HRVATI I DALJE DISKRIMINIŠU SRBE: Proslava "Oluje" pojačala tenzije, tvrdi Amnesti internešnal

Diskriminacija hrvatskih Srba je nastavljena i u javnom sektoru na području zapošljavanja i vraćanja stanarskih prava

  • 64

U Hrvatskoj i dalje traje diskriminacija Srba i Roma, navodi se u godišnjem izveštaju Amnesti internešnala (AI) u kojem se napominje da se prošle godine zemlja borila s problemom velikog broja izbeglica i migranata, ali se vlastima zamera da nisu poklonile dovoljnu pažnju ranjivim osobama.

VIKALI SU "NIJE TI OVO SRBIJA" I UDARALI ME: Jeziva ispovest pretučenog Srbina iz Hrvatske (FOTO)

Proslava vojno-policijske akcije Oluje "u kojoj je 200.000 Srba proterano iz Hrvatske 1995." pojačala je napetosti između srpskih i hrvatskih nacionalista, ocenjuje su u izveštaju u kojem se navodi da je u Vukovaru lokalna vlast donela odluku o uklanjanju ćiriličnih ploča te da su uvedena posebna plaćanja za dokumente na ćirilici "uprkos tome što su 34 odsto stanovništva Srbi".

Agencija Hina prenosi da je diskriminacija hrvatskih Srba nastavljena u javnom sektoru na području zapošljavanja i vraćanja stanarskih prava.

Isključivanje Roma iz društva i dalje se rašireno, a posebno se vidi u području zapošljavanja i osiguravanja odgovarajućeg stambenog prostora.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Amnesti izdvaja i nekoliko pojedinačnih slučajeva pa navodi da je opštinski sud u Splitu, na primer, oslobodio odgovornosti trojicu muškaraca za homofobni napad na šest žena 2012. godine. Prenosi da su žrtve kazale kako im je policija pretila kad su podnosile prijavu i da nije uhvatila osumnjičene niti istražila slučaj na zadovoljavajući način.

Navodi se i da je u junu osiječki okružni sud potvrdio odluku zagrebačkog opštinskog suda da je udruženje Zagreb prajd povredila čast i dostojanstvo bivše zaposlenice HRT-a time što ju je stavila na popis homofoba 2013. godine.

Kao pozitivno navodi se da je u maju Sabor usvojio zakon koji žrtvama seksualnog nasilja u ratu daje odštetu ali dodaje se da Hrvatska još nije donela sveobuhvatni zakonski okvir koji bi regulisao status svih civilnih žrtava rata i njihovo pravo na odštetu.

Hrvatska nije ratifikovala konvenciju protiv prisilnih nestanaka i nije donela zakon o nestalim osobama pa zbog toga porodice 1.600 nestalih nemaju pravo na odštete, navodi ova međunarodna organizacija.

Prošle godine, prema izveštaju AI, kroz Hrvatsku je prošlo više od 550.000 izbeglica i migranata prema drugim zemljama EU. Od tog broja tek je nekoliko stotina podnelo zahtev za azil. Vlastima se zamera da nisu izdvojile posebno ranjive pojedince među kojima su maloletne osobe bez pratnje odraslih i i žrtve krijumčara ljudima.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S.C.

    24. februar 2016 | 13:50

    Samo vam fasizam u glavi.Sta ocekivati od genocidok naroda. Oni su svoju dusu izgubili klica im je pokvarena

  • Dobi

    24. februar 2016 | 17:32

    Sta drugo moze da se ocekuje od genocidnih umova,kad je njih vaspitavao Ante Pavelic i jezuiti.Pa oni prave zurke po crkvama samo da bi manipulisali masama a hrvati i jesu glupa masa koliko god im komleksi radili u svesti,kompleks je kompleks,bio on vise ili nize vrednosti i treba da se leci psihijatrijski.Njih jos uvek dedovi vaspitavaju da mrze srbe,to je odprilike kao sto su turci pre 500 god. nas zatucavali,pa smo se mi ipak otrgli od toga,ali hrvati se nece otrgnuti od uticaja svojih dedova ustasa,jos ko zna koliko godina.Smesni su i jadni u svojoj nadobudnosti,verujuci da su napredna rasa.Otprilike su najslicniji Hitlerovom nacinu razmisljanja a zna se koliko je on bio tragikomican lik.Kompleksi naprave cudo od ljudi u najnegativnijem smislu.

  • srbin bn

    24. februar 2016 | 23:13

    Molim telegraf da vise ne objavljuje te ustaske degene na nasem portalu ,gdj im je kultura jer vredaju nam zrtve.Moj otac je ostao siroce a mi preko drine znamo ko su oni.Neka dodu mi cekamo sa hljebom i soli kod mene nikad nisu takvi zivjeli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA