FEMINISTKINJE SRBIJE poslale poruku muškarcima ZA 8. MART: Šokiraćete se kad pročitate!

U domenu rada, napominje Ženski fond, razlika u položaju između muškaraca i žena u Srbiji je daleko lošija nego u 28 država članica Evropske unije

  • 8

Feminističke aktivistkinje, neposlušne građanke, buntovne žene i solidarne drugarice obeležavaju 8. mart zbog njegovog emancipatorskog i revolucionarnog karaktera, internacionalističke solidarnosti, antifašističkog kontinuiteta, uzajamne podrške žena i zajedničkih akcija protiv patrijarhata - poručuje prva lokalna ženska fondacija u Srbiji Rekonstrukcija Ženski fond, koja se povodom Dana žena obratila javnosti.

KOJI BRE OSMI MART? Srpkinja napisala poruku muškarcima koja je zapalila internet!

U domenu rada, napominje Ženski fond, razlika u položaju između muškaraca i žena u Srbiji je daleko lošija nego u 28 država članica Evropske unije. Rodni jaz je najveći u oblasti podele i kvaliteta rada, čak duplo veći od onog u Evropskoj uniji.

Zaposlenih žena u Srbiji ima za 16 posto manje u odnosu na zaposlene muškarce (42% odnosno 58%).

Samozaposlenih među muškarcima ima dvostruko više nego među ženama (u starosnoj dobi od 15 do 64 godine 29% muškaraca i 14% žena).

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Žene se znatno ređe javljaju na poziciji nosioca gazdinstva nego muškarci. Na nivou cele Srbije, one su zastupljene među nosiocima gazdinstva sa 17,3 % iako obavljaju u daleko većem procentu poljoprivredne aktivnosti na gazdinstvu

Žene su ređe zaposlene sa punim radnim vremenom u odnosu na muškarce, a njihov ukupni radni vek formalno je kraći 5 godina nego kod muškaraca, iako uzimajući u obzir neplaćen rad žene rade daleko više.

Indeks rodne ravnopravnosti u Srbiji, objavljen 2016. godine, saopštava da je mnogo veći udeo žena zaposlenih u sektorima obrazovanja, zdravstva i socijalnog rada, takozvanim „sektorima brige“ i dodaje da žene ređe rade na poslovima sa promenljivim početkom i krajem radnog vremena, što se smatra pokazateljem fleksibilnog radnog vremena.

Zaključak je da to može da smanji njihovu sposobnost usklađivanja rada i porodičnog života, posebno u kontekstu neuravnotežene podele rada u domaćinstvu i brige o porodici koja se više oslanja na žene.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Pored podataka koji su ušli u zvaničnu statistiku mnogo više zabrinjava nevidljivost podataka o široko rasprostranjenoj diskriminaciji žena prilikom zapošljavanja i rada. Diskriminaciji su najčešće izložene: Romkinje, žene sa invaliditetom, lezbijke, žene drugih nacionalnosti, žene u reproduktivnom dobu, žene sa maloletnom decom, starije žene, mlade žene, žene sa sela...

U naročito teškom položaju se nalaze žene u sivoj zoni rada, one koje obavljaju sezonske poslove, rade za minimalnu platu ili za nadoknadu ispod ove granice, u lošim uslovima, bez sindikalnog organizovanja u privatnom sektoru, od kojih se zahteva prekovremeni rad bez nadoknade, bez dovoljnog broja slobodnih dana u nedelji.

Prilikom zapošljavanja i u radnom odnosu žene prežive brojna seksualna uznemiravanja, ucene i zlostavljanja; prve su na listama za otuštanje a poslednje na listi kandidata i kandidatkinja za unapređenje, i dalje su manje plaćene za isti rad u odnosu na muškarce.

Žene su češće odbijane na konkursima za posao sa obrazloženjem da je to „muški posao“ ili zbog svojih godina, a nisu retki slučajevi da je žena dobila otkaz nakon korišćenja porodiljskog odsustva.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Diskriminacija žena prisutna je i u biznis sektoru, žene zauzimaju tek četvrtinu (25,8%) najviših pozicija odlučivanja u kompanijama, a čine nešto manje od trećine preduzetnika/ca (31,7%).

Većina žena prisutnih u preduzetništvu danas su preduzetnice iz nužde (66%), većinom bez porodične tradicije u ovoj oblasti i posluju uglavnom na lokalnom tržištu, u okviru uslužnih delatnosti.

Istraživanje Republičkog zavoda za statistiku pokazuje da žene u proseku rade više od 4 sata dnevno na neplaćenim kućnim poslovima, dok u danima vikenda žene provedu više vremena u neplaćenim poslovima nego muškarci u ukupnom poslu.

Ženski fond poručuje da je autonomija sigurnost, a znanje bezbednost i budućnost.

"Energijom se bori protiv pritiska, straha, brisanja, pretnje. Antimilitaristički fokus stoji protiv militarizacije, uprkos njihovoj nejednakoj moći. Kreativnost iskoračuje uprkos pokušajima urušavanja kulturnog prostora. Treba ostati autonomna/man, bez cenzure, sa smelim pozivom na uzbunu; misliti na budućnost i prošlost kao na naš kontinuitet, pozivati angažovane nove generacije, novu publiku, nove aktere…", dodaju njegove članice.

Aktivistkinje i aktivisti Fonda okupiće se danas u 14 časova, na Trgu Republike u Beogradu i krenuti u protest protiv patrijarhata, kapitalizma, nacionalizma, militarizma, rasizma, ksenofobije, homofobije i fašizma.

Od Trga Republike kolona će krenuti do Terazija, ulicom Kralja Milana prema Slaviji i zaustaviti se ispred spomenika Dimitriju Tucoviću.

Kako su rekli, na taj način žele da izraze protest zbog najavljenog izmeštanja socijaliste i antimilitariste sa trga i iz istorije.

Kolona će potom nastaviti do Centra za kulturnu dekontaminaciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goran wien

    8. mart 2016 | 13:45

    Koja Glupost.Sada ispada da Sve Zene Rade,A muskarci nista. Zene srecan vam praznik.

  • Wien

    8. mart 2016 | 14:37

    Sponzoruse,botoksice,silikonke ajmo u rudnike tamo vas je 0,00000%....srecan 8.mart

  • Алекса

    8. mart 2016 | 15:11

    Да ли се ове залажу да жене дуже и више раде, да им се продуже године старости за одлазак у пензију, да немају радно време него да раде од јутра до сутра, да труднице раде? ПС Жене честитам вам што сте се избориле да радите у фабрикама, а да примате мању плату, а да притом сав посао у домаћинству радите као и кад нисте радиле. Ускоро ћете добити привилегију да радите у рудницима у осмом месецу трудноће. Но битно је да неумитно идемо у напредак.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA