GRČKA POBESNELA: Atina preti učesnicima bečke konferencije

Grčka je uputila zvaničnu protestnu notu Beču zbog sutrašnjeg skupa, koji je posvećen izbegličkoj krizi i balkanskoj ruti

  • 3

Grčki ministar za migracije Janis Muzalas upozorio je zemlje učesnice današnje bečke konferencije o balkanskoj migrantskoj ruti, da Atina može staviti veto na odluke Evropske unije koje se na njih odnose.

 

PRESKAKALI OGRADU KAKO BI NASTAVILI DALJE: Hiljade migranata na granici sa Makedonijom, Grci ih vraćaju autobusima nazad (FOTO)

 

- Sa pojedinim državama ćemo se naći u telima EU, kada se bude razgovaralo o raspodeli subvencija za poljoprivredu ili kada treba da podržimo njihovo pristupanje Uniji - naglasio je Muzalas.

 

- Upozorenje se tiče svih zemalja koje prikažu veoma antigrčki stav i rasistički se ponašaju prema migrantima - kazao je Muzalas, odgovarajući na pitanje da li to važi za države Višegradske grupe i Srbiju i Makedoniju.

 

On je, agenciji i radiju ANA-MPA, kako prenose nemački elektronski mediji, ukazao da bi dalje približavanje kandidata za prijem u članstvo EU moglo biti blokirano. Uz to, Atina je zapretila i blokiranje odluka o subvencijama EU.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Prethodno je Grčka uputila zvaničnu protestnu notu Beču zbog sutrašnjeg skupa, koji je posvećen izbegličkoj krizi i balkanskoj ruti. Grčka zamera Austriji što ne učestvuje na ovoj konferenciji, čije odluke mogu, kako se navodi u protestu, imati posledice po Grčku i njene granice.

 

Na inicijativu ministarke unutrašnjih poslova Austrije Johane Mikl-Lajtner i šefa austrijske diplomatije Sebastijana Kurca danas u Beču treba da se okupi 18 ministara zapadnog Balkana, koji će razgovarati o situaciji duž balkanske rute.

 

Na konferenciju, na temu "Zajednicko upravljanje migracijom", pozvani su ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije, najavljeno je u saopštenju.

 

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

 

Cilj skupa je usaglašavanje u vezi aktuelnih migracionih izazova u već dokazanom formatu Austrije i partnera sa Balkana.

 

Na skup su pozvane i zemlje koje čine Salcburški forum, a koje su pogođene situacijom na zapadnom Balkanu, kao što su Bugarska, Hrvatska i Slovenija, dodaje se u saopštenju.

 

Učesnici konferencije razgovaraće na prvom panelu o temama koje se tiču unutrašnje bezbednosti, kao što su upravljanje granicama, borba protiv krijumčara i ekstremizma.

 

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

 

Drugi panel baviće se temama koje su izazov za spoljnu politiku kao što su mere za borbu protiv uzroka za bekstvo, saradnja sa trećim zemljama i informacije o zemljama porekla.

 

Na radnom ručku će učestvovati i ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil, koji će sa ministrima sa Balkana razgovarati o "civilno-vojnoj saradnji i upravljanju granicama". Po završetku konferencije planirana je konferencija za štampu.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    24. februar 2016 | 15:58

    Ko to sve,plaća,te ogromne sastanke,i na kraju ništa,ti,nazovi političari,sjede u nekom dobrom hotelu,krkaju do iznemoglosti,razidju se ,dogovore za par dana opet krkanluk i sve tako , a narod ko blentav,svadjaju se ko je srbin a ko hrvat ili musliman....

  • Čiča- deda

    24. februar 2016 | 15:34

    Grčkaima izboranekase okrene Rusiji i otkači evropu,ionako sumarginalizovani

  • ATIMUS

    24. februar 2016 | 20:22

    Zavrsicete napaljeni nadmeni nervozni grcici ko kipar ....samo se vi puvajte

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA