REPORTERI BEZ GRANICA? Znatno ugrožena sloboda medija u svetu

Ova organizacija od 2002. godine objavljuje spisak 180 zemalja, kao rang listu, o slobodi medija, a naredni izveštaj biće objavljen 20. aprila

  • 4

Sloboda medija znatno je ugrožena u svetu u periodu od 2013. do 2016. godine, saopštila je danas međunarodna organizacija Reporteri bez granica, koja će naredne nedelje objaviti svoj godišnji izveštaj o situaciji u medijima u svetu.

Vučić reagovao povodom kažnjavanja novinarke od strane direktora RTV: "SRAM VAS BILO"!

"Brojni su razlozi za pad slobode medija u svetu - drakonske mere vlada, kao u Turskoj ili Egiptu, preuzimanje kontrole nad javnim medijima, kao što je u Evropi slučaj s Poljskom, loša bezbednosna situacija, kao u Libiji i Burundiju, kao i potpuni haos u zemlji, što je slučaj u Jemenu", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu te organizacije sa sedištem u Parizu.

RSF je ocenio da je situacija s nezavisnim medijama takođe zabrinjavajuća, jer su ti mediji suočeni s raznim ideologijama, kao što su "verske koje su neprijateljske raspoložene prema slobodi informisanja" ili zbog velikih propagandnih organa koji ugrožavaju nezavisno novinarstvo.

Ta organizacija od 2002. godine objavljuje spisak 180 zemalja, kao rang listu, o slobodi medija. Naredni izveštaj biće objavljen 20. aprila.

Podaci za Srbiju su uključeni od 2007. u taj spisak. Srbija je prošle godine bila na 67. mestu, a najslabije je bila pozicionirana 2010. kada je bila na 85. mestu.

Vučić: U Srbiji postoji potpuna sloboda medija

RSF pri izradi spiska uzima u obzir nekoliko faktora - nasilje i zastrašivanje, stepen pluralizma, nezavisnost medija, okruženje za rad medija i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura koja podržava produkciju vesti.

(Telegrafa/Izvor:Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr. za rock and roll

    14. april 2016 | 11:20

    U svedskoj i americi je najveca cenzura!! Koliko god vama smesno bilo . Kakvu politiku vodi kauboj tako se pise. Mi smo ubedljivo najslobodniji jer bi na zapadu 80 posto novinara kod nas bilo izbaceno sa posla--- ovo je pozitivno jer imamo pravo ne rec njihovi nemaju-- da nema wikiliksa zapadnjaci bi imali a i dalje ih vecinom imaju ljude-hipnotisane zombije.

  • Aleksandar Vozdovac

    14. april 2016 | 07:55

    Iskreno receno i bolje je tako. Kada se pogleda ko je sve novinar i za kakvu sicu mozete da plasirate bilo kakvu pricu na Netu,Novinama,TV-u itd bolje je tako! Sve lazi i izmisljotine

  • Zzzz

    14. april 2016 | 06:50

    Ma i treba zabraniti da se svasta pise

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA