Žalio se na BUBAŠVABU U BONŽITI, pa kažnjen sa 10 miliona

- Ovakva odluka suda je klasičan pokušaj zastrašivanja Udruženja potrošača i samih potrošača - kaže predsednik Nacionalne organizacije porošača Srbije (NOPS) Goran Papović

  • 7

Prvi put u Srbiji, pa i u Evropi, desilo se da interesi jednog proizvođača budu stavljeni ispred interesa potrošača! Ovde je, naime, reč o tome da je predsednik Nacionalne organizacije porošača Srbije (NOPS) Goran Papović nepravosnažno osuđen u krivičnom postupku koji je protiv njega pokrenulo preduzeće Ravanica iz Ćuprije jer je potrošače pozvao da se uzdrže od kupovine "bonžite".

OVI SU STVARNO PUSTILI GOLUBA: Posle ovog snimka više nećete jesti hleb iz radnje (VIDEO)

Sud je ocenio da je Papović preduzeću naneo štetu i odlučio da ga kazni sa, kako tvrdi Papović, 10 miliona dinara, ali je protiv odluke suda Papović podneo žalbu.

Na sajtu Javnog glasila potrošača Srbije, naveli su da je sud u obrazloženju presude potpuno zanemario to što je predsednik NOPS-a reagovao u skladu sa prenetim ovlašćenjima prema Zakonu o zaštiti potrošača i Zakonu o bezbednosti hrane i da spornu izjavu nije dao kao građanin Goran Papović. Ono što predstavnike potrošača dodatno buni je odluka suda da izjave svedoka koji su videli upresovanu bubašvabu nisu relevantne.

Foto: Profimedia, mc.rs Foto: Profimedia, mc.rs

Osim toga, oni su načelniku Sektora za bezbednost hrane u Ministarstvu poljoprivrede lično predali sporni uzorak, nakon čega je načelnik uputio inspekciju. Međutim, inspekciji je dva puta zabranjen ulaz u proizvodni pogon "Ravanice". Tek pod pretnjom policije u trećem pokušaju, kako navode u Javnom glasilu potrošača Srbije, izvršen je inspekcijski nadzor, a nakon čega je zbog utvrđenih nepravilnosti pokrenut prekršajni postupak.

HRVATSKI DUKAT OBMANJUJE KUPCE U SRBIJI? Sveže mleko "Volim" ne ističe podatke bitne za naše zdravlje!

Nakon presude, predstavnici potrošača smatraju da "su pravda, bezbednost i zdravlje potrošača u ovom slučaju u potpunosti suspendovani zarad zaštite privatnih interesa jednog društvenog preduzeća i lokalnih moćnika i da je potpuna reforma pravosuđa nužna, kako se mnoge časne sudije 'ne bi crvenele' zbog ovakve i sličnih sudskih odluka koje bi u pravnoj državi bile gotovo nemoguće".

Printskrin: Youtube / SrsOrgRs Printskrin: Youtube / SrsOrgRs

Poznati beogradski advokat Sava Anđelković ipak misli da agencije i udruženja nisu dovoljno stručne, ni kompetentne.

- Termin Nacionalna organizacija potrošača Srbije lepo zvuči, ali kod nas ne postoji ta agencija koja se bavi pravom zaštitom potrošača. To je samo mrtvo slovo na papiru. U Srbiji su u tim udruženjima uplašeni ili korumpirani ljudi koji reaguju tek od slučaja do slučaja - kaže Anđelković i predlaže da agencije ili građanska udruženja koja se registruju da štite interese potrošača treba da budu dovojno prisutni i angažovani i da okupe ljude iz struke, bilo hemiske, bilo prehrambene...

Osuđeni Papović odgovara da njihovo udruženje ima devet pravnika među članovima i da rade sa dve advokatske kancelarije.

VOLIMO SAMO NAJBOLJE: 8 od 10 Srba radije kupuje robu sa oznakom VRHUNSKOG KVALITETA!

- Nije tačno da mi nemamo dovoljan broj stručnih ljudi. Imamo devet pravnika među članovima i radimo sa dve advokatske kancelarije. Sarađujemo sa brijnim institutima, radili smo brojna uporedna istraživanja, autoritet smo stekli, ne samo u Srbiji, nego i na Balkanu - otkriva Papović i dodaje:

- Ovakva odluka suda je klasičan pokušaj zastrašivanja Udruženja potrošača i samih potrošača. Šta ostaje potrošačima da misle sem da će ih neko tužiti ako se požale na kvalitet proizvoda?! Ovo što se desilo poslali smo evropskoj komisiji, a objavili su i evropski mediji, pa ćemo videti šta će biti do kraja, pogotovo što sam čuo da i je direktor na izdržavanju kazne.

U fabrici konditorskih proizvoda povodom dobijenog slučaja kažu da se zalažu za primenu i poštovanje zakona i da sve rade u skladu sa tim, a za direktora da "redovno obavlja poslove svog radnog mesta".

- Zabranjeno je komentarisanje nepravosnažnih presuda, te Vas upućujemo na potparola suda. Inače, zalažemo se za primenu i poštovanje zakona - izjavila je pravnica u "Ravanici" Dragana Jovanović.

(Slađana Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr. za rock and roll

    14. april 2016 | 14:32

    Daj ih sudu u Strazburu!! Lopovi !!

  • Nana

    14. april 2016 | 14:53

    Ja sam našla dlaku u pereci, poslala proizvođaču sa kesom, javili mi da su primili pismo i ništa. Ni izvinite.

  • Ja

    14. april 2016 | 21:25

    Treba kazniti firmu a ne njega da bi joj jos stete napravili tako da trazi resenje da vise ne dodje do toga ovako mogu da nam prodaju sve i svasta kakav sud to samo kod nas ima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA