NASILNICI IDU NA TEŠKU ROBIJU! Srbija uvodi NOVI ZAKON o porodičnom nasilju

Novi zakon predviđa posebno obučene jedinice policije u pratnji psihologa, koje će morati da izađu na teren čim dođu do saznanja o nasilju u porodici, a zatim nasilnika da udalje iz kuće i odrede mu zadržavanje od 48 sati

  • 60

U toku prethodne godine, u Srbiji su u porodičnom nasilju ubijene 34 žene, a većina njih je i raznije prijavljivala nasilje, dok se Savetovalištu za borbu protiv nasilja i Sigurnoj kući u 2015. javilo za pomoć oko 3.500 žena. Prema statistikama, svaka treća ženska osoba u Srbiji doživi neki vid nasilničkog ponašanja.

ŽENE, OSNAŽITE SE! Evo šta je najbitnije da uradite i prestanete da budete žrtva nasilja!

Na sajtu Ministarstva pravde će 10. marta biti predstavljen nacrt zakona o sprečavanju porodičnog nasilja i izmene i dopune Krivičnog zakona koji predviđaju daleko rigoroznije mere za nasilnike, brže i efikasnije sudstvo, piše Alo.

SILOVAO JE MOJU ĆERKU, TERAO ME TO DA GLEDAM, A ONDA JE IMAO SEKS SA MNOM! Žena opisuje HOROR o kom bruji Srbija

- Izmenama Krivičnog zakona biće uvedena dva nova krivična dela, koja je do sada poznavala samo praksa, ali ne i zakon, a to su proganjanje, koje podrazumeva besomučne pozive i čekanje žrtve, i seksualno uznemiravanje - kaže za ovaj list Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde, pa dodaje:

- Postojaće posebno obučene jedinice policije na teritoriji svake opštine koje će, čim dođu do saznanja o nasilju u porodici, a zakon predviđa da nasilje ne mora isključivo da prijavi žrtva, biti dužne da izađu na teren i na licu mesta zajedno sa pihologom izvrše procenu rizika (psihičko stanje nasilnika i žrtve), a zatim da nasilnika udalje iz kuće i odrede mu zadržavanje od 48 sati.

Kako dalje kaže, policija će hitno podneti prijavu tužioci koji pokreće postupak, a zatim će se mera izreći na 30dana, tokom kojih će žrtva moći da preduzme dalje korake, a tužilaštvo da podigne optužnicu. Ukoliko nasilnik i uprkos merama priđe žrtvi, ona treba da se obrati policiji koja odmah reaguje, a sud zbog kršenja mera može da izrekne kaznu zatvora od 60dana.

Ove novine, koje su predviđene nacrtom zakona o sprečavanju porodičnog nasilja predviđaju i umrežavanje institucija, što znači da će tim sastavljen od predstavnika policije, tužilaštva, centra za socijalni rad, školstva i zdravstva jednom nedeljno razmatrati sve slučajeve porodičnog nasilja, uzroke i profile nasilnike, a biće formirana i baza porodičnih nasilja.

Foto: ilustracija / Profimedia Foto: ilustracija / Profimedia

Ovaj model primenjen je kao pilot-projekat u prethodnom periodu u četiri grada u Srbiji - Vranju, Užicu, Pirotu i Čačku i doneo je dobre rezultate.

Prema podacima iz ovih gradova, broj slučajeva u drugoj godini primene je bio gotovo dvostruko veći nego u prvoj jer su žrtve više ohrabrene da prijave nasilje, a tek u trećoj godini je broj prijava smanjen, odnosno mere su donele dobre rezultate.

Ono što je zanimljivo jeste da naš zakon do sada nije poznavao termin "žrtva", već su žene koje su nemilosrdno prebijane imale status oštećenog lica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N. S

    26. februar 2016 | 09:59

    To teška robija? Blago nama. A šta kad on posle 48h dođe kući? A sudstvo baš ekspeditivno. Davaće joj godišnjicu kad stigne PRVO ročište.

  • ATIMUS

    26. februar 2016 | 10:24

    Zakon je dobro napisan ali selektivno ce se primenjivati kao i svi ostali zakoni ...veze korupcije zemljastvo stranke polozaji u drustvo i i......

  • Јасмина

    26. februar 2016 | 13:48

    Коначно..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA