bez planiranog i obezbeđenog smeštaja, put do Aušvica prelaze kao izbeglice koje su zbog rata napustile svoje kuće i krenule u potragu za mirom.

- Pokušali smo da dosledno predstavimo teške trenutke sa kojima se svakodnevno susreću izbeglice, koje proteklih meseci stižu iz ratom zahvaćenih područja na putu ka zemljama EU i kroz njih - dodali su aktivisti.

Foto: Facebook/Walking Ideas Foto: Facebook/Walking Ideas

Pešačku akciju organizovali su zrenjaninska Panonska aktivistička organizacija (PAOR), u saradnji s Kikindskom inicijativom mladih i antifašistima iz Srbije, Hrvatske i Mađarske.

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anabel

    22. februar 2016 | 15:01

    Kao prvo gospodo, vas dvojica niste krenuli iz ratom zahvacenih zemalja te nemate taj osecaj da bezite od necega, kao drugo krenuli ste bez dinara za razliku od izbeglica koji nose po nekoliko stotina hiljada evra na put plus put do Grcke/Turske obale, trece ograda je tu da bi se sprecio haos i da bi se drzave zastitile. Ne vidim poentu vaseg puta uopste posebno ne na tu lokaciju koja indirektno navodi da izbeglice odlaze u Evropu koja je za njih logor.

  • Јасмина

    22. februar 2016 | 15:59

    То момци.Није битно шта сте,битно је ко сте.А ви сте "браћа",без обзира на националност,нисте затровани мржњом и срџбом према другима...Ви сте људине,и понос нормалног света,било да је Хрват,Србин,Муслиман.....

  • TB87

    22. februar 2016 | 14:52

    BRAVO!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA