MOŽDA I VI IMATE BLAGO, A NE ZNATE: U Srbiji ih ima na svakom ćošku, a stranci za kg ovih GLJIVA daju - 8.000 EVRA!

U pitanju je najcenjenija i najskuplja pečurka na svetu iz jednog prostog razloga - ne može se veštečki uzgajati, a jedino njegovo stanište je divljina

  • 14

Beli tartuf ili kuhinjski dijamant, kako se još naziva u našem narodu, je vrsta pečurke čija vrednost na tržištu dostiže između od 2.000 do 8.000 evra po kilogramu.

(VIDEO) JELI SMO NAJSKUPLJU PLJESKAVICU U SRBIJI: Ovakvu kombinaciju sigurno niste probali!

Naša sreća je to što Srbija leži na belim dijamantima, jer je potvrđeno da postoji čak 250 lokacija u zemlji na kojima je pronađeno nekoliko vrsta tartufa. Tačnije, 13 vrsta - što je skoro polovina svih poznatih evropskih vrsta tartufa.

Međutim, uprkos ogromnom potencijalu, ovaj posao u Srbiji je i dalje u početnoj fazi, a o njemu gotovo da niko i ne govori, prenosi Opanak.

U pitanju je najcenjenija i najskuplja pečurka na svetu iz jednog prostog razloga - ne može se veštečki uzgajati, a jedino njegovo stanište je divljina.

Pored specifičnih uslova za uzgoj, tartufi imaju u jedinstvenu aromu, koja se dobija mešavinom kiše i netaknute zemlje, što daje posebnu draž svakom jelu. A sem gastronomske vrednosti, tartufi su izuzetno zdravi jer obnavljaju sive moždane ćelije i jačaju organizam.

Najređi od svih tartufa je beli tartuf, kojeg Srbija ima u izobilju. Najčešće raste u ravničarskim predelima ispod bora i topole.

U Srbiji ova skupocena poslastica može se naći u zapadnom Sremu, južnom Banatu, okolini Pančeva, Valjeva, Bora

Potražnja za tartufima je ogromna na svetskom tržištu. U Americi možete naći da srednji hambrger sa tartufima košta 5.000 dolara, a kilogram čokolade posute tartufima čak 6.000 dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Analitičar

    1. april 2016 | 20:31

    Neko vas debelo slagao.Tartufi rastu na korenjudvadesetak vrsta drveća.Mogu se micelije ukopavati uhumusnom zemljištu-ušumi,u zoni sekundarnih korena,na lesci,vrbi,topoli,trepetljiki,jasenu itd.Berba posle pete godine.otkupna cenau Srbiji,mizerna do tridesetak e,tonepokriva ni troškove držanja dresiranih kučića.Imam dresiranog labradora,nema ni zanjega ni za mene,više zanjega u reciprociteru u granulama

  • Fungivet

    2. april 2016 | 23:16

    Koliko ljudi lupaju gluposti tek vidim kad pratim clanke ili komentare iz mojih oblasti (gjivarstvo, pcelarstvo i veterinarska medicina) Gljive su gljive, a samo su sampinjoni pecurke. Tartuf nije zacin nego zacinska gljiva!!!

  • momazver

    2. april 2016 | 08:19

    MOŽE SE VEŠTAČKI UZGAJATI!Naši pečurkari su to uspeli još pre 30 godina *zarazivši* korenje hrasta tom pečurkom - u saksiji. U prirodi to izgleda ovako sadi se hrast,pa lešnjak,pa hrast,pa lešnjak... Prvih desetak godina prodaješ lešnjake/do 30-40.000 evra/, a posle,/20tak-30takgodina/ kad je mreža micelija uspostavljna na celoj parceli-vadiš i pečurke. To je zapravo ulaganje za unuke!Ali mi bi sve ODMAH!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA