ŠOKANTNE TVRDNJE - CRTAĆI KVARE DECU?! Roditelji - ovo se može desiti vašim mališanima ako gledaju crtane filmove

- Gledajući crtane filmove mališani gube sliku o realnosti. Ne razlikuju šta je stvarno, a šta nije. Zato ne treba da nas čudi kada čujemo da je neko dete čekićem udarilo mačku u glavu - ističe Jelena Holcer, pedagog i psiholog Škole za roditelje

  • 37

Deca do druge godine života uopšte ne treba da gledaju televziju, niti da budu u kontaktu sa elektronskim medijima. Jelena Holcer, pedagog i direktor Škole za roditelje ne samo da smatra da deci do dve godine treba zabraniti televiziju, već i nakon druge godine treba dozirati televizijski sadržaj.

PRONAĐITE MIKIJA MAUSA: Diznijevu tajnu zagonetku rešiće samo ljudi oštrog oka! Jeste li vi među njima? (FOTO)

Ona pojašnjava da crtani filmovi imaju dvostruko negativno dejtsvo na decu do šeste godine:

- Gledajući crtane filmove mališani gube sliku o realnosti. Ne razlikuju šta je stvarno, a šta nije. Zato ne treba da nas čudi kada čujemo da je neko dete čekićem udarilo mačku u glavu. Verovatno u tom trenutku očekuje da će videti zvezdice iznad mačkine glave, i gube osećaj za agresivno ponašanje, šta je stvarno, a šta imaginarno , kao i empatiju - ističe Holcer za Blic.

I psiholog Ivana Nedeljković se slaže da se deca ponašaju prema modelima koje vide:

- Ako su njihovi jnnaci nasilnici, mališani će se ponašati isto kao i oni. Najveće žrtve svih loših programa su deca i ona plaćaju najveći danak - kaže Nedeljkovićeva.

Da je krajnje vreme da se u Srbiji označi TV program neprikladan za decu složili su se na jučerašnjem skupu u Kragujevcu i Unicef, Udruženje novinara Srbije kao i Regulatorno telo za medije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nenormalan

    25. februar 2016 | 09:42

    Pa ništa ubacite sto vise farmi ,parova i ostalih naučnih emisija .O boze svako danas glumi experta

  • Tata

    25. februar 2016 | 08:53

    To je zato sto nema normalnih crtaca kao nekad. A pojedini roditelji dopustaju deci da gledaju farmu parove i ostale gluposti. Sta s tim?

  • Тарас Буљба

    25. februar 2016 | 08:42

    To je sve zbog ovih novih crtaća, naruto ird.. Bolest! Ja sam gledao pticu trkačicu pa nisam probao da skočim sa litice!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA