U SRBIJI postoji operacija protiv GOJAZNOSTI, koja košta 420.000 DINARA! Ovo je SVE o njoj!

Prema rečima prof. Ilića, operacije protiv gojaznosti najbolje rezultate daju kod osoba do 40 godina, koje još nemaju većih komplikacija na kardiovaskularnom sistemu

  • 15

Od gojaznosti u Srbiji pati više od polovine stanovništva. Za poslednje dve decenije Srbi su postali gojazniji za 65 odsto. Međutim, ukoliko imate novca, i ovaj problem možete da rešite, i to operacijom koja košta 420.000 dinara.

Već sa 12 godina je dogurala do 110 kilograma, a sada ima 55! Evo šta joj je pomoglo (FOTO) (VIDEO)

Kada vitalni organi plivaju u masnoći, kada je indeks telesne mase (BMI),odnosno odnos površine i mase tela viši od 40 kg/m2, ako pacijent uz to ima i povišen krvni pritisak i masnoću u krvi, šećernu bolest, pati od steriliteta - vreme je za operaciju, kaže prof.dr Miroslav Ilić, upravnik Klinike za grudnu hirurgiju u Sremskoj Kamenici.

- Postoji izuzetno interesovanje za ove operacije, ali primećujem da više znaju pacijenti koji su gojazni nego lekari koji ih viđaju svakog dana. Problem je u lekarima i opšte prakse i specijalistima koji iz različitih razloga prenebregavaju činjenicu da je osnov za bolest GOJAZNOST, a da je npr. šećerna bolest ili povišen krvni pritisak samo posledica. Naravno, među lekarima koji ne poznaju dovoljno ovu problematiku vlada uverenje da gojazna osoba zdrava samo što "ne vodi računa" o sebi - kaže za Telegraf prof.dr Miroslav Ilić, i dodaje da je gojaznost bolest koja se jedino efikasno leči hirurškim putem!

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Imala je 120 kila i niko nije hteo da je pogleda, a onda je smršala 58 i pobedila u bikini takmičenju! (FOTO)

Operacija košta 420. 000 dinara, i plaća se na Institutu za plućne bolesti, a podrazumeva plaćanje neophodnih troškova automatskih "samošivača" odnosno steplera, kojima se vrši presecanje želuca.

- Za ovu operaciju uopšte nije potreban nikakav uput jer naš Institut nema sklopljen ugovor o ovim operacijama sa RFZO. Dakle, pregled se obavlja u dispanzeru Instituta za plućne bolesti u Novom Sadugde postoji specijalizovana ambulanta za hirurgiju gojaznosti, gde se vrše neophodna antropološka merenja, kao i dodatna dijagnostika. Sam operativni zahvat radi se na Klinici za grudnu hirurgiju Injstituta u Sremskoj Kamenici, dok se postoperativne kontrole ponovo odigravaju u dispanzeru. Dobro je da pacijenti sa sobom ponesu sve dijagnostičke i laboratorijske nalaze koje su ranije imali, radi sticanja uvida u stvarno stanje zdravlja gojazne osobe - kaže prof. Ilić.

IMALA JE I MOŽDANI I SRČANI UDAR: Džun ima 176 kilograma i sada ponovo uživa u životu! (FOTO) (VIDEO)

Prema rečima prof. Ilića, operacije protiv gojaznosti najbolje rezultate daju kod osoba do 40 godina, koje još nemaju većih komplikacija na kardiovaskularnom sistemu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Postoje restriktivne, malabpsortivne i kombinovane operacije. Restriktivne operacije, odnosno gastrična rukavna resekcija, su popularne i među pacijentima i među hirurzima zbog olakašanog izvođenja i dobrog kvaliteta života nakon nje - priča prof Ilić, i napominje da je ipak, nakon nekoliko godina moguće da se ostatni želudac malo proširi što, ako nije došlo do promene životnog stila i navika u ishrani, što može da rezultira i ponovnim dobitnom na telesnoj težini.

Prema njegovim rečima, ovakve operacije se danas najčešće izvode u svetu.

- Što se tiče kombinovane operacije, one podrazumevaju ne samo smanjenje želuca, odnosno njegovo razdvajanje, nego i odvođenje varenja hrane na 1,5 metar daleko od dvanaestopalačnog creva, čime se postiže isključenje ovog dela digestivnog trakta i rapidno smanjenje telesne težine, te poboljšanje svih spekta metaboličkog sindroma - kaže prof. Ilić, i dodaje da je za pacijente sa težim oštećenjima endokrinog i kardiovaskularnog sistema najbolja kombinovana procedura, želudačni baj-pas, pri čemu se na želucu formira manji džep, pa sva hrana odlazi samo u njega - kaže prof.dr Ilić.

Ne možete da odolite obilnoj zimskoj ishrani? Evo kako da UBRZATE VARENJE!

Danas se sve operacije barijatrične izvode tzv. laparoskopskim pristupom, i to pod opštom anestezijom.

- Kroz nekoliko manjih otvora na trbušnom zidu uvode se kamera i instrumenti kojima se vrši zahvat, slika se prati na monitoru, a ceo zahvat traje oko sat vremena. Pacijent već dan nakon zahvata može da ustaje iz kreveta, a kroz dva dana ide na kućno lečenje - priča prof.dr Ilić, i napominje da nakon operacije pacijenti treba da se pridržavaju striktnog načina ishrane mesec dana nakon operacije jedući tečnu i kašastu ishranu, a nakon toga je potrebno da uzimaju tzv. suplemente - vitamine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr. za rock and roll

    20. mart 2016 | 19:55

    U svedskoj je dzabe

  • Dusan Mrvic

    20. mart 2016 | 19:30

    Pre cu izabrati da budem debeo. Za te pare dobra kola mogu da kupim

  • Dejan

    20. mart 2016 | 22:21

    Ovo je prava stvar. Ja sam to uradila u CH,i smršala sa 125 na72 za 10meseci. Sada Se osećam super ne koristim tablete za poviseni krvni pritisak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA