RUSIJA I SAD NAPOKON SLOŽNE: Dogovorili se da PREKINU VATRU u Siriji, primirje počinje u SUBOTU u ponoć!

- Dve strane su dogovorile dodatne parametre za režim prekida vatre u Siriji. O rezultatima razgovora biće obavešteni predsednici Rusije Vladimir Putin i SAD Barak Obama - stoji u saopštenju ministarstva

  • 8

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri dogovorili su se oko dodatnih parametara vezano za prekid vatre u Siriji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nakon telefonskog razgovora dvojice diplomata. U saopštenju ruskog ministarstva se navodi da su Lavrov i Keri razgovarali večeras još dva puta telefonom, preneo je TAS S.

SVETSKE SILE PREKIDAJU NAPAD NA SIRIJU: Ali sa ovim terorističkim organizacijama nastavljaju RAT

- Dve strane su dogovorile dodatne parametre za režim prekida vatre u Siriji. O rezultatima razgovora biće obavešteni predsednici Rusije Vladimir Putin i SAD Barak Obama - stoji u saopštenju ministarstva.

Inače, dogovor o obustavi borbi u Siriji stupiće na snagu u ponoć 27. februara, objavila je Al Džazira pozivajući se na dokument koji su ispregovarali ruski i američki zvaničnici. Terorističke grupe Islamska država i Džabat al Nusra (koja je zabranjena u Rusiji) nisu uključene u sporazum.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Bio je to treći telefonski razgovor dvojice diplomata u nedelju i četvrti u protekla dva dana. Lavrov i Keri su, u ranijem razgovoru, "nastavili diskusiju o modalitetima i uslovima za zaustavljanje vojne akcije u Siriji izuzimajući operacije protiv organizacija, koje je Savet bezbednosti UN potvrdio kao terorističke organizacije", dodaje se u saopštenju.

Keri je u Jordanu izjavio da je sa Lavrovom postigao preliminarni dogovor o uslovima prekida vatre u Siriji. Prema njegovim rečima, za postizanje konačnog sporazuma biće potrebno nekoliko dana, dok se dve strane konsultuju sa drugim zemljama, kao i sa sirijskom opozicijom.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Predsednik Sirije Bašar al-Asad je u subotu poručio da je spreman za prekid vatre, pod uslovom da "teroristi" ne iskoriste zatišje u borbama u svoju korist, kao i da države koje podržavaju pobunjenike obustave podršku koju im pružaju.

Pored toga, sirijska opozicija je nešto ranije navela da je pristala na "mogućnost privremenog primirja", pod uslovom da dobije garancije da će saveznici zvaničnog Damaska, uključujući Rusiju, obustaviti vatru, da bude prekinuta blokada opkoljenih gradova i omogućena dostava humanitarne pomoći širom zemlje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA