EVO ZAŠTO PRINC ČARLS želi da postane PRAVOSLAVAC!

Princ Čarls je stalni posetilac Svete gore, najčešći manastir u kojem provodi vreme je Vatopedi, još od 1996. godine kada je prvi put bio gost pravoslavnog bratstva na ovom poluostrvu

  • 10

Članovi britanske kraljevske porodice, princ od Velsa i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola, nalaze se na zapadnobalkanskoj turneji, tokom koje su posetili Hrvatsku i Srbiju, a u planu im je i obilazak Crne Gore i Prištine. Ono što malo ljudi zna o prestolonasledniku Ujedinjenog Kraljevstva je da je veoma privržen pravoslavnoj veri.

TREBAJU LI SRBI DA VOLE PRINCA ČARLSA? Evo šta je BRITANSKI MONARH uradio za HILANDAR, a Srbija mu to NEĆE ZABORAVITI!

Naime, otac princa Čarlsa, princ Filip, sadašnji vojvoda od Edinburga, bio je pravoslavac pre stupanja u brak sa princezom Elizabetom, sadašnjom britanskom kraljicom. Biografi kraljevske porodice navode da je ženidbom Filip prestao da zvanično bude pravoslavac, ali da nikada nije prestao da se krsti, čak i na javnim mestima, kao pripadnik ove veroispovesti.

Princ Čarls i vojvoda od Edinburga su vrlo aktivni u pomaganju društvu prijatelja Svete gore, ali mlađi član porodice češće odlazi među monahe, po nekom nepisanom pravilu dva puta godišnje, da uživa u meditaciji i slikanju.

Manastir Esfigmen na Svetoj gori. Foto: poklonik.com Manastir Esfigmen na Svetoj gori. Foto: poklonik.com

Tokom boravka među manastirskim zidinama princ Čarls se ne razlikuje nimalo od ostalih posetilaca, pridržava se svih ograničenja koje nameće monaški život, između ostalog spava u velikoj spavaonici zajedno sa ostalim posetiocima.

Prinčevi Čarls i Filip su počasni članovi Engleskog društva prijatelja Svete gore. Poslednji put princ Čarls je privatno posetio manastir Hilandar, 12. septembra 2003. godine, i tom prilikom je bio zadivljen lepotom srpskog duhovnog nasleđa, kazali su u pres-službi Patrijaršije SPC.

Sam Čarls više puta je obilazio manastir Hilandar na Svetoj gori, a organizovao je i akcije za prikupljanje dobrovoljnih priloga za obnovu manastira koji je nastradao u požaru. Tom prilikom princ Čarls se istakao kao najveći dobrotvor, i za potrebe obnove ove svetinje poklonio je 650.000 funti.

Princ Čarls je stalni posetilac Svete gore, najčešći manastir u kojem provodi vreme je Vatoped, još od 1996. godine kada je prvi put bio gost pravoslavnog bratstva na ovom poluostrvu.

PRAVOSLAVNI SVEŠTENICI NA INSTAGRAMU: Fotke monaha sa Svete Gore kakve do sada nikada niste videli (FOTO)

Princ od Velsa juče se sastao u Beogradu sa srpskim patrijarhom Irinejom, a posetio je i Hram Svetog Save. Ispred Hrama Svetog Save dočekan je uz hleb i so koju su mu doneli dečak i devojčica u narodnim nošnjama.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Istorija najvećeg pravoslavnog hrama u Evropi takođe povezuje narode Velike Britanije i Srbije. Naime, britanski misionar i dobrotovor Fransis Makenzi živeo je u srpskoj prestonici od 1876. pa sve do smrti 1895, a značajan je i kao darodavac dela parcele na kojoj je podignut Hram Svetog Save.

Takođe, on je jedan od malobrojnih stranaca čije se ime nalazi na listi velikih dobrotovora Hrama.

Britanski "Gardijan" je maja 2000. godine u svom tekstu o budućnosti monarhije postavio sledeće pitanje o princu Čarlsu: "Jednoga dana on će postati kralj, ali u šta on zaista veruje?" U odgovoru se navodi da budući monarh nije siguran gde je sada i da pokušava da otkrije korene svoje duhovnosti. Da li je pravoslavalje izlaz?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA