CRNA SRBIJA: Od raka dojke godišnje OBOLI 4.100, a umre 1.600 žena!

U obeležavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke uključila se i Skupština Srbije, na kojoj će osvetljenje biti simbolično roze boje

  • 5

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, danas se organizuju razne manifestacije i edukativni programi, ali i iznose uznemiravajući podaci o zdravstvenom stanju žena u našoj zemlji - da se u Srbiji svake godine u proseku registruje oko 4.100 novih slučajeva obolelih od različitih oblika malignih tumora dojke, od kojih 1.600 premine!

 

Saznajte koliki pod kolikim ste rizikom da dobijete RAK! (INTERAKTIVNA MAPA)

 

Ove podatke objavili su iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" - čija je Kancelarija za skrining raka na Cvetnom trgu od 12 do 14 sati građanima delila edukativni materijal i informacije o važnosti preventivnih pregleda u ranom otkrivanju raka dojke.

 

TIHI UBICA: WiFi polako, ali sigurno, narušava vaše zdravlje!

 

 

U obeležavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke uključila se i Skupština Srbije, na kojoj će osvetljenje biti simnolično roze boje.

 

Ministarstvo zdravlja je 2012.godine pokrenulo Nacionalni Program ranog otkrivanja raka dojke i osnovalo Kancelariju za prevenciju malignih bolesti.

 

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos

 

U toku je sprovođenje drugog ciklusa organizovanog skrininga raka dojke, a prema podacima Kancelarije za skrining raka u prvom ciklusu je otkriveno 290 karcinoma dojke, a u drugom ciklusu otkriveno je 102 karcinoma dojke.

 

Svaka žena je pod rizikom da oboli od raka dojke, a najbolji način da se rak dojke otkrije u ranoj fazi je redovni preventivni pregled u zavisnosti od životne dobi, odnosno mamografija, kao i redovni samopregledi dojki.

 

Obeležavanju Dana borbe protiv raka dojke priključiće se i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika "Železnica Srbije", koji će u periodu od 8 do 18 sati, u svojim prostorijama besplatno obavljati preventivne preglede - ultrazvučni pregled dojki, pregled ginekologa i konsultacije sa drugim specijalistima. Tu zdravstvenu uslugu će moći da koriste svi građani, a za preglede nije potreban nikakav uput, niti zakazivanje.

 

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

 

Ovim povodom oglasila se i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, koja je pozvala žene da brinu o sebi i redovno idu na preglede.

 

- Od raka dojke, kao najčešćeg malignog tumora u Srbiji, oboli svaka osma žena. Moja poruka svim ženama je da budu odgovorne prema sebi i svom zdravlju i odlaze na redovne zdravstvene preglede, jer je rak dojke izlečiv u 90 odsto slučajeva ukoliko se otkrije na vreme - poručila je Mihajlović.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    20. mart 2016 | 16:01

    NAD SRBIMA JE IZVRSEN NATO GENOCID ZRACENJEM-U SRBIJI VLADA EPIDEMIJA KARCINOMA I DECIJE LEUKEMIJE -URANIJUM RADI SVOJE -.NASIM ZAPADNIM PRIJATELJIMA JA SAM LICNO ZAHVALAN I SALJEM IM SRPSKI POZDRAV -J.... VAM SVE PO SPISKU !!!!!!

  • Tišljer036

    20. mart 2016 | 16:17

    Bože tuge pa da nas ima ko kineza malo bi nas bilo, svi koji su nas bombardovali svoje bližnje tako gledali ovo kažem bez trunke griže savesti

  • Jana

    20. mart 2016 | 23:02

    Tačno je.da.su nas prijatelji zasuli bogato bez štednje uranijum sada dobrim platama mame naše doktore da nas napuste i tako prijateljski unište sve zdravo i sposobno u Srbiji.Placa ova zemlja strane savetnike kako što brže i sigurnije da u Srbiji smanji broj stanovnika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA