Srđan od BURADI pravi RAJSKE KUĆE u kojima bi svako poželeo da živi! (FOTO)

Oni ogromne balvane pretvaraju u daske za mrtvačke sanduke, ambalažne sanduke, a rade i palete koje prodaju širom Srbije

  • 0

Srđan Čkautović (36) iz sela Trnavci, u okolini Aleksandrovca, od bačvi starih šest decenija, gabarita i do 22.000 litara, pravi kućice za uživanje.

OVO SU POSLEDNJI SRBI SVOJE VRSTE: Njihov plemeniti zanat je nekad bio cenjen, a danas nestaje

Srđan bačve veličine omanje sobe nalazi zaboravljene na dnu tuđih podruma. Svaka mora da se rastavi, restaurira i ponovo sastavi, a ako svaka traka od drveta ne bude vraćena baš tamo gde je stajala, bačvu živ čovek ne može više da sastavi.

Srđan ima firmu za preradu drveta. Njegov otac Dragutin je pintor, majstor za izradu buradi, mada se Čkautović mlađi nikada ovim poslom nije ozbiljnije bavio.

- Onda nas je pozvao Nišlija koji je u Aleksandrovcu kupio staru bačvu od 10.000 litara, da u njoj napravi kućicu za okupljanje prijatelja - priča Srđan i nastavlja:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

RADNICI SU RENOVIRALI KUĆU U TREBINJU, a onda u zidu pronašli misteriozne rukopise na ARAPSKOM (FOTO)

- Kada je rastavljenu bačvu dovezao u Niš, tamo nije imao ko da mu je sastavi. Pozvani smo otac i ja. Gazda je tražio i da uradimo vrata i od nje načinimo kutak za odmor. Kada smo sve uradili, bio sam oduševljen. Odmah sam sličnu napravio sebi. To je video naš čovek iz Švajcarske, tražio da napravim i njemu i tako je sve počelo - kaže on.

Čkautovići stare bačve kupuju u okolini Aleksandrovca. Srđan ima spremnih 50 komada bačvi od 22.000 litara, koje su veličine 3,5 puta 3,5 metara, kao omanja soba. Njih doprema iz Nemačke. U podrumu ima 18 bačvi od po 13.000 litara, 50 od 800 litara i još 50 bačvi od 2.700 litara. Sve su pravljene između 1956. i 1960. godine.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Aleksandrovac je vinarski kraj, mnogo firmi se time bavilo. Ta preduzeća su propala, pa bačve sada nikome ne trebaju. Ja ih otkupljujem i dajem im novi život - objašnjava Srđan.

BESPLATNA KUĆA IZ BAJKE ZA BRAČNE PAROVE IZ SRBIJE: Oni koji se usele treba da brinu samo o JEDNOJ STVARI!

Svaka bačva na mestu kupovine se rastavi na delove iz kojih je napravljena, drvene trake, takozvane "duge". Pre toga se mora obeležiti gde je koja "duga" stajala, koja pored koje, i to se obeležava brojevima. Ako se svaka "duga" ne vrati tačno tamo gde je bila, bačva nikada neće biti sklopljena ponovo. Skinu se i obruči. Kada bačva stigne na adresu naručioca, ponovo se "pakuje". Obruči se krate jer je drvo rasušeno. Ponovno upakovana bačva može opet da drži tečnost. Tokom tog posla, na bačvi se otvaraju vrata, prozori, pultovi za prodaju, sve u zavisnosti od želja naručioca.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Do sada smo otac i ja od buradi pravili bungalove, takozvane meraklijske kutke za dvorišta, trafike za prodaju pića ili hrane. Burad od 6.000 litara se može pretvoriti u bungalove za spavanje, u koje staju dva ležaja i čak TV iznad vrata. Dve bačve, od 13.000 i 2.700 litara očas posla pretvorimo u stan. Elipsasta od 13.000 litara pretvara se u sobu sa dva ležaja u koje se penjete stubicama, ona su "na spratu" jer je bačva visoka 3,5 metra. Dole su sto i dve klupe za sedenje. Iza ove bačve se postavlja manja, od 2.700 litara, koja se na veću nadovezuje. U manjoj bačvi je mokri čvor, kupatilo. Cela kuća je tako u dve bačve - nastavlja Aleksandrovčanin.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

On je sa ocem Dragutinom, koji je zadužen za majstorski deo posla, radio bačve u Beogradu, Nišu, Rumi, Kruševcu, Velikom Gradištu. Osim kućica, otac i sin od bačvi prave stolice, stolove, foteljice, obične bačve za vino.

Čkautovićima je ipak primarni posao prerada drveta. Oni ogromne balvane pretvaraju u daske za mrtvačke sanduke, ambalažne sanduke, a rade i palete koje prodaju širom Srbije. Srđanu u poslu osim oca pomaže i supruga Snežana. Ona kaže da je neprikosnovena za farbanje kućica od bačvi.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Imam najpreciznije oko. Ipak, to je moje najjednostavnije zaduženje u kući. Kad završim obaveze oko ručka, spremanja kuće i oko dece, radim u radionici, pravim palete - govori Snežana, žena sitne i nežne građe.

U TEK KUPLJENOJ KUĆI skinuo lamperiju i pronašao gomilu SMRTONOSNOG ORUŽJA

Njen suprug uz osmeh to potvrđuje, dodajući da je jedna paleta koju Snežana pravi teža od nje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Barata pneumatskim pištoljem za palete kao bilo koji muškarac radnik, a brža je od većine - dodaje Srđan.

Mladi par ima sina Aranđela, koji je treći razred osnovne škole i ćerku Miljanu, koja je prvak. Aranđeo već ulazi u tajne očevog i dedinog zanata igrajući se kraj radionice pored koje je sada istovareno 200 kubika trupaca.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA