DOGOVOR STUPA NA SNAGU: Počinje primena sporazuma o vraćanju izbeglica

Nakon zatvaranja balkanske rute za migrante, u Grčkoj je ostalo "zaglavljeno" više od 52.000 izbeglica koje žele da idu ka severnoj Evropi

  • 2

Dogovor EU i Ankare o vraćanju izbeglica iz Grčke u Tursku trebalo bi da počne da se primenjuje od danas, a u obe zemlje užurbano se radi na poslednjim pripremama.

NEZAPAMĆENO: Zbog jakih kiša čak 53 mrtvih!

- Planiranje je u toku - rekao je portparol grčke vlade za migrantsku krizu Jorgos Kiricis za AFP, a do danas bi u Grčku trebalo da stigne i oko 400 policajaca Fronteksa.

SITUACIJA SE NE SMIRUJE: Ubijeni portparol Nusra fronta, njegov sin i 20 džihadista

Kako precizira agencija ANA, vraćanje migranata počeće danas, kada će dva turska putnička broda u pratnji Fronteksa krenuti sa ostrva Lezbos ka turskom gradu Dikili.

Svakoga dana do srede biće vraćeno po oko 250 ljudi, a na brodu će svaki migrant biti u pratnji po jednog agenta Fronteksa, navodi ANA.

Turska u međuvremenu radi na pripremi centara za prihvat vraćenih migranata u mestima Česme i Dikili, a lokalni mediji javljaju i da se priprema izbeglički kamp za 5.000 ljudi u Manisi, u unutrašnjosti zemlje.

U okviru istog dogovora EU i Ankare, Turska danas počinje da šalje prvu grupu izbeglica direktno u Nemačku, čije ministarstvo unutrašnjih poslova očekuje uglavnom porodice sa decom.

Nakon zatvaranja balkanske rute za migrante, u Grčkoj je ostalo "zaglavljeno" više od 52.000 izbeglica koje žele da idu ka severnoj Evropi.

Od toga je više od 5.600 registrovano od posle 20. marta, što je datum kada je sporazum stupio na snagu i nakon kojeg će svi migranti biti vraćeni u Tursku.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    4. april 2016 | 07:55

    Ovde je neko lud sve mi se cini da ja nisam... Jedne vracaju a druge dovoze i to direkno za Nemacku i sta onda oni ostaju a broj migranata se nesmanjuje a jos i Turcima pare i ukidanje viza za njihove gradjane... Ode Evropa u reku bez povratka

  • Boban

    4. april 2016 | 07:46

    Svi nazad. I ovi koji su već prošli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA