U SKOPLJU I DALJE NAPETO: Albanci ne odustaju od svojih zahteva, ne žele pravoslavni krst (VIDEO)

Na mestu gde je planirano da bude podignut krst visok 55 metara u pomenutom skopskom naselju, demonstranti Albanci su na silu prošle noći uklonili ogradu kojom je taj prostor bio okružen i počeli da postavljaju albansko znamenje i šatore

  • 34

U očekivanju epiloga protesta najuticajnije partije Albanaca, Demokatske unije za integracije (DUI), koja je u koaliciji sa vladajućom VRMO-DPMNE, zbog početka gradnje velikog krsta u naselju Butel, pravni stručnjaci poručuju da je odgovornost za takve incidente na vlastima, a analitičari da su to uobičajene predizborne scene.

SKOPLJE NA NOGAMA: Albanci zatrpali temelj na mestu gde treba da se izgradi pravoslavni krst (VIDEO)

Tenzije rastu, a Albanci poručuju da proteste neće prekinuti sve dok odluka o gradnji krsta ne bude poništena.

Na mestu gde je planirano da bude podignut krst visok 55 metara u pomenutom skopskom naselju, demonstranti Albanci su na silu prošle noći uklonili ogradu kojom je taj prostor bio okružen i počeli da postavljaju albansko znamenje i šatore.

I dok pravnici pozivaju da se slučaj reši u institucijama sistema, analitičari tvrde da je reč o uobičajenim predizbornim scenama tim pre što je Makedonija već duže vreme u teškoj političkoj krizi.

I građani Butela smatraju da je vlast zadužena da reši ovaj problem.

- Nije dovoljno samo da se napiše: Mi ne želimo da se Skoplje pretvori u Belfast, Jerusalim ili Bejrut. Mnogo je važnije da se utvrdi ko pripremio teren za to, jer to je suštinski problem - poručuju oni.

Albanci tvrde da je odluka o gradnji krsta na tom mestu čista provokacija za sve Albance u Makedoniji, a gradonačelnik opštine Čair Izet Medžiti je dao rok opštini Butel da preispita odluku o podizanju tog objekta jer, kako kaže, njome je narušen osnovni princp Badentera, Okvirnog dogovora iz Ohrida o multietničkoj i multikonfesionalnoj Makedoniji.

Printskrin: Youtube/alsatmtv Printskrin: Youtube/alsatmtv

Strahuje, naime, da bi za tom odlukom mogle da se povedu i druge opštine u makedonskoj prestonici.

Badenterov princip, inače, podrazumeva da o svim međuetničkim pitanjima na državnom i lokalnom nivou odlučuje većina svih poslanika, kao i većina poslanika iz manjinskih zajednica.

Po rečima nekih stručnjaka, dvoglavi orao i krst imaju veze sa Badenterovim principom, a da je prioritet u ovom trenutku otvaranje razgovora u lokalnim samoupravama o problemima koji imaju etničku konotaciju.

- Postavljanje dvoglavog orla i izgradnja krsta svakako da imaju veze sa Badenterom. Čitav sistem lokalne vlasti je izgrađen tako da građani razgovaraju i na osnovu toga donose odluke koje neće izazvati sukob. Svako donošenje odluke bez rasprave je namerno izazivanje međuetničkog konflikta - ocenjuje Mirjana Najčevska, univerzitetski profesor.

Printskrin: Youtube/alsatmtv Printskrin: Youtube/alsatmtv

Najčevska ističe da dešavanja u Čairu i Butelu mogu u svakom trenutku doneti neke usijane glave koje su na platnim listama političkih partija, sa ciljem da izazovu konflikt. Najčevska dodaje da MUP treba početi da privodi sve one koji stoje iza incidenata koji su se desili.

- Svaki od funkcionera koji je doneo ovakve odluke ili je bio prisutan pri postavljanju orla ili krsta, treba biti pozvan u policiju. Tako će građani videti da je policija adresirala prave počinioce - konstatuje ona.

Profesor Najčevska nema dileme da svi ovi događaji imaju za nameru skretanje pažnje javnosti sa trenutnog stanja u Makedoniji, koje je zabrinjavajuće od kada je opozicija počela objavljivati kompromitirajuće materijale sa prisluškivanih razgovora.

U međuvremenu, skopski mediji su javili da je policija podnela krivičnu prijavu protiv funkcionera DUI Bećira Asanija zbog sumnje da je učestvavao u napadu na Todora Petrova, predsednika Svetskog makedonskog kongresa i donatra gradnje krsta, koji je pretučen 27. februara u jednom restoranu, nakon što je crkveni vrh osveštao temelj.

Kablovska televizija 24 vesti, podseća da je Asani bio jedan od glavnih učesnika u protestima zbog izgradnje crkve-muzeja u skopskoj tvrđavi Kale pred izbore 2011, kao i kod rušenja spomenika caru Dušanu, gde su tada bili i skoro svi funconeri DUI.

DUI se nije zvanično oglasila povodom napada na Petrova.

Krst sličnih dimenzija krstu koji treba da bude podignut u Butelu već postoji u skopskoj opštini Čair, a i taj krst je poklon Todora Petrova. Na planini Vodno iznad Skoplja 2002. je podignut "Milenijimski krst", visok 66 metara, koji dominira glavnim gradom Makedonije i može da se vidi sa udaljenosti od 30 kilometara. Lideri opzicionog Socijademokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev i druge po veličini albanske partije DPA Menduh Tači pozvali su u četvrtak, pre protesta, građane da ne nasedaju na provokacije.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Zaev i Tači su izneli sličan stav da se kod poslednjih događaja oko postavljanja nacionalnih i verskih simbola po Skoplju "radi o novoj epizodi predizbornog scenarija" VMRO DPMNE i DUI, stranaka vladajuće koalicije.

Građani, pak, strahuju od širenja protesta i narastanja međuetničkih sukoba jer, kažu, da oni uvek prethodne izborima.

Analitičar Daut Dauti, upozorava na mogućnost da situacija izmakne kontroli: „Mnogi koriste dvoglavog orla ili krst za svoje političke potrebe.

- Ne bih želeo da poverujem da u tome ima istine jer bi to bilo opasno slepilo i poigravanje sa nacionalnim i verskim osećanjima građana, koje bi moglo da izmakne kontroli. Ako smo išta naučili iz prošlosti, to je da se sa nekim stvarima ne bi trebalo igrati. U ovoj zemlji bi svi trebalo da budu svesni da su zakoni tu da se poštuju, a ne da budu mrtvo slovo na papiru. Ako nismo svesni koje su specifičnosti jednog multietničkog društva, ako ne učimo na greškama, onda bi mogle da se ponove one situacije za koje smo bili srećni da smo ih prevazišli - rekao je Dauti.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Car

    4. mart 2016 | 18:48

    Makedonija? To su ovi sto su odmah priznali Kosovo?

  • v

    4. mart 2016 | 19:11

    Braćo MAKEDONCI nije uopste problem dajte ŠIPTARIMA pola države kao sto ste im priznali KOSOVO.... došla maca na vratanca

  • Vaske

    4. mart 2016 | 18:57

    Rastjeraj te bagru jednom za sva vremena pravac albanija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA