Glavašu UKINUT poslanički mandat zbog krivičnog postupka za ratne zločine nad Srbima

Ovo je peti put u poslednjih deset godina da se Glavašu ukida imunitet zbog sudskih postupaka za ratne zločine u Osijeku

  • 9

Nadležna komisija hrvatskog Sabora ukinula je danas poslanički imunitet Branimiru Glavašu zbog vođenja krivičnog postupka za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku.

HRVATI I DALJE DISKRIMINIŠU SRBE: Proslava "Oluje" pojačala tenzije, tvrdi Amnesti internešnal

Ukidanje imuniteta zatražilo je Državno tužilaštvo Hrvatske zbog postupka koji se u Vrhovnom sudu vodi protiv Glavaša, jer mu je Ustavni sud ukinuo pravosnažnu presudu u slučajevima "Selotejp" i "Garaža", prenose hrvatski mediji.

Predsednik Mandatno-imunitetne komisije Margareta Mađerić predložila je da bude odobreno Županijskom državnom tužilaštvu u Zagrebu vođenje krivičnog postupka protiv Glavaša. Ovo je peti put u poslednjih deset godina da se Glavašu ukida imunitet zbog sudskih postupaka za ratne zločine u Osijeku.

Foto: Tanjug/FAH Foto: Tanjug/FAH

Ustavni sud Hrvatske početkom 2015. godine ukinuo je presudu kojom je Glavaš pravosnažno bio osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima i naložio Vrhovnom sudu da ponovi sudski postupak.

Glavaš je u Saboru jedan od ukupno dva poslanika Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), čiji je bio i osnivač.

Na snazi je prvostepena presuda Županijskog suda u Zagrebu kojom je Glavaš osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. u slučajevima poznatijim kao "Garaža" i "Selotejp".

Printskrin:YouTube/Za Svoje Printskrin:YouTube/Za Svoje

Do odluke Ustavnog suda, Glavaš je više od pet godina proveo u zatvoru u Mostaru u BiH, gde je završio pošto je uoči izricanja prvostepene presude u Hrvatskoj pobegao u susednu državu, čije državljanstvo takođe ima uz hrvatsko.

On je prvostepeno osuđen za ubistva više srpskih civila, od kojih su neki bačeni u Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta. Neke od žrtava su, u garaži Sekretarijata za narodnu odbranu u Osijeku, na čijem čelu je bio Glavaš, bile prisiljene da piju sumpornu kiselinu iz akumulatora.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • major Milan Tepic RSK

    24. februar 2016 | 15:19

    Glavasu treba suditi neki sud van Europe jer se radi o zlocincu i monstyrumu koje covjecanstvo nije zapamtilo, ubijao svoje sugradjane ljude ucene i pametne naucnike hirurge umove kojhi su zarili i palili na prostorima bivse Jugoslavije. Ubijao je samo sto su sasvim slucajno bili Srbi. Konacno da Hrvatsko pravosudje stane na noge da sudi svima za sve zlocine.

  • Mause..

    24. februar 2016 | 14:00

    Ustasa nevidjeni,ratni zlocinac,najveci srbomrzac a ovamo nas Irinej kaze da su nam oni najblizi narod..

  • Mirko

    24. februar 2016 | 13:51

    I opet nista kome da se veruje, sve vec vidjeno po koji put..taj je trebao odavno da dobije dve dozivotne..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA