JADRANSKO MORE POSTAJE OPASNO: U njemu je sve više smrtonosnih riba

- Nakon otvaranja Sueskog kanala 1869. goidne, omogućen je prelazak organizama iz jednog u drugo more - rekao je Jakov Dulčić

  • 37

Klimatske promene uticale su i na morsku floru, pa tako u Jadranskom moru možemo uloviti i neke ribe koje do sada nismo nikada videli. Riblji svet je pretrpeo značajne i brze promene, takozvani procen tropikalizacije, to jest povećanja brojnosti toploljubnih vrsta u severnim delovima mora.

U JADRANSKOM MORU ULOVLJENA NAJOTROVNIJA RIBA NA SVETU: Narode, čuvajte se ovog ubice!

- Osim otopljenja, koje je sve vidljivije, sve značajniji uticaj ima i proces lesepsijskih migracija (migracije iz Crvenog u Sredozemno more). Nakon otvaranja Sueskog kanala 1869. goidne, omogućen je prelazak organizama iz jednog u drugo more. Tako su neke invazivne vrste iz Crvenog mora postale deo sredozemnog ekosastava te imaju ozbiljan uticaj na ekologiju, a neke vrste ugrožavaju lokalne i endemične vrste. Sve to dovodi do promena unutar ekosastava - objasnio je za dnevnik.hr profesor Jakov Dulčić.

Tako je i prugasti kljunaš završio u Jadranu. Reč je o ribi koja naseljava grebenska područja na dubinama od jedan do 10 metara. Njena prirodna okolina je u vodama Tihog okeana, kod Japana, Koreje, Tajvana...

Printskrin: Youtube/Cheang Kit Yoo Printskrin: Youtube/Cheang Kit Yoo

Naučnici su zaključili da je najverojatnije u Jadran dospela pomoću brodova, najverojatnije teretnim ili tankerima, odnosno u komorama "sea chest" ili putem balastnih voda. Međutim, isto tako napominju kako ne mogu isključiti i ostale načine.

Kako navode istraživači sa Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu do sada je u Jadranskom moru zabeleženo 14 vrsta riba lesepsijskih migranata.

Foto: teutinaljubav.blog.hr Foto: teutinaljubav.blog.hr

- Od njih su potencijalno invazivne i sa velikom sposobnošću da uspostave svoju populaciju u Jadranskom moru zasigurno ribe plavotačkasta trumpetača (Fistularia commersonii), srebrnoprugasta napuhača ili četverozupka (Lagocephalus sceleratus) i Siganus luridus, pa plavi rak (Callinectes sapidus), zatim lakonogi rak (Percnon gibbesi) koji su dospeli u Sredozemlje, a naknadno i u Jadran preko Gibraltarskog moreuza. Iako se u većini slučajeva radi o "zalutalim" jedinkama koje još nisu spremne za "kolonizaciju" Jadranskog mora, postoje indikacije da su neke vrste postale uspešne ili potencijalno uspešni "kolonizatori" poput upravo navedenih vrsta - dodao je Jovan.

(Telegraf.rs / Izvor: dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANTE BAN

    6. mart 2016 | 21:42

    ISTINA,kojoj ja često svjedočim! Mijenja se morska fauna usljed porasta temperature Jadrana. Dolaze primjerci riba iz toplijih mora. A opasnost Jadrana je tim veća što je ono zatvoreno more. Takodjer- u moru je sve više smeća, u čijem bacanju prednjače brodovi, a po državama Albanija!

  • SCEPAN SCEKIC

    6. mart 2016 | 21:53

    Kod te bagre ionako ne idem na letovanje od kad su priznali kosovo...stoga me zabolje...a kad malo bolje razmislim kako de ribe opstaju i prezivljavaju kad ti nesoji vazda pustaju govna i kanalizaciju u more... ;)

  • Nn

    7. mart 2016 | 00:21

    Pa ovo je sandra partizan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA